用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實想問考完直資,私小,係咪好多人都會照大抽獎 ...
go

其實想問考完直資,私小,係咪好多人都會照大抽獎

我係下年先k3

Leeleelau 發表於 19-1-21 15:26
我係下年先k3
直資收左唔可以抽
又有D 私校唔比抽

如有意考直資私小,K2 農曆新年後前哨準備已展開,戰幔更可早至同年5月開始。

建議及早熟悉基本規則。

回覆 manmonster 的帖子

基本規則可以邊度睇?依家小朋友K1,要睇定~英文併音咩時候學,比較好?謝謝指教

wendyyiu 發表於 19-1-23 08:52
回覆 Leeleelau 的帖子

直至唔可以抽,私立可以抽。 兩者都需要profolio, 面試要交, 只有少部分學校唔需 ...

好多直私已經唔收portfolio

千語mami 發表於 19-1-23 10:20
好多直私已經唔收portfolio

我記得蔡繼有, 港同, 真道唔收... 好多都重要交, 唔交都要填一大堆嘢(如陳守仁), 或者交幾張cert

hkgra 發表於 19-1-23 10:05
回覆 manmonster 的帖子

基本規則可以邊度睇?依家小朋友K1,要睇定~英文併音咩時候學,比較好?謝謝指教

phonics? 盡快開始冇壞

回覆 fadgare 的帖子

thank you

回覆 hkgra 的帖子

官津小學的學位分配方法可直接到教育局網站查閱。個人意見,坊間(特別是網上)資料眾多,自己要養成辦別真偽的習慣。不一定是其他家長有心撒佈虛假資料,只可能是少部份人不求甚解、人云亦云地地把資料傳開而已。

我認為不一定要考直私小學。要考的話,我的「往績」也不值一提,不在此弄斧班門,講甚麼準備功夫,引人發笑了。

ar_mak 發表於 19-1-23 12:25
如果想考直資又玩埋大抽獎,好簡單,方法就係叫個細路面試果陣留一手,出8成功力去見就夠勒,搏跌入去後備席番 ...

我都有諗過呢類先係最幸運

回覆樓主:

我當年(小朋友現小三)中左私小就冇入表抽獎……
已中心儀,無謂霸住個位……
當年教育局仲打黎提我抽獎名單冇我,叫我快d後補資料去抽

其實考唔考直私好見仁見智,官津都有質素好高嘅學校。但如果我要答嘅話,我會提議未大抽獎前,參加一下直私interview嘅遊戲。因為:
(1)最低限度知道自己小朋友係乜嘢程度(雖然interview表現唔可以100%作準),呢樣對家長十分重要;
(2)如果有offer,可以比自己小朋友多個機會;
(3)如果offer多,代表小朋友有一定競爭力,填大抽獎表格時可以進取d;
(4)就算決意唔入直私,interview表現好,即係話去到要官津叩門階段都冇咁驚;
(5)如果冇或者好少offer/waiting,至少可以說明小朋友去到叩門都冇乜優勢,甚至可能好蝕底,填表就要保守d。

叩門d殘酷程度比直私interview多好多,好多家長小朋友冇準備嘅話,好易全軍覆沒! 大家可以參考大把過來人經驗。