用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 Vs 傳統
go

直資 Vs 傳統

直資 Vs 傳統B1中學 英文語文能力較高?

SummerTong0821 發表於 19-1-19 23:53

要睇學校,好難一概而論~~~

SummerTong0821 發表於 19-1-19 23:53
你要Dse成績好,定係好talk得先。前者就傳統名校,後者就找多外藉老師和學生的直資,兩樣要晒?我都想知,就算有都唔會多。

回覆 biffkwok 的帖子

要英文好,不如國際學校..

回覆 SummerTong0821 的帖子

其實好多直資學校根本就係傳統B1英中,根本唔可以咁概括咁比較,不如直接比較DSE英文成績仲實際

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直資好多款,傳統都係
如果有人話st mary 德望 聖心英文唔好,因住俾人打

你覺得 St Joe 仔 同 St Paul 仔,邊個語文能力較高?
更何況,傳統也可以是直資,直資也可以是傳統,冇衝突喔?

不過咁,DSE 成績最實際,英文 talk 寫得但整體成績唔得都冇用。攞 16、17 、18 年數據,16 年 Top 10 4 間直資 6 間官津,17 年 3 間直資 7 見官津,18 年暫時 4 間直資 6 間官津。但實際英文成績每 grade break down 就要你自己去查了!

李大人 發表於 19-1-20 21:39
直資語境強,傳統用廣東話教英文,甚至教師唔係英語系出身

願聞其詳,有無實例分享下?

堅想知邊間傳統中學用中文教英文?抑或係你個人推敲? ~~~

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-1-20 21:50
你覺得 St Joe 仔 同 St Paul 仔,邊個語文能力較高?
更何況,傳統也可以是直資,直資也可以是傳 ...

哦,一講語境,好多護法出黎話公開試成績唔重要,重要係點樣點樣講得勁用得好
我都費事嘈

Charlotte_mom 發表於 19-1-20 22:26
哦,一講語境,好多護法出黎話公開試成績唔重要,重要係點樣點樣講得勁用得好
我都費事嘈
...

都係要有實戰例子說服力好D,家長語境好作用不大~~~

回覆 Charlotte_mom 的帖子

諗深層,如果英文好,咩洪水猛獸都唔怕,一樣可以高分。好似我同朋友咁,中學每次考英文都唔洗溫書,IELTS 都裸考。連個 Eng as 2nd Lang 公開試都考到雞毛鴨血,連卷四都考得唔好,咁就要諗下個語境...

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-1-20 22:41

諗深層,如果英文好,咩洪水猛獸都唔怕,一樣可以高分。好似我同朋友咁,中學 ...

識人外國讀書多年,ielts考黎考去唔過6
有語境,但學唔叻,有鬼用咩

IYY    發表於 19-1-20 23:10

即係語境係得個"吹"字, 真正打穩倒個根基係傳統好D?

SummerTong0821 發表於 19-1-21 10:30

即係語境係得個"吹"字, 真正打穩倒個根基係傳統好D?
我認為如果你叫班係國際學校畢業既外國學生嚟考 DSE 英文, 相信佢地都有可能唔合格

little_yolky    發表於 19-1-21 17:35
IYY    發表於 19-1-21 13:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。