用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教,K1嫌悶上堂發呆點算好?
go

請教,K1嫌悶上堂發呆點算好? [複製鏈接]

小兒快3歲半,晌根德讀k1,學術上認中文字同數學程度應該稍超前課程,鐘意認字同數學,做練習
但老師成日話佢發呆唔想答問題,反應慢,我地初頭都有少少緊張佢轉校唔適應,又或者擔心佢唔明老師講乜

到衣家佢都鐘意返學,坐得好定,但到衣家老師依舊話佢發呆反應慢,有次d工作紙老師指示話做一題,佢自己全部做晒,而且係做啱晒,老師話佢識晒嘅d野但係無聽老師指令
因為佢數感唔錯,評估過話可以上緊坊間k2嘅數學課,老師話佢反應好又答得快,而平時晌屋企都反應好同快

我開始諗,佢會唔會嫌簡單覺得悶呢?我晌屋企同佢重覆練習同樣概念嘅野佢都會無心機答我
但我最擔心係今年k1同下年k2老師比佢嘅report評價

想請教大家有無類似經驗呢?應該如何是好?

3    0    0    0

回覆樓主

小朋友太早識得太多野,變左對於老師教佢已識既野就無興趣聽,係咪同佢講啲唔識既野佢就唔會發呆會專心聽?
根徳派字卡反屋企時都有張紙提醒家長唔洗係屋企預先教,怕小朋友失去學習興趣,所以我估你可能唔好提早教佢太多,會減低發呆機會。

認字咭都係跟住課程教,只係平時佢見到有字都會問d字係咩,咁又無理由唔答佢
但佢又真係有興趣學d更深嘅野,反應快好多
咁點解d家長要去外補呢?
有d矛盾,咁晌屋企唔通唔教佢野?
其他人有無相類近經驗?

回覆樓主:

會否和教學模式有關? 性格較適合活動教學?

QLCM 發表於 19-1-22 09:45
認字咭都係跟住課程教,只係平時佢見到有字都會問d字係咩,咁又無理由唔答佢
但佢又真係有興趣學d更深嘅野 ...

我估你小朋友已經識左上堂教的內容,所以唔專心!

感覺上小朋友有點像資優 (不過我並非專業,可搵專業人士試下評估)~~

如果係我,既然小朋友有能力 + 有興趣學更多,我會按佢ge需要提供佢想要ge野比佢,畢竟我真心覺得自發學習才是最重要,學野自小就唔應該只跟住學校。如小朋友有興趣追求更多...........why not?
不過都要同佢解釋上課ge態度 & 聆聽指示ge重要性 (待人處事都要學習)。

另外,都可以試下同學校溝通下,比學校明白呢個小朋友因為覺得d野太簡單而對上課失去興趣,佢本質其實係好學的,會唔會學校都有suggestions幫助呢d小朋友學習? (我絕對唔覺得故意壓抑佢學習係一個feasible ge suggestion)

鑽石仔 發表於 19-1-22 10:06
我估你小朋友已經識左上堂教的內容,所以唔專心!

我都係咁唸,不如試下同老師溝通下,睇下點樣幫佢?

就算小朋友係資優都好, 仲有好多soft skills比起認字數學叻更重要, 我覺得認真同老師傾下佢係咩原因上堂係咁好過啦

回覆樓主

「佢自己全部做晒,而且係做啱晒,老師話佢識晒嘅d野但係無聽老師指令」
呢個同你嘅教育理念一樣嗎?
有些幼稚園比較重視紀律,有些比較重視創意,可以同老師溝通一下。
希望唔好令佢失去學習興趣!

我認同待人接物比學術好更重要,不過佢上堂嘅態度我哋都唔知有乜辦法可以令佢進步
老師唔係怪佢嘅,佢都覺得佢叻做得晒
我又唔覺得我仔係資優果種,佢只係乜都鐘意學,我地肯教基本上佢都願意學
學術上,我諗比佢讀咩幼稚園都一樣,除非好活動教學嗰種
同埋咁難得讀到根德,男仔升小可能都會有優勢
我只係希望佢未來表現會好啲,但除咗我啲同佢講要答老師之外,我冇乜其他辦法
我試下同老師溝通下

回覆樓主

我無經驗亦唔係專家,我女得 2.5 歲。
我喺到諗,你仔仔學野快又學得超前,返學覺得甘悶,其實係咪活動教學適合d ? 即係嗰d project base, 自己explore 自己探索嗰d ?! 甘就可以根據自己步伐學習

回覆樓主:

要教佢任何事情一定要盡力而為, 表現到最好, 就算識曬都唔可以用一個輕視嘅態度, 呢啲嘢要父母慢慢教. 學術如果佢吸收到不用特登遷就學校, 佢學到幾多教幾多

回覆樓主

我仔大你仔一年,同一間幼稚園。
學校教的其實不難,我覺得更著重他們學聽老師說話、如何自己的事自己做、良好的待人處事及學習態度。

全年評估全對的大有人在,超一兩年學習知識的也很多,但如何仍能認真看待學校課業是一項功課。

小朋友從來都自己去溫習、學留心聽課。
家中仍會教,但教學校以外的東西

回覆樓主:

太叻,老師未教小朋友已經識哂,所以冇心機上堂

回覆樓主

幼稚園應該學術上真係大部分人都不需要教,上學不是學知識,係學同人相處,學群體生活。係咪上學時間非最精神時段?我見有啲細路自己超前學習,上學冇精神,因為其他時間太充實。都可能係KV太傳統,如果多啲presentation, 實驗式學習會好啲。

Nbs 發表於 19-1-22 19:12
我無經驗亦唔係專家,我女得 2.5 歲。
我喺到諗,你仔仔學野快又學得超前,返學覺得甘悶,其實係咪活動教學 ...

我覺得係呢樣,局限左小朋友

咁我相信活動教學佢一定無咁呆
但我又擔心同老師溝通完其實幫助不大, 始終根德都係傳統派既幼稚園

大家真係會為左呢個問題轉校?? 始終我哋都想佢讀返本地學校,仲有個細佬跟住尾,咁就要面對現實嘅問題
會唔會同佢性格有關?佢都唔算表演慾強嗰種,但係單對單嘅互動佢係做得好好嘅,但係一多人呢就比較內斂或者唔係好肯比反應。(所以group interview就gg了🤦🏻‍♀️)
而家我同老公諗住俾佢去學下話劇或者講故事,等佢習慣響多人面前表達自己

定有咩辦法幫佢改善呢? 真心請教

回覆樓主

「到衣家佢都鐘意返學,坐得好定,但到衣家老師依舊話佢發呆反應慢,有次d工作紙老師指示話做一題,佢自己全部做晒,而且係做啱晒,老師話佢識晒嘅d野但係無聽老師指令」

尼個情況考小一直私好不利
要搞搞佢

回覆 pekovian 的帖子

有咩高見

QLCM 發表於 19-1-27 00:06
回覆 pekovian 的帖子

訓練佢聽指令,唔做多,唔做少
‹ 上一主題|下一主題