用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校經歷 個人分享
樓主: s2000
go

升中選校經歷 個人分享   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-22 13:52
九龍城區有4X%升讀B1中學既小學而只得10X人一級其實唔多, 好易估到係邊間

樓主個仔音樂同視藝得C, 基本上 ...

舊校上年確係有4X% band1,雖然學校透明度低,但家長都互相通報,在家長 group入面略略做咗個band1統計,係真的有4X%的

回覆 s2000 的帖子

我一向認為男校條band好闊
你這陳瑞祺的例子又印證了我的想法
我是護書簿

回覆 s2000 的帖子

你仔入左迦密定黃笏南?

我聽過迦密係在叩門階段刻意收男仔,因為自行一般收左好多叻女

而黃則係暗底band 2多過band 1
我是護書簿

s2000 發表於 19-2-12 03:08
亞仔而家讀得好開心 好輕鬆 比起五六年級同佢溫習做功課 做阿媽嘅都好似放咗監咁而  成績在學校暫時 ...
謝謝你的分享。能否分享一下叩門當天的歷程,你只叩一間?還是叩了幾間?
程序大致上是怎樣的?

不少家長, 仍然睇唔透一個事實:

係九龍城呢個B1中學學額較B1學生多既地區, 入到B1中學既, 未必一定係B1學生......

又整D無聊統計

按照以下基本條件:
1. 全區只有1/3學生屬於B1
2. 有一批有公開升中派位成績既熱門學校資料, 將升讀B1中學比例打9折去計
3. 有全開英文班既直屬中學, 相關小學按照現有機制推算, 至少有50%學生屬B1組別 (當只有50%)
4. 各校人數以小一收生人數計算

以下係屬於九龍城中學網既小學一D估計, 大家有興趣不妨自己填D資料去估計吓各校B1比例:

小學估計小六呈分人數估計B1學生比例估計B1學生人數
何壽南150

九龍靈光小學50

農圃道官立小學100

馬頭涌官立小學65

聖十架125

陳瑞祺(喇沙)小學15035%53
聖公會牧愛小學7528%21
協恩中學附屬小學9050%45
聖公會聖匠小學75

合一堂學校100

紅磡信義學校50

天主教領島學校100

獻主會小學125

聖羅撒學校12050%60
基道小學九龍城75

獻主會聖馬善樂小學75

天神嘉諾撒學校7550%38
聖公會奉基小學10035%35
聖公會聖提摩太小學75

葛量洪校友會黃埔學校125

黃埔宣道小學15035%53
馬頭涌官立小學(紅磡灣)125

聖公會奉基千禧小學10035%35
耀山學校25

華德學校100

拔萃小學6040%24
嘉諾撒聖家學校9035%32
喇沙小學18050%90
樂善堂小學75

瑪利諾修院學校(小學部)15050%75
九龍塘官立小學100

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)12035%42
基華小學九龍塘120

九龍塘天主教華德學校100

聖博德學校100

福德學校100

九龍塘學校(小學部)10580%84
九龍塘宣道小學14080%112
香港培道小學6028%17
九龍真光中學(小學部)60

聖三一堂小學6033%20
聖若望英文書院(小學部)60

啟思小學90

保良局林文燦英文小學60

民生書院小學24550%123
香港培正小學28050%140
拔萃男書院附屬小學15050%75
合共4905

如6年嚟學生人數不變, 6年後九龍城中學網升中既B1人數應為1635 (4905既1/3), 即係其餘27間學校合共尚可有430個B1學生

如以平均計算, 呢27間小學(合共2405個學生)既B1學生比例, 應該連20%(461/2405=19.17%)都無......

所以, 係咪真係有咁多小學真係可以有4X%既B1學生呢?

* 聖家書院直屬位分俾兩間小學, 所以估計兩間小學B1生比例, 會較一般只有單一直屬小學既低
* 聖博得同福德學校, 小學屬於黃大仙43網, 但中學網屬於九龍城區
* 李炳小學升中網屬於油尖旺, 所以不納入九龍城中學網B1學生計算範圍
* 神召會第一小學不為學生呈分, 所以不會被EDB納入計算範圍

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:23

係九龍城呢個B1中學學額較B1學生多既地區, 入到B1中學既, 未必一定係B1學 ...
其實某些私校/有直屬中學的小學,band 1 率未必去到50%。 而所謂band 1率是畢業生去考pre S1 時,取到的排名。個人認為,小學是否注重操練Pre S 1, 可以明顯影響到pre S 1 成績的高低。
所以,一些坊間認為水平比較高的小學(包括傳統名校,私校),如果學校沒有刻意操練pre S1 (通常有直屬學校的小學都唔會點操pre S1), 考到的band 1 位未必超過一半。不過,佢哋的真實水平,可能高過pre S1 的成績。

同樣道理,注重操練pre S1 的學校,最終band 1率可能高過其他學校,不過,最終學生是否可以名副其實,大概只有中學最清楚了。

b3410 發表於 19-2-13 09:52
其實某些私校/有直屬中學的小學,band 1 率未必去到50%。 而所謂band 1率是畢業生去考pre S1 時,取到的排 ...

有直屬中學既小學, 點解話佢會有50%B1呢?

先睇吓LS, 小學部有180個學生, 中學部S1有252個位, 直屬位138個.

要維持到全英中既地位, LS雖要有不少於全港85%既全港Top 40%學生.

估計LS自行同大抽獎都能盡收B1學生, 咁唯一可能非B1學生能入到LS, 只有直屬小學既學生.

