用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網,請問有邊D小學係2線尾3線頭既學校 ...
go

40校網,請問有邊D小學係2線尾3線頭既學校

40校網,請問有邊D小學係2線尾3線頭既學校?

基愛

回覆 0030 的帖子

咁基愛多人報嗎?如果放乙三做保險合適嗎?定係放善道呢

回覆 karen8355586 的帖子

兩間都不算保險,善導放乙二機會相對高點~

0030 發表於 19-1-21 11:24

善導係二線頭嗎

一線尾~

回覆樓主

基愛放乙三唔會很保險,每個人心入面把尺唔同,基愛唔係一線,但應唔算三線。佢的升中派位有上網,有喇沙、林護、銘賢(3)、德雅(6)、上智(2)、聖母玫瑰(5)、長天(2)等等。有20多30人派到名校。佢一級當有100人,約30%派band1/2A, 算正常學校。

回覆 tkinwong 的帖子

基愛一個年級4個班,大概120人~

0030 發表於 19-1-21 14:11
回覆 tkinwong 的帖子

基愛一個年級4個班,大概120人~

佢2017/18年度的六年級只有100人,而我所講的小六升中成績也是17/18年度的六年級。

當然,佢17/18年度的一年級係有120個位。

karen8355586 發表於 19-1-20 20:10
40校網,請問有邊D小學係2線尾3線頭既學校?

瑪神呢?

回覆 mick1988 的帖子

一線頭~

0030 發表於 19-1-21 16:59

一線頭~
一間有一線人氣但沒有一線實力既學校先啱

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

40網被有些媽咪公認為神校喔~

0030 發表於 19-1-21 17:32
回覆 hkpapa852 的帖子

40網被有些媽咪公認為神校喔~
一定係神校, 因為學校係相信有神, 有神撐腰
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 19-1-21 11:24

同意,善導高些  

回覆樓主:

深官

0030 發表於 19-1-21 16:59

一線頭~
請問基福及嘉靈呢?

咁邊幾間放乙三保險點呢,仲有愛德同聖安德烈係咪都係放乙一先有機會?

回覆 sandy997 的帖子

基福二線,但熱門學校及嘉靈一線,兩個學校都要放乙一先有機會入到~

tkinwong 發表於 19-1-21 13:52
基愛放乙三唔會很保險,每個人心入面把尺唔同,基愛唔係一線,但應唔算三線。佢的升中派位有上網,有喇沙、 ...
咁基愛/基福/紀文/嘉靈來講放邊間係乙三保險D,另如果家姐考插班入佐間一線,咁細果個扣門會唔會必收?