用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女籃精英值得考慮協恩
樓主: hopelo
go

女籃精英值得考慮協恩

Png 發表於 19-1-22 17:04
大家留意下, 協恩為何能連取3x 年霸紫荊盃?
唔係靠個人項目, 好多時佢地在團體賽項目都係長勝將軍(唔單止籃 ...
我開討論只是有感而發去欣賞協恩重視發展體藝,尤其以籃球隊表現超霸。重點就是Png 所説的,我十分同意。但見好多家長討論入大學!我只是想分享如果女女喜歡及精於運動,而且學業成績好好不妨考慮報讀協恩。

回覆 hopelo 的帖子

協恩多年嚟嘅體育成就,尤其係籃球,學生或者比我哋更清楚。

當然,其他女校/男女校喺其他運動項目都唔係無成就。英華女校嘅女排都係多年決賽常客;女拔喺B/C grade都係冠軍;SPCC/福建嘅乒乓球;甚至MCS嘅體操,等等。

回覆 ucw 的帖子

今年學界精英排球比賽已圓滿結束,冠軍迦密聖道,亞軍協恩
http://www.hkssf-ext.org.hk/external/2018-2019/JYVB/File/JYVB1819_Overall%20Results_Web.pdf

有睇精英賽。英華女校係17/18冠、16/17季、12/13亞;協恩係13/14亞、12/13冠、11/12季。

ucw 發表於 19-1-23 13:10

有睇精英賽。英華女校係17/18冠、16/17季、12/13亞;協恩係13/14亞、12/13冠、11/12季 ...
我以為英華女係弱質纖纖,原来都咁打得.失敬失敬

回覆 ilyrd 的帖子

今年其他學校冒起,尤其迦密聖道技術好強,英華未能入四強,有點可惜。