用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校經歷 個人分享
go

升中選校經歷 個人分享   [複製鏈接]

今年我兒子升讀中一 上年呢個時間就同佢諗自行揀邊間   兩間都係九龍城的Band one 英文中學 我的孩子成績不是特別標青 ,
只是九龍城區小學 中英數常主科 2A2B 或3A1B 或 4A  普通話C 美術C 音樂B/C
三次呈分都是大約這個成績  自行兩間中學只有first in 冇second in
是男仔 加上都嘴多多 操行只有B  ⋯⋯B+也沒有
派位當日 簡直晴天霹靂 派左一間band2尾的中學 (我認為)後來叩門
叩返當日自行其中一間
跟住我哋要去返第一間派位的學校攞返註冊證 咁要填番資料寫去咗邊一間學校
這是一份list  我見到份list 上面有學生去返聖羅徹 德望 旅港 丘左榮 ....等等
所以我諗其實呢個派位制度真係講好唔好彩 可能上面呢班同學佢哋成績應該係屬於好的一批
但就派左跌落下一個Banding .....  
但亦都有同學好好彩 選後之前學校把同學們分了是全港屬於邊三組成績
有一位同學老師已經評估他是band 2  全級名次其實一直徘徊五十幾 (全級10X人)
但都可以派到Band one的中學 (但這位同學自行有選這間的 可能自行入咗)
而我們學校上年應該有四十幾percent係可以入返Band one  如果計埋叩門應該percentage 會高啲
另外亦有一樣都要提醒大家 學校要學生家長揀學校一定係保守嘅
因為學校總喜歡 標榜自己學生派頭三志願要超過xx%的榮譽 當日老師要我孩子選得保守
我問了兒子一句 : 如果你派到這些學校你會讀得開心嗎?所以我並沒有跟足學校的指示選校
我見到我同小朋友叩門當日 見番啲同學家長都係一齊叩門
我問你哋派左第幾位 點解要叩門 有啲係第三自願 第四志願都要叩 我自己都有一個好奇 你唔鍾意又會擺間學校咁前..... 現在我的孩子入了自己合適嘅中學 每一天都好開心咁樣返學 希望大家都可以順利入到自己喜歡的中學
希望我嘅經歷可以分享比到大家

yuettoi    發表於 19-1-21 22:33
   12    0    0    0

回覆樓主:

我都好擔心派到唔知去咗邊呀,唔明點解band 1會去咗B2 尾?自行時見好多人揀某校,自己也盤算好唔好又追埋一份,但结果數字又同去年相約,其他band 1收表數目又好神秘。諗唔到統一點放先穩陣。自行學校老師竟然叫我哋搏啲,可以進取,懷疑學校想多幾個學生入到勁學校 ,但係你駁唔到佢都冇損失。

總之多謝樓主分享

tutik 發表於 19-1-21 23:09
我都好擔心派到唔知去咗邊呀,唔明點解band 1會去咗B2 尾?自行時見好多人揀某校,自己也盤算好唔好又追埋 ...

自行老師基本同一banding就會推介個兩間學校,除非自己有心儀先會幫我地睇睇往年入到嘅師兄姐名次....所以唔好只靠學校推介,自己事前都要搵定資料

s2000 發表於 19-1-21 22:18
今年我兒子升讀中一 上年呢個時間就同佢諗自行揀邊間   兩間都係九龍城的Band one 英文中學 我的孩子成績不 ...

謝謝你嘅分享
請問填抽獎表時…
小學老師有無講係b1定邊緣人?
thanks

如果小朋友是Band1, 九龍城區照計沒可能派Band2尾.
估計你小朋友間小學一直都唔少Band2學生博到Band1學校, 睇派位高估了Band1率.
真Band1 老師應該建議十幾個志願全填Band1中學. 老師心中有數,  當日要你孩子選得保守.
另外, 叩到聖羅徹,德望既可能是中學部撈返小學部派得差既學生.(亂估)

anyway, 終有一個好結果.多謝你的分享.