即係話138個直屬小學生中, 不能有多過37個全港Top 40%以下既學生, 即係LS小學, 至少有101個透過直屬位真上書院既人係屬於全港Top 40%. 又即係LS小學, 至少有100/180=55.56%係全港Top 40%學生. 打番個折當只得50%係B1學生(即全港Top 33%), 其實亦不為過.

如此類推, LS, MCS, HY (雖然已脫龍, 但脫龍前應已有此比例, 脫龍後更加唔會低過呢個比例)等, 推斷有50%我認為係合理 (甚至可能係低估了, MCS既Pre-S1平均分, 係全港有公佈資料中最高既一間, 就算有60%以至70%B1, 也是有可能)

現實中, 太多人高估了九龍城區二線小學既實力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-2-13 09:52
其實某些私校/有直屬中學的小學,band 1 率未必去到50%。 而所謂band 1率是畢業生去考pre S1 時,取到的排 ...
注重操練pre S1 的學校, 不等於有成效

不少小學有教快教深, 但亦不見得能取得較多B1學額

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:23

係九龍城呢個B1中學學額較B1學生多既地區, 入到B1中學既, 未必一定係B1學 ...
謝謝你的詳細分析。

請問 APS 及 KTS 80% 是否從他們公佈的派位資料推算? 還是叩門後的終極資料推算?

而80% 有沒有也打了九折?

還有 , 請問有沒有SFA 及TSL 的資料?  

hkpapa852 發表於 19-2-13 10:26
有直屬中學既小學, 點解話佢會有50%B1呢?

先睇吓LS, 小學部有180個學生, 中學部S1有252個位, 直屬位138個 ...
真係慘, 咁多神級學校, 活在神既身邊真係.............唔怪得我親戚個小朋友, 响二線學校老師話佢本區係B3B, 全港係B2C, 我仲心諗有無差咁遠呀, 咪最多半級。睇完你個表, 真係有可能................

MCLIAN 發表於 19-2-13 12:04
謝謝你的詳細分析。

請問 APS 及 KTS 80% 是否從他們公佈的派位資料推算? 還是叩門後的終極資料推 ...
APS和KTS, 近兩年計埋叩門入到B1中學既比例係接近90%..... 其實可以估低少少, 75%或70%

不過都係果句, 其實區內二/三線官津小學, 係咪真係咁易有40% B1學生呢?

SFA同TSL, 應該比APS和KTS少5%-10%

little_yolky 發表於 19-2-13 12:07
真係慘, 咁多神級學校, 活在神既身邊真係.............唔怪得我親戚個小朋友, 响二線學校老師話佢本區係B3B ...
不怕神對手, 只怕豬隊友呢樣嘢, 係升中嚟講係絕不適用

little_yolky    發表於 19-2-13 12:12

其實也想請教怎樣能得悉每區的 band 1 學額數量, 是需要搜集該區每間 band 1 校的學額再計算出來?

MCLIAN 發表於 19-2-13 12:11
其實也想請教怎樣能得悉每區的 band 1 學額數量, 是需要搜集該區每間 band 1 校的學額再計算出來?
...
因為响九龍城區, B1中學係比較清晰, 無乜爭議, 所以比較易計算出嚟。但我見有D區, 有JM係將D開英文班既中中都定為B1, 因為唔係該區, 所以就唔明白佢哋既標準了。

MCLIAN 發表於 19-2-13 12:11
...

學生有兩個派位組別

按Pre-S1配對分既全港排名, 頭1/3係全港B1
按Pre-S1配對分既本區排名, 本區內頭1/3係本區B1

機會上, 如區內有3000人升中, 成績Top 1/3就係本區B1. 正常嚟講, 本區B1和全港B1比例唔會有大差別 (一般係3%-5%, 不過暫時發現灣仔區既全港B1較本區B1多一截, 相差達10%以上)

至於那些學校有多少B1, 要自己去小學睇吓升中派位果自己估計

hkpapa852 發表於 19-2-13 12:09
APS和KTS, 近兩年計埋叩門入到B1中學既比例係接近90%..... 其實可以估低少少, 75%或70%

不過都係果句, 其 ...

但似乎SFA學術水平係比APS和KTS略高,個人感覺而已~~~

有同學仔前幾年轉咗去油尖旺一間有直屬既小學, 佢仲有同我whatsapp聯繫, 剛開學時鬼咁開心同我講, 話老師話佢哋學校有80% B1, 我同佢講, 唔會有80%咁多, 佢仲話, 主任都係咁話, 我就同佢講, 80%入直屬唔等如呢80%同學仔都係B1, 如果有咁高B1率, 中學就唔駛同你哋脫鈎啦。佢諗諗下又覺得有道理喎。

我諗, 有高B1率而仲要被脫鈎既, 應該都係得HY一間。

謝謝你。也難怪常聽到「3私1直」的描述。

little_yolky 發表於 19-2-13 12:18
有同學仔前幾年轉咗去油尖旺一間有直屬既小學, 佢仲有同我whatsapp聯繫, 剛開學時鬼咁開心同我講, 話老師 ...
聖提女子幾年前都想脫, 只係唔成功啫!

見到循道呢幾年既DSE成績, 就應該更肯定佢地小學部B1學生應該好多......可能只係得基本既1/3

mcl203 發表於 19-2-13 12:16
但似乎SFA學術水平係比APS和KTS略高,個人感覺而已~~~
我亦覺得係 , 但 APS 及 KTS 學生或者比較 all round 一點。
‹ 上一主題|下一主題