用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網 水泉澳小 信義會小您會點揀?
go

91網 水泉澳小 信義會小您會點揀?

如題。乙3

maximtam 發表於 19-1-19 13:44
如題。乙3

信義會

maximtam 發表於 19-1-19 13:44
如題。乙3

水小好似好多資源,信義就聽講老師有愛心

回覆 maximtam 的帖子

選新校水泉澳,有機會第時升中排位好d(沒有師兄師姐成績計算,有機會1/3 派 band 1中學,而信義是傳聞中的寶校。

kenzonat 發表於 19-1-20 23:05

選新校水泉澳,有機會第時升中排位好d(沒有師兄師姐成績計算,有機會1/3 派 band 1 ...

都係,可以博吓……。今年都唔知点……。

kenzonat 發表於 19-1-20 23:05

選新校水泉澳,有機會第時升中排位好d(沒有師兄師姐成績計算,有機會1/3 派 band 1 ...

今年已經有小四五既插班了,所以升中都要睇呢兩班既成績。

班數小,人數少。其實仲容易控制,集中全力谷行呢班小五生。隨時一下唔覺意做到超過一半B1生,一半人升B1英中。

se6b03 發表於 19-1-21 10:36
班數小,人數少。其實仲容易控制,集中全力谷行呢班小五生。隨時一下唔覺意做到超過一半B1生,一半人升B1英 ...
對的, 如果人數少(如只有班2X人)又願意集中操好佢地考Pre-S1, 係相對容易做到>1/3 B1學生

但學校是否會這樣做呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:06
對的, 如果人數少(如只有班2X人)又願意集中操好佢地考Pre-S1, 係相對容易做到>1/3 B1學生

但學校是否會這 ...

校長講座都有講少人容易集中教好,但我向小五生了解過,佢地大部分是新來港,我擔心佢地英文差

快樂媽媽S 發表於 19-1-21 13:16
校長講座都有講少人容易集中教好,但我向小五生了解過,佢地大部分是新來港,我擔心佢地英文差
...
的確, 新移民英文水平, 普遍比香港同齡學生低一至兩班

呢個係一個問題. 佢非班家長本身好落力谷英文, 否則如果一嚟就係5年班, 得2年時間準備考Pre-S1既英文, 好難有好成績 (如果學校日日操Pre-S1而學生又受, 可能有機會)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:18
的確, 新移民英文水平, 普遍比香港同齡學生低一至兩班

呢個係一個問題. 佢非班家長本身好落力谷英文, 否則 ...

其實真係有難度,重要大部分科目都係英文授教,家長都未必應該到

cherry_ng_ 發表於 19-1-21 13:27

其實真係有難度,重要大部分科目都係英文授教,家長都未 ...

呢班小五生係唔係用英文教我就唔肯定,來年小一生就係大部分科用英文教

回覆 快樂媽媽S 的帖子

没有去講座, 想請教2019年入水泉澳小一生仲有無新校的升中安排即1/3入BAND 1, 定由師兄師姐的成績計算?謝謝謝

strawberry26 發表於 19-1-22 10:19

没有去講座, 想請教2019年入水泉澳小一生仲有無新校的升中安排即1/3入BAND 1, 定由 ...
新校只有第一年的畢業生有保証有1/3本區B1學生 (如最一屆畢業生係單數年畢業, 第二屆都有)

但水泉澳收小四小五插班, 保証有1/3本區B1學生, 只適用於呢班小五學生

strawberry26 發表於 19-1-22 10:19

没有去講座, 想請教2019年入水泉澳小一生仲有無新校的升中安排即1/3入BAND 1, 定由 ...

跟師兄師姐的成績

回覆樓主

謝謝資訊!
咁band 1%就靠老師和師兄師姐的努力。

hkpapa852 發表於 19-1-22 10:28
新校只有第一年的畢業生有保証有1/3本區B1學生 (如最一屆畢業生係單數年畢業, 第二屆都有)

但水泉澳收小四 ...

明白。謝謝詳細資料!

其實選水泉澳點都冇錯,最差咪同寶校同level,但佢有機會吾係寶校喎

kenzonat 發表於 19-1-23 18:30
其實選水泉澳點都冇錯,最差咪同寶校同level,但佢有機會吾係寶校喎

放乙幾先?

V_CHENG 發表於 19-1-23 19:36
放乙幾先?

樓主問乙三點揀,咪放乙三囉。