用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九收band one
樓主: tsangv
go

匯基東九收band one   [複製鏈接]

滙基東九DSE成績最好既時間係4/5年前,當年成績絕對比大部份傳統名校出色。

王家爸爸    發表於 19-5-5 09:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 19-5-4 10:10
回覆 YmOra 的帖子

個 cut off 位係睇大部份人公認係 Band 1ABC 而定嘅。我都知道的確 Band 1C 好多,好多 ...

其實,多數人用"先找出公認"嘅B1a、B1b、B1c中學來定出那條分界線亦即是對應區域。但是,只有十分十分明顯嘅例如B1a好top好top嘅中學才會絕對肯定該所中學為B1a中學,至於响B1a區域內屬下游位置但仍然响這區域嘅中學就無人可以好肯定咁判斷為仍然屬B1a中學,往往可能索性被視為(B1a-B1b)或(B1b)中學就算了,做成B1a中學數目比實際情況嘅可能少好多。我估計這些中學被"低估咗"嘅為數亦佔一部份呢!

王家爸爸 發表於 19-4-30 11:28
自己比較5率:

其實只睇5+, 亦有機會被誤導。

4+平平5+突出,可能係不少龍校既實況。

滙基東九係較有guts,一直堅持公佈3+至5+。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 19-4-30 13:37
值得關注:純粹睇DSE成績,滙基東九龍看似也比優才、羅氏及NPL差!
NPL 2018年DSE成績應該大跌,因為係近5年嚟第一次校務報告沒有提及任何DSE成績,中文科亦係4+個表消失。
IBDP成績亦差咗。

hkpapa852 發表於 19-5-4 13:31
其實只睇5+, 亦有機會被誤導。

4+平平5+突出,可能係不少龍校既實況。
比較5+,其實係因為有人話佢係B1B。只係想用數據講清楚,佢哋距離B1B有幾遠。

hkpapa852 發表於 19-5-4 10:42
滙基東九DSE成績最好既時間係4/5年前,當年成績絕對比大部份傳統名校出色。 ...
知唔知道點解跌咗?

‹ 上一主題|下一主題