用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 唔想子女做功課做得辛苦係咪只可選擇讀國際學校 ...
go

唔想子女做功課做得辛苦係咪只可選擇讀國際學校

SummerTong0821 發表於 19-1-21 15:56

不是,好多直資都不是有太多功課的

有些津校功課也不算多~

回覆樓主:

唔係間間本地學校都咁攞命,唔少係初小都可以比較輕鬆。

回覆樓主

我有個問題想反問。  國際學校係咪小學高年班開始都會多‘工作’? 即係project, research, reading report 之類?

kazakaza 發表於 19-1-21 23:47
我有個問題想反問。  國際學校係咪小學高年班開始都會多‘工作’? 即係project, research, reading report ...

做project, research, reading report由細教到大,好natrual, 習慣左,唔辛苦。

planetearth 發表於 19-1-22 00:28
做project, research, reading report由細教到大,好natrual, 習慣左,唔辛苦。

咁本地學校一樣係由細就多功課架。

我想探討既重點係如果國際學校高小都已經開始都幾demanding 需要小朋友做好多project 同reading, 咁相比起初小輕鬆果類本地小學兩者分別會唔會唔係真係咁大呢?

SummerTong0821 發表於 19-1-21 15:56

有些新派直私也不多功課,如WKF, 港同,培僑。

我女傳統學校日日學校都做完功課, 不過有些同學喜歡返屋企先做。

kazakaza 發表於 19-1-22 07:58
咁本地學校一樣係由細就多功課架。

我想探討既重點係如果國際學校高小都已經開始都幾demanding 需要小朋 ...

....

picamama 發表於 19-1-22 08:17
幼稚園初小超開心, 主要功課是reading, 可以做番小孩子應做的事。
高小開始多野做,projects, presents, r ...

你既見解同我似前所感覺既差唔多,但係IS版睇得多發現好多小朋友讀IS 家長都係由細幫小朋友進補, at least 中文會係。。     慢慢越睇越覺得LS 同IS 分別係咪仲咁大呢?

kazakaza 發表於 19-1-22 09:18
你既見解同我似前所感覺既差唔多,但係IS版睇得多發現好多小朋友讀IS 家長都係由細幫小朋友進補, at leas ...

IS進補中文又不同呀,沒有壓力測考,按自己程度學習

回覆 kazakaza 的帖子

讀IS出去學幾多、補幾多,真係好睇家長,好多時真係錢多時間多。咁多年,我聽唔同IS的家長分享過,學的嘢,大多與學校的學術課程無關,有d甚至係連同學校的體藝課程都無關。
所以學唔學,無乜壓力,唔會話唔學住學就成績落後,大家心態係比較正常和輕鬆。

你既見解同我似前所感覺既差唔多,但係IS版睇得多發現好多小朋友讀IS 家長都係由細幫小朋友進補, at leas ...

因為多左D以 local 心態讀ls的家長。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

例如學琴咁,有人為考級,有人只為explore 下音樂,train 下左右腦。一般IS 放學後都有各種興趣班,不過心態和local school 有些分別

我兩個小朋友,一個LS,一個IS, 我經驗係分別好大
讀IS嗰個有學中文,但當興趣班,冇壓力; 讀IS嗰個要補數學,因追唔上進度,冇得揀!
除此之外,LS/IS學習模式心態都好唔同,所以絕對唔只做功課冇咁辛苦咁簡單

回覆樓主

是,我囝仔現在學三、四樣興趣班,完全和學術無關!

若你個小朋友係高小/初中, 就不要諗係咪少好多功課了.大部份is都行ib, 而myp 是很難頂的.  高小功課都未多, 但一到中學開始就係另一個世界. 初中功課未過量, 但明顯增多,內容又係另一回事.  IB功課好自主, guideline不會太清楚, 連PE都要寫文章交功課,如小朋友自細係老師教物就regurgitate d物,會難適應. 我女自細讀is, 而家初中都仲係適應期.

我細個個雖然自小讀IS, 但為人比較一板一眼, 佢而家高小, 雖然功課少, 但太自主佢反而唔係太get到內容.  當然,若你諗住讀 non IB school又另當別論, 可惜香港 established 的IS一窩蜂, 絕大部份都係IB.   

回覆 picamama 的帖子

想問下British curriculum在初小階段有多少功課?是否也有作文,串生字等等?似唔似港英時代的小學?謝謝

mandy_ng207 發表於 19-1-22 13:02
回覆 picamama 的帖子

想問下British curriculum在初小階段有多少功課?是否也有作文,串生字等等?似唔似 ...

其實IB定BC學英文都是reading, writing, spelling,我估分別不大,反而數學可能有點分別。
甚麼課程也好,我覺得老師mindset and execution最緊要,我地k2巳鼓勵小朋友自己寫野(串錯晒D字,gramma又錯),又叫佢地寫notes比爸媽,寫旅遊報告etc, 當然寫到好似密碼咁要估,但小朋友很enjoy。學phonics還會配合PE堂treasure hunt 找alphabets遊戲加強記憶,基本上完堂已記得晒,不用溫習和測考。佢地上堂時都有類似worksheets要做, 英數都有,但完全不用拿回家再做,總之番完學就識好多野。