用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔讀男校是否比較好?
樓主: hohoho888
go

男仔讀男校是否比較好?  

回覆 LittleButter 的帖子

然而,你仔仔那間男校,可給予學生的活動和視野,又非一般男校能相提並論啊……

manmonster 發表於 19-1-22 16:03
回覆 LittleButter 的帖子

然而,你仔仔那間男校,可給予學生的活動和視野,又非一般男校能相提並論啊…… ...
又不能這樣說的呢!朋友間的不同男生就讀九龍、港島不同男直私、及男津校,一般也是有較多專為男生而設、特別多啱男生的活動及課外活動,真的比一般男女校的活動和視野,有所不同呢!

LittleButter 發表於 19-1-22 15:59
贊同啊!其實小學的男仔,一般比女仔的心志發展遲少少,諗野無咁成熟。而且男仔咁細個其實不太適宜用傳統的 ...
呢個就係我所諗的, 我自己一直是男女校大, 作為一個女人
知道女性群是點, 我是唔多想女入女校
但男仔入男校呢, 又好似OK wor
就係你講果d point, 似乎男校對男仔成長好d

我都認同如果成屋是仔的話, 加埋男校, 真係好難攪
我地好在有家姐, 我諗細佬讀男校, 家中有家姐都會識得兩性相處掛

回覆樓主

全港得十間男小,選擇不會太多。

先生中學時讀男校,佢話唔會再俾阿仔讀男校

hkgra 發表於 19-1-22 16:30
先生中學時讀男校,佢話唔會再俾阿仔讀男校
點解呢

LittleButter 發表於 19-1-22 16:14
又不能這樣說的呢!朋友間的不同男生就讀九龍、港島不同男直私、及男津校,一般也是有較多專為男生而設、特 ...

其實而家既男校,已經不比以前自己開放,因為小學大部份係女性做校長。

但始終純男班,係唔同既世界。

回覆 hohoho888 的帖子

佢無詳細講,但應該對身心發展唔得平衡

hkgra 發表於 19-1-23 09:35

佢無詳細講,但應該對身心發展唔得平衡
想問你老公是獨子嗎? 家有無姊妹?

我個仔讀男校, 女讀女校, 兩個都好開心, 尤其是個仔, 學校多活動, 同學間有強bonding。 我老公以前也是old boy, 現在仍著重與舊同學的brotherhood, 校友間亦有龐大connection, 本人覺得這些對男孩十分重要。

有一個哥哥,無姊妹~

areyouangry 發表於 19-1-22 10:39
我諗多數男仔都不想去齋校
係,仲係唔知點解幼稚園已明確表示抗拒.

hkgra 發表於 19-1-23 09:58

有一個哥哥,無姊妹~
ic
我覺得如果家中是獨子或全仔可能真係男校會唔平行
我老公雖然中小都係男女校, 但都係全屋仔 (3兄弟)
佢都話真係唔係好知女仔其實係點
如果學校都係全男就更唔知了

magiccandy 發表於 19-1-23 09:54
我個仔讀男校, 女讀女校, 兩個都好開心, 尤其是個仔, 學校多活動, 同學間有強bonding。 我老公以前也是old  ...
嗯嗯

但女仔我反而又麻麻地女校..

對,我個仔依家都係獨子~

hkgra 發表於 19-1-23 11:42

對,我個仔依家都係獨子~
咁佢而家是讀男女校?

未揀,依家K1咋~
但多數都係男女校,迫不得而先男校

hkgra 發表於 19-1-23 12:08

未揀,依家K1咋~
icic

hohoho888 發表於 19-1-23 11:26
嗯嗯

但女仔我反而又麻麻地女校..

女校既麻煩野,小圈子是非精,麻煩野可能直接D,一早領會。

男校係開心架,唔識女生眉頭眼額,呢D 撞板野可多年後才領略,甚至從來唔覺係問題。

retriever 發表於 19-1-23 12:22
女校既麻煩野,小圈子是非精,麻煩野可能直接D,一早領會。

男校係開心架,唔識女生眉頭眼額,呢D 撞板野 ...

是的, 女仔又鍾意比較呢, 唔知係我咁岩遇到定乜
大學打後接觸過的女校畢業生都好似怪怪地, 女校通常都係名校
出來又同同學比較, 比earn 多少, 比嫁成點之類...