用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全東區英中位夠分給b1學生嗎?
go

全東區英中位夠分給b1學生嗎? [複製鏈接]

如題
   4    0    0    0

SHINGLUNG 發表於 19-1-21 12:50
如題
看去年数字,男生是不够的

其實點解會唔夠band1位呢? band2學校收多咗band1學生,都已經可以升格做band1啦!
有邊一區會有band one位多㗎, 區區都係band1生要讀band2, 多過band2生可以考到band1㗎喇

如題
女仔足夠,男仔可能忟水咗啲。

oscarzz 發表於 19-1-21 18:27
看去年数字,男生是不够的

數字應該係男女通用。B1生係一個固定數目,D女仔去食左BPS/CC,就會少左女仔去食如張祝珊等等。除非,會出現一個可能性係,D B1女生唔肯去食BPS/CC,全部去爭男女校~~~

如題

根據上一, 兩年該區派位乙部英中競爭情況同油尖旺,葵青接近而該兩區英中位都夠分給b1學生;相信今年問題應該不大

mcl203 發表於 19-1-21 20:53

數字應該係男女通用。B1生係一個固定數目,D女仔去食左BPS/C ...

女仔唔會好前就揀CC,CC應該係女仔既保險線,最後先揀,反正一定得。而東區今年英中位減少3~4%,所以除咗CC以外既英中位應該唔足夠。咁即係話男仔可能有問題;同時,部分B2女仔可能去到CC。

王家爸爸 發表於 19-1-22 10:54
女仔唔會好前就揀CC,CC應該係女仔既保險線,最後先揀,反正一定得。而東區今年英中位減少3~4%,所以除咗 ...

要認真計港島區是否派位足夠,直覺,要計埋港島多間直資既影響,佢哋吸走唔少港島生,從以令自行離場人數亦上升,變成抽獎人數可以減少~~~

似乎,筲官一樣有2仔生,代表?

港島直資收生有赤提,保羅仔,保羅男女,保祿女,中基,港同,佢哋都要收生~~~

王家爸爸 發表於 19-1-22 10:54
女仔唔會好前就揀CC,CC應該係女仔既保險線,最後先揀,反正一定得。而東區今年英中位減少3~4%,所以除咗 ...

如果大部份女仔都係先同男生爭幾間男女校而班男仔又無咁好彩, B1男生有機會唔夠位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:09
如果大部份女仔都係先同男生爭幾間男女校而班男仔又無咁好彩, B1男生有機會唔夠位

...

仲有中西區3女校,灣仔4女校,佢哋D自行位近乎全公開收生,理論上都係以港島生為主,仲有本區既庇記,無乜理由無女生揀瓜,嘉諾撒又過左D去坑真~~~

mcl203 發表於 19-1-22 11:22
仲有中西區3女校,灣仔4女校,佢哋D自行位近乎全公開收生,理論上都係以港島生為主,仲有本區既庇記,無乜 ...
咁SPCS都會收D街外人, 但唔好忘記南區呢個百無既地區既B1學生會出嚟搶位.

仲有不少人都願意渡江去爭港島女校既位.

王家爸爸    發表於 19-1-22 15:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:25
咁SPCS都會收D街外人, 但唔好忘記南區呢個百無既地區既B1學生會出嚟搶位.

仲有不少人都願意渡江去爭港島女 ...

為主呀,60/40都幾係㗎~~~

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:25

仲有不少人都願意渡江去爭港島女 ...
南區同埋渡江既學生會去爭港島區B1位,呢個係唔少人喺分析港島區時忽略既因素。

王家爸爸 發表於 19-1-22 15:57
南區同埋渡江既學生會去爭港島區B1位,呢個係唔少人喺分析港島區時忽略既因素。 ...

港島唔包南區,為主係指全部~~~

mcl203 發表於 19-1-22 16:04
港島唔包南區,為主係指全部~~~

其實有無人考慮過港同小生計東區升中,但近乎唔會用東區英中位,果度自己計下有幾多B1生自動離左場~~~

mcl203 發表於 19-1-22 17:19
其實有無人考慮過港同小生計東區升中,但近乎唔會用東區英中位,果度自己計下有幾多B1生自動離左場~~~: ...
如果用我之前條formula計, 已經考慮埋呢點

hkpapa852 發表於 19-1-22 17:23
如果用我之前條formula計, 已經考慮埋呢點

你實知啦~~~

中基都收左班生啦,柴灣佢地主場~~~

回覆樓主

其實心中有個疑問想請教下。14,16網升中同樣東區,因何14網校的升band one 率普遍高咁多?間間(除佛康同啟基)也40%以上升band one 率。但16得四小龍(除兩基灣60%以上升band one,其他兩校不詳),其他也是20-3x%.因何兩區存在咁大差異?

lcyesther 發表於 19-1-22 18:05
其實心中有個疑問想請教下。14,16網升中同樣東區,因何14網校的升band one 率普遍高咁多?間間(除佛康同 ...

咪學術水平上既差異囉,或歸究番前2次既Pre-S1成績~~~

mcl203 發表於 19-1-22 18:09
咪學術水平上既差異囉,或歸究番前2次既Pre-S1成績~~~

因何net 16校的學術水平不及14?其實大家也是東區,生源應差不多??
‹ 上一主題|下一主題