用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 究竟係咪我錯?
樓主: Joiv
go

[音樂] 究竟係咪我錯?

Jane1983 發表於 19-1-21 09:52
回覆 Joiv 的帖子

這一交12堂裏,改堂改了多少次?

我可尚不是任佢照扣。13/12我囡係學校打流感針,我囡過住兩年打都無事 打完也龍精虎猛 點知今次打完 15:15放學時打電話比我話又暈又嘔 我立即通知A琴行負責人說明一切。當天16:00有聲樂堂 大嗱嗱幾百蚊咁又係咁照扣。你以為你病就有人會體諒你嗎!不!

Jane1983 發表於 19-1-21 09:52
回覆 Joiv 的帖子

這一交12堂裏,改堂改了多少次?

一次過交十二堂 改過2、3次 係咁好過份?

回覆 Joiv 的帖子

通利係8堂可以請假一次。咁你12堂裏,請2次係符合其他琴行慣例。即使3次亦應該未至於要突然發爛唔幫你女伴湊,兼以後唔做你生意。

Joiv 發表於 19-1-21 10:00
一次過交十二堂 改過2、3次 係咁好過份?
是否因為琴行因為新開,俾你的價錢好優惠,依家打算加價

Jane1983 發表於 19-1-21 10:13
回覆 Joiv 的帖子

通利係8堂可以請假一次。咁你12堂裏,請2次係符合其他琴行慣例。即使3次亦應該未至於要 ...

伴奏佢話要早一至兩個月開始夾,但早一個月個囡都未完全練好自己嗰part! 我吾識 但我及後自己四出搵伴奏時 大家都話最多夾兩三次便可 最緊要自己嗰part練熟先。
A琴行負責人話搵譜搵伴奏吾係琴行責任⋯

b3410 發表於 19-1-21 10:16
是否因為琴行因為新開,俾你的價錢好優惠,依家打算加價

可能因為我一月開始決定續個月比,吾再一比十二堂。因為我真的無法預計一兩個月後學校會出什麼通告 有什麼活動或會否生病(emoji)⋯⋯

柏C一個月只可講一堂 (無論什麼原因,病假可即日,但要有醫生紙,事假要 3日前 )所以你12堂請左3堂都無話過份。我私人果D,1月請2堂學校考試,2月新年又請 2堂。當然私人就貴過琴行。(仲要大家無時間補)
音樂節比賽,除非首曲拍子好難夾,否則真係 2-4堂乜都得 (主要係怕學生多左個琴聲,唔多慣者,先練幾堂。一般琴行,EVEN你找老師私人上,另找老師夾伴奏,好多大型琴行你入去話for exam / music festival,個個都會代找老師。

Joiv 發表於 19-1-21 10:23

是否參加校際小學長笛junior? 如果係,呢首好易夾,因唔難彈,大約夾兩堂就可以了,但記得要搵個有經驗的伴奏最重要

ak1020 發表於 19-1-21 17:04
是否參加校際小學長笛junior? 如果係,呢首好易夾,因唔難彈,大約夾兩堂就可以了,但記得要搵個有經驗的 ...

明白。謝謝提醒 我第一搵 無經驗。

Joiv 發表於 19-1-21 10:23

睇到呢度,除非你態度好差,有大吵大鬧make a scene,否則真係唔知你錯位係邊。算啦,大把地方學嘢,祝你下次遇個合理的。

Jane1983 發表於 19-1-21 17:42
睇到呢度,除非你態度好差,有大吵大鬧make a scene,否則真係唔知你錯位係邊。算啦,大把地方學嘢,祝你 ...

謝謝支持。暫時已找到新老師,只希望囡囡能適應。

Jane1983    發表於 19-1-23 08:35

Jane1983 發表於 19-1-21 17:42
睇到呢度,除非你態度好差,有大吵大鬧make a scene,否則真係唔知你錯位係邊。算啦,大把地方學嘢,祝你 ...

有興趣的話可PM我 讓我給你看看A琴行新制定的「南京條約」就是因為我對條約不共平的地方作討論 就禍害了囡囡!

回覆 Joiv 的帖子

不用了,我有個上門老師好多年了

Jane1983 發表於 19-1-23 08:37
回覆 Joiv 的帖子

不用了,我有個上門老師好多年了

(emoji)(emoji)

我個case, 私人教琴(不是上門)如果唔就到老師schedule,一個月要求調兩次時間都唔得,比佢飛起, 好在不是考試/音樂節時。
病都要醫生紙, 睇開D啦!

AL1987 發表於 19-1-24 12:01
我個case, 私人教琴(不是上門)如果唔就到老師schedule,一個月要求調兩次時間都唔得,比佢飛起, 好在不是考試 ...

看來我們同病相連

我個case, 私人教琴(不是上門)如果唔就到老師schedule,一個月要求調兩次時間都唔得,比佢飛起, 好在不是考試 ...

這些老師們可能尚未當爸媽,一點也不體諒,也只想自己,一點也不讓步⋯⋯Win Win雙贏不是更好嗎?

我曾有個經驗,家長 提早1日通知我 ,女兒病左,不能上堂 (因為不是即日請,我無問家長要醫生紙),到下一堂,我被學生好不禮貌地問·: 你上星期做乜唔黎       我話: 你媽話你病左,叫我唔使黎     學生話 : 無喎,我問媽媽你做乜無黎,佢話係你唔得閒所以,點解老師要醫生紙,因為有家長講大話。

Joiv 發表於 19-1-24 12:05
這些老師們可能尚未當爸媽,一點也不體諒,也只想自己,一點也不讓步⋯⋯Win Win雙贏不是更好嗎?
...

她們只想保証自已每月的收入

佢地自已旅行告假又唔計

AL1987 發表於 19-1-25 09:20
她們只想保証自已每月的收入

佢地自已旅行告假又唔計

講得好 一針見血