用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 究竟係咪我錯?
樓主: Joiv
go

[音樂] 究竟係咪我錯? [複製鏈接]

AL1987 發表於 19-1-25 09:20
她們只想保証自已每月的收入

佢地自已旅行告假又唔計

我反而好理解佢地要確保每月收入呢一點,因為老師都要開飯吧,否則學校考試月或暑假期間佢地將會零收入

所以如果老師有清楚講明請假規則,而你又願意聘請佢,咁就只好遵守了,否則可另覓認為適合的老師

題外話,我知有啲音樂中心/興趣班直情請假不設補堂添,即請了假就硬蝕一堂,但因出名,所以依舊客似雲來

msming 發表於 19-1-25 09:32
我自己基本上係隨得家長請假,不過請得多進度慢時,唔好問我點解仲未考得試?點解仲未識X XX。。。我會話 ...

我都係由佢請,大家都忙點補。但每年review 邊個請得多,加返學費囉。我有學生一年請 12堂,即係平均一月一次。

回覆 ak1020 的帖子

咁就要看看老師的斤兩了, 鋼琴老師不難找吧,高要求除外

回覆樓主

請假補堂一定有policy, 超過左就冇得再調。
每月要交幾多堂都有,唔係學生請左假就唔使交,這很正常。除非家長真係好麻煩,否則琴行老闆很難主動想踢走你....
我都係呢行,要做到踢走個學生,第一個家長真係好麻煩,第二個學生太難教有各類問題。
琴行幫你報校際,除非講明訓練同比賽伴奏包埋,否則代報唔等於幫你搵譜+安排伴奏。

Joiv 發表於 19-1-25 09:24
講得好 一針見血

這很正常啊,學校學費都係月計,唔會話你請左假冇返學就扣幾日錢.....人地都要交租出糧,仲要每星期預留同一時間俾你。

Gina11 發表於 19-1-24 21:24
我曾有個經驗,家長 提早1日通知我 ,女兒病左,不能上堂 (因為不是即日請,我無問家長要醫生紙),到下一 ...

我見得太多詐病....一定要有醫生紙。

Joiv 發表於 19-1-24 12:05
這些老師們可能尚未當爸媽,一點也不體諒,也只想自己,一點也不讓步⋯⋯Win Win雙贏不是更好嗎?
...

調轉諗,你的時間係時間,老師的時間唔係時間?如果學生固定時間上課,但經常一個月都要請半個月假,我會認為這時間並不適合他,有心學點都會出席率高,除非你認為其他事情比樂器課更重要。

miss321 發表於 19-1-28 23:51
請假補堂一定有policy, 超過左就冇得再調。
每月要交幾多堂都有,唔係學生請左假就唔使交,這很正常。除非 ...

沒關係 今次可能上天安排 迫我用心四出比較琴行條款和老師質素。結果已給我找到了更公平合理的琴行和更優秀的老師。
我係麻煩 我麻煩的地方是我仔細了解了「南京條約」後提出反對 所有政府對攪抗爭的人民也視為刁民也。

miss321 發表於 19-1-28 23:58
調轉諗,你的時間係時間,老師的時間唔係時間?如果學生固定時間上課,但經常一個月都要請半個月假,我會 ...

那麼 如琴行條款是依學校上下學期分界 而每半學期可安排調堂的假期各只有一次⋯不過 老師有事就隨時可預先通知就停一堂 這樣大家又有何看法呢?

miss321 發表於 19-1-28 23:54
這很正常啊,學校學費都係月計,唔會話你請左假冇返學就扣幾日錢.....人地都要交租出糧,仲要每星期預留同 ...

我交足學費呀!只要求調堂也被視為刁民⋯⋯
考試4天 我只請一天假而已 也屬過份?
我一月三曰請假 十月頭已通知琴行 也是不理會琴行死活?
吾緊要 祝所有視本人為刁民的你或妳 均能跟觀塘A琴行遇上 並全心全意接受和配合它的條款!

回覆樓主

認同,依家好多家長事冇大小都請假,學校測驗、評估、考試、病...其實都明白,但唔好走來問返個琴老師,為咩個仔女進度咁慢、首歌彈左咁耐仲未教新歌、幾時報考琴、點解人地個細路幾級學緊咩歌....

Joiv 發表於 19-1-29 10:41

那麼 如琴行條款是依學校上下學期分界 而每半學期可安排調堂的 ...

我自己睇法係,因為我想跟個老師學,佢嘅學生唔係得我一個,無人用支槍迫我跟佢學,我覺得唔合理,我可以唔join.

migohappy 發表於 19-1-29 14:50
我自己睇法係,因為我想跟個老師學,佢嘅學生唔係得我一個,無人用支槍迫我跟佢學,我覺得唔合理,我可以 ...

但現在問題是琴行從中作梗!

migohappy 發表於 19-1-29 14:50
我自己睇法係,因為我想跟個老師學,佢嘅學生唔係得我一個,無人用支槍迫我跟佢學,我覺得唔合理,我可以 ...

另一重點是琴行早吾講 遲吾講 在我對「南京條約」反抗時也繼續收我學費,偏偏就在校際開始前席才叫我自己搵伴奏 自己另行再找老師⋯
你還舉腳舉手為這營運教學機構的手法大力鼓掌???

Joiv 發表於 19-1-29 15:30
但現在問題是琴行從中作梗!

所以我跟私人老師學

Joiv 發表於 19-1-29 15:35
另一重點是琴行早吾講 遲吾講 在我對「南京條約」反抗時也繼續收我學費,偏偏就在校際開始前席才叫我自己 ...

依個係另一個 issue, 我只係針對學生請假問題,而提出嘅個人睇法。

我選琴行來學,只會係因為屋企樓下 (近)同學費相對便宜。

Joiv 發表於 19-1-29 10:49

我想你所說的條款 應該是俾12堂錢之前已了解並接受。而唔係中途反對而希望琴行去遷就你。琴行講請假並不等同可交少堂學費。你係咪請左一堂,諗住果個月交3堂呀?
老師有事請假會補堂,這是所有琴行做法,係冇可能係可以扣返學費的。

Joiv 發表於 19-1-20 19:05
可能因為今個月初 聖誕假期後第一個星期六5/1我帶個囡上去學長笛 A琴行要求我交返3/1學聲樂學費。我就同A ...

你話你交足學費?琴行話你冇交3/1 那堂喎。

Joiv 發表於 19-1-19 19:22
我囡由上年六月開始在觀塘東x廣場一家A字頭新開細琴行學樂器和唱歌,我每次一交就交十二堂學費 原因當然是 ...

我理解為6-12月你都係每12堂咁交一次錢,因為有折扣。但由1月起你轉為每個月咁交,而月費跟12堂繳費的守則顯然有不同,你不滿意1月起轉了守則,拒絕交3/1 請假那堂。而琴行不能跟你達成共識 而勸退你。
如果係咁,我認為你轉月費之前應先了解月費計的條款,而唔係開始左學先話人地’南京條約’。12月先了解,如不同意,1月起開始唔學。
‹ 上一主題|下一主題