用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 唔想子女做功課做得辛苦係咪只可選擇讀國際學校 ...
樓主: SummerTong0821
go

唔想子女做功課做得辛苦係咪只可選擇讀國際學校 [複製鏈接]

回覆樓主:

考GCSE為學生提供考公閞試實戰經驗,是GCSE上DP優勢,這點IBO比較GCSE and MYP時也認同。每論GCSE 或MPY, 上DP也有gap。單從考公開試制度看,A level簡單好多,只須考3-4科自己强項,不似ib兩個語文,又文又理,識人MYP後轉A level

hitommycc 發表於 19-1-23 22:16
我也聽聞kgv Y9以下改MYP,Y11沒有公開試真是蠻崩潰的。
我講咗好多次, ESF (DC RC 除外) Y10-11會保留 IGCSE, 轉 MYP 只是Y7-9.

tcbobo 發表於 19-1-24 23:03
我講咗好多次, ESF (DC RC 除外) Y10-11會保留 IGCSE, 轉 MYP 只是Y7-9.

I see. Thanks a lot for the clarification. :)

回覆 picamama 的帖子

Can u pm me ur kg as well? many thx!!

picamama 發表於 19-1-22 15:42

其實IB定BC學英文都是reading, writing, spelling,我估分 ...

May I know which kinder please
‹ 上一主題|下一主題