用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一如何溫書
go

中一如何溫書 [複製鏈接]

小朋友小學係我幫佢溫,而家中一,就叫佢自己溫,要自己搵個讀書方法,第一次測驗,放晒手,佢自己响房溫,結果大部份50,60分,通識唔合格,跟住考試,聖誕假响屋企溫書,今次响廳溫,每日定左溫邊科,考之前佢已經每科溫左一次,我見佢係有睇書,不過就只係睇,有做past paper , 結果,大部份50分左右,中文和中史唔合格

我可以點幫佢,要幫佢搵補習嗎?其實中學生要點溫書呢?請大家幫幫忙,有一科唔合格就要留班,謝謝大家
   28    0    0    0

我小朋友都係睇下課文及作業,無做past paper,成績都O K的。

回覆樓主:

比D時間,還是S1。提醒佢,同他建議下不同方法,找出改善方案。今年雖然考得麻麻,考試後自我檢討一下,那些方面做得不足,是否太遲開始温習,做題目太少,應背的又無背,平日有沒做下筆記,要不要早些準備一些參考書及作業用,那一個時間温習最入腦……每個人都吾同,要知己知比,知道自己不足之處去改善。

回覆樓主

我女睇作業同notes咋,無做past paper

natnatbaby 發表於 19-1-22 09:35
比D時間,還是S1。提醒佢,同他建議下不同方法,找出改善方案。今年雖然考得麻麻,考試後自我檢討一下,那 ...

其實佢係未搵到一個有效方法去溫書,佢只係睇,我叫佢寫下字,佢又唔寫,問佢有冇背,佢話有背,例如中史,有部分係寫得唔夠多,得1,2分,有d 話課外題,又唔識,有d 係文言文,又唔明,中史都咁難

CCCK1234 發表於 19-1-22 08:24
小朋友小學係我幫佢溫,而家中一,就叫佢自己溫,要自己搵個讀書方法,第一次測驗,放晒手,佢自己响房溫, ...

中一生完全放手自己温有咁嘅成績我會收貨。

中文炒是正常, 多看書是王道。 中史背重點, 有咩政改, 有咩核心人物, 有咩影響等, 多考幾次就摸索到, 其他科都一樣, 分数不要和小學時比較, 中學是另一層次, 高中亦是另一層次。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-1-22 11:12
中一生完全放手自己温有咁嘅成績我會收貨。

中文炒是正常, 多看書是王道。 中史背重點, 有咩政改, 有咩核 ...

同意,合格我都收貨,但而家有2科唔合格,做家長點都要諗下咁幫佢,如果下學期都唔合格就要留班

回覆 CCCK1234 的帖子

我女預先在聖誕節假期溫習全部科目, 到考前一日, 再重新溫, 寫, 背, 老師會比PAST PAPER (上年, 前年) 佢地考前一日做, 我見佢自己都搞得掂, 但未派卷, 唔知成效有幾大

CCCK1234 發表於 19-1-22 11:14
同意,合格我都收貨,但而家有2科唔合格,做家長點都要諗下咁幫佢,如果下學期都唔合格就要留班
...

要看看今次成績全級排名, 可能中文全級有50%炒, 最高分也可能是6x分, 不至於唔合格就一定會留班。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-1-22 11:19
要看看今次成績全級排名, 可能中文全級有50%炒, 最高分也可能是6x分, 不至於唔合格就一定會留班。 :fortun ...

等我睇下係咪拉curve 呢,唔該晒

...
主科的話就要搞搞,針對失分位補救。

...
我自己當年老師係唔會跳課文教書, 所以, 我會知道下一堂教邊度, 我會先預習, 上堂時, 因為有預習, 所以知道老師講邊度書係無既, 就抄底, 返到屋企, 就用本筆記簿即日整理筆記同複習一下堂日教既嘢。中文因為文言文較陌生, 會背課文既詞語, 咁會易明D。中史就會記重點, 有D重要史料要背, 背咗有基礎, 至有得作。咁樣, 到考試時就真係睇下就得, 唔駛開通頂。

回覆樓主:

