用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?   [複製鏈接]

15    0    0    0

回覆樓主:

名氣: 港同, 優才, 培橋。

回覆樓主:

港同

目前三者應該港同成績較好.
優才同培僑應該相差不遠, 優才出成績時間較長, 培僑出成績應該只是最近兩年(小學部學生2017考DSE).

但成績每年都要再睇一次, 因為三間都是最近幾年上升得好快.
(三間都達到Band1B), DSE成績幾年前同而家既情況可以講完全兩個世界, 過幾年DSE成績又會不同. 但你的小朋友會讀12年.

成績是一種排法, 但論硬件及資源, 應該排培僑行先.辦學團體有錢而唔使家長捐錢. 而且現在已有游泳池. 將起新綜合大樓提供本地及海外交換生住宿. 圖書館每年都用百幾萬買書.

港同都會起新大樓, 但需要籌款.

我反而覺得離家遠近相當重要,因為直資學校功課不多,鼓勵小朋友多參加課外活動. 每日多一小時參加學校課外活動, 比浪費在路途中好. 而且是12年.

三者的教學都是培養小朋友興趣. 培養小朋友主動學習.
三者都沒升中壓力, 如果計小學Band1率未必高. (培僑沒呈分)
但小朋友既英文能力, 以及主動學習既能力, 在中學階段就會表現出來.
(培僑校長話中學部按教育局學生升值能力資料, 排全港頭1-2%.)

相信入讀此三間學校, 12年後, 應該會有八九成學生都可入讀學位課程.(包括本地及海外)

利申: 三間都未讀過.
但三間既小學簡介會都聽過. 優才尤其多. 以及培僑升中簡介會.

如果我既理解有錯, 歡迎家長指出.

Sing13 發表於 19-1-22 11:44
目前三者應該港同成績較好.
優才同培僑應該相差不遠, 優才出成績時間較長, 培僑出成績應該只是最近兩年(小 ...
個人對優才成績能否維持有保留

開辦IBDP, 資源投入多好多, 而且無理由唔諗辦法攪好佢, 否則搵鬼去讀? 但學校非大辦學團體, 資源有限, 會否顧此失彼呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:48
個人對優才成績能否維持有保留

開辦IBDP, 資源投入多好多, 而且無理由唔諗辦法攪好佢, 否則搵鬼去讀? 但學 ...

多謝你的意見.

我覺得IB是一種好著數既PATH. 吸引叻既學生去讀, 會導致DSE成績下降.

例如真道.

Sing13 發表於 19-1-22 11:54
多謝你的意見. 我覺得IB是一種好著數既PATH. 吸引叻既學生去讀, 會導致DSE成績下降.例如真道.
...
IB是否好著數? 好難講

任何學制, 只要有能力攞到高分就有著數

DSE可以4C+2X, 4C+3X, 選修科配搭都唔少

IBDP 要係6大範疇各選一科, 中英基本上係必修, 另外再加TOK/EE等既考核, 對能力一般既學生, 可能比死更難受

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HKUGA>GT>PKPS

港同較好

聽完小學簡介會, 我覺得三間差唔多. 用成績計數.
但聽完培僑中學簡介會, 可能會投培僑.
現實D講, 學校有錢.
(圖書館每年都肯用百幾萬買書, 中學可以在學校留校自修到九點, 唔識有人教...)

十二年前讀依三間, 都唔會估計到今日既成績. 成績真是每一兩年一變.
直資學生由於直升緣故, 程度差異大,關鍵都是睇個人.好叻既有, HEA住上又有. 學生既自律性相當重要.入左唔好以為無災無難到公卿.

黃大力    發表於 19-9-10 21:34

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:58
IB是否好著數? 好難講

任何學制, 只要有能力攞到高分就有著數

IB 35分已經入三大

http://www.####.com/316095/primaryschool/ryan-chan-ib-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%9D%A2%E5%B0%8D%E6%97%A2%E7%AB%B6%E7%88%AD%E7%9C%9F%E4%BF%82%E6%AF%94dse%E5%B0%8F/

但各間有開IB既平均都有35

https://www.sundaykiss.com/326650/blog_sundaykiss/ib-%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%A9%A6-%E5%B9%B3%E5%9D%87%E6%88%90%E7%B8%BE-%E6%8E%92%E4%BD%8D/4/

醒目開學勳章 王國長老

Sing13 發表於 19-1-22 12:29
現實D講, 學校有錢 ...

如果想返大陸升學,support方面培僑係完勝

黃大力    發表於 19-9-10 21:34

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 12:51
如果想返大陸升學,support方面培僑係完勝

伊個都是一個考慮,十二年後誰知道呢?
Ify課程同校長免試推薦都入到英國排世界前100大學,有平有貴吧

醒目開學勳章 王國長老

Sing13 發表於 19-1-22 12:48
IB 35分已經入三大http://www.####.com/316095/primaryschool/ryan-chan-ib-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%9D%A2%E ...

睇平均無用,實際數字至有參考價值
一個45,一個25,平均35,點都係只有一個入

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 12:56

睇平均無用,實際數字至有參考價值

考試成績分布一般是中間多,兩邊少.

Sing13 發表於 19-1-22 12:29
現實D講, 學校有錢 ...

中字派直資學校,都係學費平資源豐富,簡直係半賣半送,再用英語環境包裝吓,呢啲學界蛇齋餅糉,真係好難抗拒的

biffkwok 發表於 19-1-22 13:01
中字派直資學校,都係學費平資源豐富,間直係半賣半送,再用英語環境包裝吓,呢啲學界蛇齋餅糉,真係好難抗 ...
收得平就蛇齋餅糉、收得貴又搶錢,真係神邏輯!
你有幾了解 PK?

中字派直資學校,都係學費平資源豐富,簡直係半賣半送,再用英語環境包裝吓,呢啲學界蛇齋餅糉,真係好難 ...
不如話用銀彈來洗底, 而洗底可以說是差不多成功了
其實不止是教學, 其他野又何嘗唔係丫

如果講銀彈,神校點計呢?
我都認為培僑既教學, 及增值能力是成功既.
三間直資,我既感覺是各有強項

港同既英文.
優才既理科
培僑既數學(簡介會上提到, 最近兩年,數學M1及M2 五級(注意唔是四級)以上百分比都有80%以上)

依個只是我既觀察, 如果有錯歡迎指正.
如果是討論直資學習方法比較, 習思廣益, 可以方便家長選校.
但如果為培僑招來不滿, 政治行頭就唔討論啦.

中字派直資學校,都係學費平資源豐富,簡直係半賣半送,再用英語環境包裝吓,呢啲學界蛇齋餅糉,真係好難 ...

香港好多辦學團體(如宗教團體聖公會)既資源都好豐富,大部分都係免學費添,擺明車馬係送(唔係半賣半送),唔單止係學界既蛇齋餅糉,直情係賄賂家長。
‹ 上一主題|下一主題