用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B3去B1學校
go

B3去B1學校 [複製鏈接]

一個B3學生因運動,有機會去B1學校,大家會點決擇?
   0    0    0    1

不去白不去,反正都係band3生,無所謂。有不同朋輩影响下都幾好。能以运动入band1校即非常出色,如一心以向运动方面發展,而唔係靠讀書,無妨吖。有自己强項係校內自有立足之地,唔怕俾人比下去。

最怕係靠运动入,又想讀書方面跟得上,又怕入到去成績唔夠好揀唔到科果d就唔好~不过make sure学校唔会过橋抽板,攞完獎後到高中怕你影響DSE成績而請你走先得。

Yanamami 發表於 19-1-20 12:24
不去白不去,反正都係band3生,無所謂。有不同朋輩影响下都幾好。能以运动入band1校即非常出色,如一心以向 ...

正確,自己目標清晰就好。學校保証可以讀完中學去考DSE,就沒有其他顧慮

PINKI1025 發表於 19-1-20 12:17

互惠互利。

B1神校靠你的孩子代表學校運動攞獎。

你也可同人講,你的孩子讀B1神校。

當然你不要期望孩子入了B1神校可學好書本上的知識,和入到大學。

但最少B1神校校風好,不會像部分B3校多飛仔飛女易學壞。

例一 : 藝員曾X善個仔咪喇X(校內成績及DSE成績點就無公開過, 個人覺得吾會好得去邊, 因成日出國比賽, 港隊(游水), 後港大比左個位佢, 不過都係讀同運動有關的科.

例二 : 方X申, 港隊(游水), 後港大比左個位佢, 讀吾掂, 險些比港大踢出校, 後免強畢業. 在演藝圈浮浮沉沉, 最終自己創業做游泳教練

tpmon 發表於 19-1-20 14:01

互惠互利。

點解唔好期望可以讀到好書和入到大學?~~~

只有某些band1中學,才可提供 適當嘅場地、措施、教練 、 營養餐單…… 多方配合 给運動員 受訓。
運動員 入呢啲勁學校 係為咗讀運動, band1運動員 就要入讀band one嘅學校 去發展所長啦!但日後條路及職業就要跟運動有關。

B3生如果為咗運動入去 band one學校, 千祈唔好⇒只係想 一心一意focus on成績, 而放棄運動 。

澳洲前游泳巨星「大腳板」科比在學時考試大都不合格,都仍然是天才。

不過有D學校未必俾機會 運動員升上中六考dse, 如果中五 成績唔達標 就要冧班, 再成績唔好就會踢出校, 到時纠教練 或者之前運動員 再介紹學校 去升埋中六, 完成中學課程。

mcl203 發表於 19-1-20 14:30
點解唔好期望可以讀到好書和入到大學?~~~

B1神校的老師未必教書,要靠家長和學生天聰和出外補習。

B3生入去讀會變B1 程度,若不自己下苦功努力補底,是否想得太多期望離地?

跳高女神楊文蔚都係靠運動由Band 3去DGS, 最終入左大學。讀書成績反正留係Band 3都好大機會不會突飛猛進,去Band 1有發揮平台的話,試得過。
不過,有些學校會過橋抽板,一旦冇利用價值就留難學生,甚至唔俾考DSE,呢一點要留意,查清楚學校一貫風格先決定。

tpmon 發表於 19-1-20 14:55

B1神校的老師未必教書,要靠家長和學生天聰和出外補習。

何以見得中學老師會唔教書呢?現實中,眼見不少體育生只要自己肯積極跟上,機會仍然存在既,當然包括補底,仍見只專注體育既失敗例子。讀書始終靠自己,機會來臨自己決定如何處理了,付出比其他人可能要更多一點,單純體育B3生不可能6年後入大學,似乎判斷早左一D~~~

mcl203 發表於 19-1-20 15:04
何以見得中學老師會唔教書呢?現實中,眼見不少體育生只要自己肯積極跟上,機會仍然存在既,當然包括補底 ...

當然凡是靠自己下苦功,會變可能。

mother904 發表於 19-1-20 14:57
跳高女神楊文蔚都係靠運動由Band 3去DGS, 最終入左大學。讀書成績反正留係Band 3都好大機會不會突飛猛進, ...

因為她出名又tag到運動員入大學條線先可以係DGS留底。

唔出名玩隊制 or 冷門運動,DGS也是踢走 運動員的。 義工已經過唔少人去找B3學校完成功中六。

只要可繼續在高水平既比賽玩到佢鍾意玩既運動,點解唔去?

Band 1 校提供到嘅平台同機會,唔係咁多 Band 3 校可以提供到,更何況 Band 1 校體育叻嘅人都會好多,佢地讀書都唔會太差,有良好競爭夥伴同讀書風氣。

不過預左入去就讀得辛苦,未必咁容易跟得上,亦要預左有機會讀兩三年後因為承受唔到學校壓力,需要去 Band 2 校。既然係讀書方面唔會咁如意,就唔好為讀書放棄運動,你同學校都係各取所需。我有同學都係 Band 2 尾成績咁讀上去,但佢有一技之長,而且係非常出色,二三年級已經攞國際比賽冠軍,但就係因為放好多時間去練習,讀書時間少左,最後自願轉去 Band 2 讀。幾年後亦係有個體育好叻嘅學生,轉去 Band 3 校讀。學校冇迫佢地走,頂多不斷留班,你賴死唔走都得嘅...但 Band 1 校生存唔容易,齋讀書嘅學生都可以讀到死下死下,更何況係成績根基唔夠好嘅學生?而且亦唔係個個家長同學生忍受到校方畀嘅壓力。

以前識得一個打羽毛球好叻,DBS邀請佢入讀,幾年間幫學校攞吾少獎,但最後竟唔同佢報會考(應該係唔想佢拉低學校公開試成績)。

kelvinli0311 發表於 19-1-20 18:58
以前識得一個打羽毛球好叻,DBS邀請佢入讀,幾年間幫學校攞吾少獎,但最後竟唔同佢報會考(應該係唔想佢拉低 ...

咁好悲哀喎!
我寧可找間中中地又注重運動,資源好的學校,雙邊投注了!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

yovin 發表於 19-1-20 15:10

唔出名玩隊制 or 冷門運動,DGS也是踢走 運動員的 ...

楊文蔚未必係走運動員専綫入大學喎,佢修讀港大市場學㗎~~~

yovin 發表於 19-1-20 15:10

唔出名玩隊制 or 冷門運動,DGS也是踢走 運動員的 ...
所以咪話要查清楚先決定囉。唔止呢間,有直資女校,如果學生唔係替學校出賽,話之你係港隊一樣留難,所以靠運動上band 1可以有一個好的發揮平台,而且好聽過讀band 3,某程度上係冇得輸,但要清楚學校方針,否則兩頭唔到岸就麻煩。

值得一讀

mcl203 發表於 19-1-20 20:17
楊文蔚未必係走運動員専綫入大學喎,佢修讀港大市場學㗎~~~

佢成績reach過左33222, 運動員就有酌情分加㗎啦。 有啲係靠學校校長保薦計劃。 坦白 我就未見過佢張dse成績表啦, 唔能夠 親口保證……but上次單因account同密碼曝光而關閉嘅JUPAS資料網 爆曬出嚟啦!
‹ 上一主題|下一主題