邊到跌低,就邊到起返身,查找不足,對症下藥。我地学校考試範圍多,-日考兩科,冇得考吓休息一兩日先考,所以要長假前温哂。由於太多野-吓-次塞哂入個腦到,所以第-次考試重點係查找不足,下次再改進,每次去進步。遇到分數不似預期,不要氣餒,要保持鬥心。
好好規劃時間,真係吾得找補習。
我地-早派哂卷,每科自已揾出改進之處,以我地,現在規劃即教即温、預習,整理各科字卡,有吾明即時解決,就算学校除時測驗都ok。
如果自已攪吾惦,小心找個合適補習老師未嘗不可。
互逸之
妹妹豬 齊來做個好朋友)

唔好心急... 比時間佢搵方法... 上到中學有唔合格好平常, 可能未適應, 始終同小學大分別

試下用整理筆記的方式溫嗎?科目多量又大,只是睇住溫好似難入腦.

little_yolky 發表於 19-1-22 12:37
我自己當年老師係唔會跳課文教書, 所以, 我會知道下一堂教邊度, 我會先預習, 上堂時, 因為有預習, 所以知道 ...

你成績係咪好好呀!好明顯你細個係乖學生XD
要比阿女睇下你既讀書方法先得

little_yolky 發表於 19-1-22 12:37
我自己當年老師係唔會跳課文教書, 所以, 我會知道下一堂教邊度, 我會先預習, 上堂時, 因為有預習, 所以知道 ...

謝謝你,小朋友每日放學,只係做功課都做到好夜,唔好話備課和溫習

自己溫,又讀中學,有 5X 分都算係咁。唔合格嘅科目,有冇睇下其他同學表現?中學中文唔合格係非常正常,基本上 6X 分已經係好高分,尤其越高年級,要睇下科排名。

但英文同數學按道理,應該有至少 70 分以上。呢兩科仔仔有冇問題?如果冇估錯,你仔仔升讀中學部?Band 1 校好多時候,只有英文同數學科嘅分數係可以一如以往,中文同其他科都唔洗旨意有靚仔分數。

根據我觀察成績好嘅同學(不論平日係有冇補習/貪玩懶訓)
1. 早 30 分鐘返到學校預習
2. 寧願返到屋企唔溫書都一定要早訓
3. 上堂一定要 100% 專心,想訓教一定大力刮醒/搣自己
4. 功課絕對唔抄人,最好留校做曬先返屋企
5. 做筆記,但未必需要額外整一本筆記,就咁課本上寫。
6. 一定要有時間娛樂,不論係打機、睇電視、追星、手工藝
7. 可以唔去補習,但有唔明嘅地方,落堂即刻問老師,唔好塞埋一邊等運到
8. 操卷、操卷、操卷,尤其數學(呢點我試過,的確好有用)

以上 8 點,令呢批同學成為中學生涯嘅長勝將軍,年年級 20 內(級人數 200 以上),DSE 每科(佢地修 8 科)都 5*。

winggears    發表於 19-2-9 14:18
b3410    發表於 19-1-24 11:49

CCCK1234 發表於 19-1-22 20:15
謝謝你,小朋友每日放學,只係做功課都做到好夜,唔好話備課和溫習
做功課做到好夜, 好多時除咗因為功課多, 係因為每樣功課要諗好耐。所以, 如果理解好, 做功課時間相對自然縮短, 事半功倍的。

我用小學生做例子, 剛好我家有兩個好例子, 一個B1, 一個B3。B1女女沿用我既學習模式, 所以佢功課基本好快做完, 咁佢就有空閑時間備課/溫習, B3女女就玩咗先算, 今朝有酒今朝醉性格, 所以佢上堂學習既嘢唔係明白晒, 做功課自己拖牛上樹, 每日就只夠做好功課, 沒時間溫書了, 所以日復一日, 惡性循環。

我覺得小學都仲可以睇一次就去考, 但係上到中學, 唔只要睇一次, 係要真係入到腦, 自己可以講返一次出嚟先得.  我都放手唔理亞女, 佢有唔明先問我, 但係我會教佢自己做筆記, 唔好單靠老師寫黑板嗰啲, 要自己睇完課文再加筆記, 最好用列表或腦圖形式做筆記就最易入腦. 英中就要加串熟生字, 結果統測全部合格, 考試就有兩科肥咗, 不過其實佢唔係用好多時間去溫書, 加上其中一科係佢最唔鍾意的一科. 但整體而言, 我覺得佢算掌握到, 當然有進步的空間.
‹ 上一主題|下一主題