用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道及聖方濟各怎選擇?
樓主: 教育先生
go

宣道及聖方濟各怎選擇? [複製鏈接]

我以前囝仔亦有此二校 offer。我最終揀 SFA,只因自覺冇時間谷佢音樂。囝仔亦不見得音樂方面有很大興趣。所以覺得將來上大學佢都係要靠學術,不如小學時打好根基。而且 SFA 亦不是齋讀書嘅學校,佢讀書嗰幾年都有唔同嘅比賽機會。

回覆樓主:

APS 要兼顧學術之餘同時傾注時間心神在音樂,從不同途徑收料學校亦言明對小朋友音樂有要求。個人不想小朋友在音樂發展有背負學校期望的包袱,孩子學術亦不錯,連報名都沒有。
利申: 男,有 sfa offer

其實, 坊間太神化三私一直既學生.

係呢幾間小學中, Top 20%內既學生競爭力的確好高, 但20%以後, 和一般官津小學B1學生既差別其實只係好少, 甚至無乜

如果係去年畢業既SFA既家長應該好清楚, 上年那位轉去灣仔抽SJC最後派入李潤田既學生係咩排名吧?

証明了該排名的SFA學生, 過到灣仔亦只係灣仔區的B2.

至於APS其實也一樣, 如果不是在九龍城中學網, 相信升中派位結果會差不少.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-21 09:14

係呢幾間學小學中, Top 20%內既學生競爭力的確好高, 但20%以後, 和一般 ...

雖然不瞭解個位學生系 SFA 排名,個位同學應該是估錯band.

無可否認灣仔校網是強,間間傳統名校收返一堆band2,但出來既成績是band1A, band1B.仲有華仁小學一轉去東區,中學就話要轉直資.

但就咁睇宣道派位

http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

喇沙書院

東華三院黃笏南中學

華英中學

旅港開平商會中學

迦密中學

基督教女青年會丘佐榮中學

何明華會督銀禧中學

禮賢會彭學高紀念中學

本區派位42, 全級人數158, 我認為影響不大.

最保守計,宣道既Band1率應該有7x%以上.

另外,全港有邊間小學band1率可超過宣道, SFA呢?

Sing13 發表於 19-1-21 11:00
雖然不瞭解個位學生系 SFA 排名,個位同學應該是估錯band.無可否認灣仔校網是強,間間傳統名校收返一堆band2 ...

宣道,SFA,邊到有數據睇到B1率?~~~

係呢幾間學小學中, Top 20%內既學生競爭力的確好高, 但20%以後, 和一般 ...

鄧記都收到3仔喎,李潤田一定係2仔?~~~

mcl203 發表於 19-1-21 11:03
宣道,SFA,邊到有數據睇到B1率?~~~

你都可以自己計

Sing13 發表於 19-1-21 11:09
你都可以自己計

㸃計,基準如何?B1率係邊到有顯示?~~~

原來校方有明示係‘肯定B1生’~~~

教育先生 發表於 19-1-19 22:47
如題、男仔、各位會點選擇?

三私一直,各有各特式,各有各捧場客。
遲D陳守仁,九龍塘學校有result,又會有一番爭論。

樓主本身應已有定案吧!

係呢幾間學小學中, Top 20%內既學生競爭力的確好高,但20%以後, 和一般官津小學B1學生既差別其實只係好少, 甚至無乜分别?

質方面我同意,社會從來都係三角形排列,根本唔係新聞;量呢?幾間學小top 20%以後升讀EK人稱

band 1 中學的學生數量,是否都和一般官津小學B1學生無乜分别?

如果係去年畢業既SFA既家長應該好清楚, 上年那位轉去灣仔抽SJC最後派入李潤田既學生係咩排名吧?

家長錯判形勢,可以怪誰?SFA男生自行要保守,如果比我填表,級10之外唔會揀LS、級30以外唔會揀SJC。

唔好講到樣樣都係學校的問題。

mcl203 發表於 19-1-21 11:10

㸃計,基準如何?B1率係邊到有顯示?~~~
現實係,小學再叻,最多都只能肯定8成至9成學生既banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yuenkw 發表於 19-1-21 12:45
係呢幾間學小學中, Top 20%內既學生競爭力的確好高,但20%以後, 和一般官津小學B1學生既差別其實只係好少,  ...

家長錯判形勢?

如果係學校同家長講轉網都仲係B1學生,又係邊個既責任呢?

hkpapa852 發表於 19-1-21 12:53
現實係,小學再叻,最多都只能肯定8成至9成學生既banding

用網友條方程式,聖提女和跑馬地聖保祿90+% B1率,肯定係B1生~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

你確定係學校提供的建議?

yuenkw 發表於 19-1-21 12:56
回覆 hkpapa852 的帖子

你確定係學校提供的建議?

苦主自己引述,當然佢亦可能沒有透露事實之全部

hkpapa852 發表於 19-1-21 12:58
苦主自己引述,當然佢亦可能沒有透露事實之全部

我會講,呢d係你引用部分事實+你d想象=段故。

再者,人地講都要自己判斷,正如你講我都唔會盡信。

Sing13 發表於 19-1-21 11:09
你都可以自己計

丘佐榮, 銀禧同聖羅撒, 上年SSPA都收了不少B2學生

英華, GH, HY, DBS, DGS, 亦可能係靠特異功能入, 就算QC都講明每年最多會收7個特異功能既學生

所以, 如何能肯定係B1學生呢?

多年觀察, 各大名校Top 10%以至Top 20%學生既家長, 其實係不知該校中下游B1學生既疾苦 (排名10%或20%以後既B1學生)

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:12
多年觀察, 各大名校Top 10%以至Top 20%學生既家長, 其實係不知該校中下游B1學生既疾苦 (排名10%或20%以後既 ...

可以斷估嘛~~~

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:12
多年觀察, 各大名校Top 10%以至Top 20%學生既家長, 其實係不知該校中下游B1學生既疾苦 (排名10%或20%以後既 ...

何以用疾苦形容?願聞其詳...
‹ 上一主題|下一主題