用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校經歷 個人分享
樓主: s2000
go

升中選校經歷 個人分享   [複製鏈接]

s2000 發表於 19-1-22 12:10
回覆 我掛念嫲嫲 的帖子

老師有兩個 劃分 全港第一組別 九龍城區 第2級組别主科 x9 副科x3 比副科拉低好多 ...
全港b1九龍城區b2, 係抽獎階段除非轉網,否則都係b2生。你當b1生咁填,唔洗碌入b3學校已算好彩

2jkidsfather    發表於 19-1-23 08:43
2jkidsfather    發表於 19-1-23 08:43

Chenglc 發表於 19-1-22 21:37
全港b1九龍城區b2, 係抽獎階段除非轉網,否則都係b2生。你當b1生咁填,唔洗碌入b3學校已算好彩 ...

你講得岩。

全港b1九龍城區b2, 係抽獎階段除非轉網,否則都係b2生。你當b1生咁填,唔洗碌入b3學校已算好彩 ...
同意,過份進取派B3都見過。由其今年起升中學童開始增多,自行搏高一级機會都不會太大。

我知一個case都是, 學校/家長太進取, 話b1尾生
無轉區, 最後派去B3中學

ilyrd    發表於 19-1-23 11:41

subb 發表於 19-1-23 11:30

真B1生派B3中學現實上係有難度,錯Banding式選校機會極大~~~

好多家長明明祗是band 2 , 又自已升半格話 B1尾。派位明明B2尾學校,又降半格,話B3, 見怪不怪。

mcl203 發表於 19-1-23 11:43
真B1生派B3中學現實上係有難度,錯Banding式選校機會極大~~~
我也覺得是, 老師對學校BANDING太有信心,
8X都係b1 生 !

mcl203 發表於 19-1-23 11:43
其實好多時家長誤會

自己

學校有一定的B1 % 升中派位, ...

subb 發表於 19-1-23 11:59
我也覺得是, 老師對學校BANDING太有信心,
8X都係b1 生 !

學校係市場定位最重要,作大係可以理解,粉絲都係~~~

Felix223 發表於 19-1-23 12:00
其實好多時家長誤會自己學校有一定的B1 % 升中派位, ...

當某些粉絲家長深信某個概念,誤會係極難產生既,即係講乜都~~~

mcl203 發表於 19-1-23 12:33
當某些粉絲家長深信某個概念,誤會係極難產生既,即係講乜都~~~
...
唔使當年啦! 久唔久有幾間學校家長喺度呻B1派去B2...但其他人仲唔信邪, 話無可能..

Felix223 發表於 19-1-23 12:40
唔使當年啦! 久唔久有幾間學校家長喺度呻B1派去B2...但其他人仲唔信邪, 話無可能..
...

最近先見到某網友附上既‘當然B1生’推算,自己推算當真理玩法,B1位多既區又無視,體藝生效應又無視,私小升中優勢又無視,只睇到自己認為既景像~~~

回覆樓主:

不過有啲學校冇將名次講得太清楚,家長係容易選校出錯。我哋學校算清楚5名一组話比小朋友知,冇落成绩表,我都驚個仔聽錯. 到统一派位,我諗住呈晒三次親自問请楚老師個仔banding.

subb 發表於 19-1-23 11:30

其實我唔係太明統一派位中,分band 及派了隨機號碼之後的派位過程。點解b1太進取會派了去b3,是否佢全部選擇都是熱門而佢又不入,於是派了沒有選的學校?

Greentea123 發表於 19-1-23 13:30
其實我唔係太明統一派位中,分band 及派了隨機號碼之後的派位過程。點解b1太進取會派了去b3,是否佢全部選 ...
我覺得/估, 問題在於學校高估BANDING ,
8x  仍然告訴學生是B1尾生 !
這學生根本不是B1生, 但先B1, 後填B2........
..所以趺了入B3

其實在這裏都係分享一下 我自己小朋友的經歷 給家長有一個參考首先我係好支持我兒子的我亦相信佢有能力讀上去 所以給他選擇 可能就係兒子一直堅持
自行 甲一 乙一 都是選擇這間你哋話超過自己Bandibg 嘅中學
幸運地 並得償所員叩門入返去 好感恩這所學校嘅校長同埋面試個老師懂得欣賞我的小朋友
亦可能校長覺得我哋好專一 感動了學校

我相信大家小朋友如果中英數常主科做得好 副科不好都唔好放棄 只要有機會叩門見老師就有機會

回覆 Chenglc 的帖子

唔使太認真 只係個人經驗分享 不過佢副科差 亦無辦法因為他不喜歡畫畫 所以當日老師評定佢係邊緣人 但公開學術亦攞了一些認可嘅獎項 例如 stem的獎項不要看小

hkpapa852 發表於 19-1-22 13:52
九龍城區有4X%升讀B1中學既小學而只得10X人一級其實唔多, 好易估到係邊間

樓主個仔音樂同視藝得C, 基本上 ...
今年學校好多都入咗Band one學校 我身為家長都好為啲同學高興 有一個男同學 比較特別 學校評估佢係Band 3 但之後叩門又入左喇沙陳瑞祺 應該係band2a

我個小朋友音樂有B 有C啦   

回覆樓主:

樓主你好欣賞同支持自己小朋友,現在佢band 1 校讀得掂,即是有能力既人。可以透露最後入了邊間?何文田有second interview 既band 1, 拗爆頭!

tutik 發表於 19-1-24 13:51
樓主你好欣賞同支持自己小朋友,現在佢band 1 校讀得掂,即是有能力既人。可以透露最後入了邊間?何文田有s ...
亞仔而家讀得好開心 好輕鬆 比起五六年級同佢溫習做功課 做阿媽嘅都好似放咗監咁而  成績在學校暫時只見到一般 唔係特別出眾  學校嘅學生好純品 但其實都係貪玩嘅
我見到亞仔同班同學成日約埋一齊打機 有一次去家長會 我忍唔住問其他家長 你哋啲小朋友有冇打機
男仔女仔嘅家長都話 :有 只不過係玩多定玩少   
另外 亞仔成功叩入 相信係誠意 加臨場表現  再講多少少: 果日係直接見校長 校長問了兒子一些問題同埋要用英文介紹自己
我記得其中問題係: 點解學校要收你?  點解想喺呢度讀書? 如果我哋學校唔收你咁你會點?
呢個學期你可以考到全班第x 名 突然間進步左 ? ......
而亞仔平時都係鍾意講嘢嘅 亦唔會怕羞  比較sunny face 所以佢嘅回答係令到校長笑笑口 氣氛良好 相信呢個都係原因之一

‹ 上一主題|下一主題