用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 普通話朗誦自已教再去比賽, 而唔去機構學可以嗎? ...
go

[表演藝術] 普通話朗誦自已教再去比賽, 而唔去機構學可以嗎? [複製鏈接]

大家覺我, 如果普通話朗誦自已教, 再去比賽, 唔去機構學可以嗎?
同樣可以訓練到朗誦時也表現出眼神情感既交流嗎?

如果出去上單對單既朗誦班, 咁要學幾多堂先可以去比賽呢 ?
有無需要學3-4個月既功力先得呢 ?

0    0    0    0

回覆樓主:

小朋友是否幼稚園生?  如果是, 我覺得一定要搵人教, 都要上返 十堂八堂, 才有機會得獎。 就算目標不是得獎, 我都建議若要參加比賽,年紀小的要出去學, 因為學咗同冇學嘅表現會 有差別, 怕破壞咗小朋友嘅自信心。

回覆樓主:

自己識, 自己教! 我女普通話出去学, 因為我唔識, 但其實学完番嚟我會自己執同練。英文粵語我自己教。

sukifamily 發表於 19-1-19 23:46
大家覺我, 如果普通話朗誦自已教, 再去比賽, 唔去機構學可以嗎?
同樣可以訓練到朗誦時也表現出眼神情感既交 ...

自己懂技巧親自教絕對是可以拿獎的。我小朋友都是自己教沒有出去學都有獎。出去學其實只是省了家長麻煩。

回覆 dingdingba 的帖子

咁大家又覺得, 如果停左個普通話恆常, 只上朗誦班唔係咁好呢! 定一係照分開兩日同步學晒兩樣, 因為其實個朗誦班只讀到5月比賽之後就會停

我女廣東話和普通話都系我自己教,可惜女兒不大喜歡練習,只有優良,次次都系差2分入三甲~
‹ 上一主題|下一主題