回覆 我掛念嫲嫲 的帖子

老師有兩個 劃分 全港第一組別 九龍城區 第2級組别主科 x9 副科x3 比副科拉低好多分
所以家長們盡量唔好忽視呢一部份
但係我個仔 美術 音樂 真是冇天份 😅

回覆 tutik 的帖子

我哋學校自行兩間 都會叫學生提高一線

回覆 gigayan 的帖子

奉勸一句 要睇返上年啲師兄師姐 名次位置排位 之後派番什麼中學 有得參考

s2000 發表於 19-1-22 12:15
回覆 gigayan 的帖子

奉勸一句 要睇返上年啲師兄師姐 名次位置排位 之後派番什麼中學 有得參考

但如果是一般二線小學,即每年只公佈首三志願﹑首志願百分比的小學,有無其他途徑可以了解到?

可以同大家再分享多少少 記得叩門當日要交表 之後就要去考試 做卷的 篩選了一批學生 之後就會有second in 要家長陪同
嗰日入房睇到個list應該有幾十個
我見到穿校服去的有好多 SF...的學生
我覺得應該由入課室開始就已經有老師喺度比緊分 所以言行真係要謹慎一點
有啲家長竟然帶埋個工人黎 老師話只可以一個家長入課室
小兒 可能係排位上面冇優勢 (因為副科拉低左分數)
但相信我去叩門老師校長 佢地睇到學生實際能力 千萬不要放棄
只要肯嘗試 就有希望

s2000 發表於 19-1-22 12:58
可以同大家再分享多少少 記得叩門當日要交表 之後就要去考試 做卷的 篩選了一批學生 之後就會有second in  ...
請問扣門交表要带小朋友一齊去?會即時筆試還是等電話?

可能因為樓主無理老師建議,填晒心儀的熱門中學,結果因為估錯banding/隨機號碼差,結果派到好後(b2尾學校)。有一點好有趣,老師建議較保守,就話學校想提升首3志願率; 學校建議進取呢,又話學校想多啲學生入到名校。

la5711 發表於 19-1-22 13:17
可能因為樓主無理老師建議,填晒心儀的熱門中學,結果因為估錯banding/隨機號碼差,結果派到好後(b2尾學校) ...

#6,樓主已講左老師話本區Band 2,應該無估錯Banding,可能只係樓主本身唔明~~~

有D小學愛提高自己小學成績,同家長講甚麼全港Band 1,結果誤導左家長~~~

nillnill 發表於 19-1-22 12:25
但如果是一般二線小學,即每年只公佈首三志願﹑首志願百分比的小學,有無其他途徑可以了解到?

九龍城區有4X%升讀B1中學既小學而只得10X人一級其實唔多, 好易估到係邊間

樓主個仔音樂同視藝得C, 基本上可以Ceritify 唔會係B1學生

佢講個間B2C中學, 好大機會係鄧鏡波

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 13:52
九龍城區有4X%升讀B1中學既小學而只得10X人一級其實唔多, 好易估到係邊間

樓主個仔音樂同視藝得C, 基本上 ...

呢度好多時都會討論XX中學係B1, 個間就B2, 其實教育局會唔會公佈實際banding, 如果冇, 只靠口傳, 升band 跌 band點估?
校務報告會露端倪?

s2000 發表於 19-1-22 12:58
可以同大家再分享多少少 記得叩門當日要交表 之後就要去考試 做卷的 篩選了一批學生 之後就會有second in  ...

其實上年老師有冇估計你個仔全級名次?

回覆 hkpapa852 的帖子

墳場隔離嗰間 我都認為派位透明度不足 不過聽聞呢間中學收咗我小朋友 原來係我哋呢間小學嘅學生
在這間中學 啲小朋友成績DSE 考得幾好 真的要多謝師兄師姐

s2000 發表於 19-1-22 15:45
回覆 hkpapa852 的帖子

墳場隔離嗰間 我都認為派位透明度不足 不過聽聞呢間中學收咗我小朋友 原來係我哋呢 ...
呢間同佢間新校, 一定無40%學生升讀B1

新校只有~20%, 相信呢間最多只有1/3

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

s2000 發表於 19-1-22 12:10
回覆 我掛念嫲嫲 的帖子

老師有兩個 劃分 全港第一組別 九龍城區 第2級組别主科 x9 副科x3 比副科拉低好多 ...

如果在呈三時至有呢個資訊,想跨網都黎唔切了。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題