用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇人知英華書院選幾多入2nd in?
樓主: Kelly52011289
go

請問有冇人知英華書院選幾多入2nd in?  

losoco 發表於 19-2-8 14:25
回覆 chelsea_ying 的帖子

現在實數是312人入第二輪
相信是去年多左人抽飛,所以今年要再多D後補。學校如果信心足,少人抽飛,根本不用花時間見咁多學生。反而覺得競爭細左,排100-150都重有機會。

5tgb 發表於 19-2-8 14:47
相信是去年多左人抽飛,所以今年要再多D後補。學校如果信心足,少人抽飛,根本不用花時間見咁多學生。反而 ...
也可能是考的學生多了,小組多了, 同分的也不少 , 所以索性 second in 埋。

往年是250人 second in嗎?

MCLIAN 發表於 19-2-8 14:56
往年是250人 second in嗎?

好似係約250,exactly 唔太記得

5tgb 發表於 19-2-8 14:47
相信是去年多左人抽飛,所以今年要再多D後補。學校如果信心足,少人抽飛,根本不用花時間見咁多學生。反而 ...

咁今年知不知共有多少人參加第一輪面試?

LOVELY-BABE 發表於 19-2-8 15:44
咁今年知不知共有多少人參加第一輪面試?

好似1800

回覆 LOVELY-BABE 的帖子

見最大 number 入 2nd in 是 1790

MCLIAN 發表於 19-2-8 16:18
回覆 LOVELY-BABE 的帖子

見最大 number 入 2nd in 是 1790

咁真係應該共有1800人左右

MCLIAN 發表於 19-2-8 14:55
也可能是考的學生多了,小組多了, 同分的也不少 , 所以索性 second in 埋。
其實用左Group interview 咁多年,考官唔同,題目唔同,組員唔同,都應該解決到篩選問題架啦; 為何今年要用多二、三成資源去interview?但無論如何,in 多左人,代表排51至300通知的學生都有機會收,對想入讀的學生,絕對是好消息。