用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道vs34網陳瑞琪
go

九龍塘宣道vs34網陳瑞琪 [複製鏈接]

諗緊仲去唔去大抽獎

我當然知道APS學術強,升中成績好,但唔多唔少俾外界講好谷,多測考和留班嚇怕。
現在只剩下大抽獎機會,會選擇和只考慮csk,因為地點近屋企,本身已打算抽唔中就疊埋心水讀私校(仲有九龍城happy School 的offer)。

收到APS offer ,所以有諗過不如提早結束遊戲
沒有弟妹跟尾,錢都冇問題,雙職父母但尚算工作時間穏定,仔仔係好鍾意玩,社交能力強,好多朋友,中英數唔敢話佢好叻(我直頭覺得可以好啲)。有學樂器都鍾意但覺得佢未算有天份、我自問不是虎媽,從沒有俾佢比賽冇獎狀,我怕自己催谷唔到佢配合學校

真心求意見,決定後會即時放位,謝謝

8    0    0    0

南丁媽咪 發表於 19-1-19 04:27
諗緊仲去唔去大抽獎

我當然知道APS學術強,升中成績好,但唔多唔少俾外界講好谷,多測考和留班嚇怕。

APS

回覆樓主

APS, 未試過又點知唔適合。

諗緊仲去唔去大抽獎

其實你只需先放其中一間私小。

就算你現在放APS,佢都係留位俾6月再考個班waiting list 既小朋友
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

諗緊仲去唔去大抽獎

APS

作為APS 家長,我的分享如下:
1. 一,二年班蜜月期,功課差不多全是在學校做完,三年級有一半以上日子,在學校做完功課,就是回家做都不太多。
2. 學校溫習指引非常清晰,家長不難跟,這點是我最喜歡的。
4. 三考三測,我也好喜歡,等於一碌蔗你想三分次食,定兩次食,兩次量就大d, 小朋友好辛苦,三次就小朋友舒服d, 大人辛苦d, 陪太子食多次。
5. 品德要求好高,小朋友要好有規矩,不然操行會好低分。如果小朋友是脫彊野馬,要考慮一下。(雖說品德要求高,但絕大部分小朋友好醒目,不是呆頭呆腦。
6. 由於學術要求高,所以其他課外活動相對地唔能夠多而係要精。
7. 對於樂器,初時我都有擔心,可能學校氣氛關係絕大部份嘅小朋友都跟得到,有d更超勁。當然你可以想像一個小朋友又要學術叻又要樂器呢時間係一定要付出。
8. 學校冇家教會,家長想表達意見唔係唔得,但學校未必一定接受。
9. 老師好有愛心,大部分好識教。
10. 撇開學校教育,我揀呢間學校係因為揀家長配套,入得呢間學校一定係預咗會谷,d家長大多是專業人士,很會在各方面教育孩子,而孩子會彼此影響。像我的孩子,因為學校氣氛和孩童間的影響,我發現佢識好多我無教過嘅野,亦喜歡看課外書。
11. 相對孩子是否適應谷校,父母是否配合也很重要。如果父母能夠用輕鬆氣氛幫忙溫習,孩子上學一定開心,因為孩子反而最怕是父母如何看自己。
12. APS 絕對是傳統學校,好多野要背,有規定格式。
13. 我的孩子當初不是來自神級幼稚園,只是屋企附近幼稚園,入校前我都好掙扎,驚墊底,打撃小孩自信。但有位校長朋友鼓勵要試間好先,唔好睇小小朋友,追唔到再轉也可以。到現在我無後悔決定,小朋友亦好喜歡返學,跟足學校指引唔難,但如果大人工作好忙就要三思,可能要補習老師。

以上只是我個人感受,不代表其他家長,祝你孩子入到心儀學校。

Arabellahk    發表於 19-1-22 00:50
IYY    發表於 19-1-20 10:55

shirleyfoo1213 發表於 19-1-19 09:52
1. 一,二年班蜜月期,功課差不多全是在學校做完,三年級有一半以上日子,在 ...

十分多謝你的分享
很有用

shirleyfoo1213 發表於 19-1-19 09:52
1. 一,二年班蜜月期,功課差不多全是在學校做完,三年級有一半以上日子,在 ...

請問一年多唔多人要留班?我知fail中英文數其中一科就要留

諗緊仲去唔去大抽獎

我見你响公海問, 其實考到APS咁代表小朋友有能力, 雙職父母係有D擔心, 但我認為咁快覺得應付唔到似乎杞人憂天, 如果萬一可能真係讀唔掂, 由APS中途插去陳瑞祺應該唔難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-1-19 10:50
我見你响公海問, 其實考到APS咁代表小朋友有能力, 雙職父母係有D擔心, 但我認為咁快覺得應付唔到似乎杞人 ...

係呀!EK唔多人,驚揀錯,問多個人意見。
多謝你的意見

同意。宣小雖小小谷,但只要小朋友自律,可以跟上的。有充足briefing 給家長。比較起谷的津小好似冇咁辛苦添

Arabellahk    發表於 19-1-22 00:52

回覆樓主

作為APS用家, 我覺得小一至小四時小朋友友都尚算輕鬆, 至小五開始就比較緊湊一點, 問心我覺得係辛苦, 小五下學期開始逢星期一、三及四都要留校補課, 但為了凖備好升中, 這也是在所難免~ no pain no gain呀~
學校行政清晰有條理, 囡囡遇過的老師都是有愛心同耐性嘅~
樂器方面都唔好擔心, 當年阿女都係一舊飯, 但一樣有參加樂團代表學校出賽, 呢啲經驗都幫助到佢成長~ 佢曾經話過畢業後唔再學樂器, 但到頭來佢自己話想繼續, 唔想浪費咗之前所學嘅, 聽到佢自己咁講作為媽媽真係好感動!
所以, 我支持APS for sure!!!

回覆樓主:

aps 啦, 男仔嚟講你嗰區應該冇一間好過佢. 當然你都可以照去抽甲部, anyway 恭喜曬!

回覆樓主

APS for sure

毫無懸念:APS for sure!
仲可以繼續抽獎,例如甲一抽名津!

南丁媽咪 發表於 19-1-19 10:11
請問一年多唔多人要留班?我知fail中英文數其中一科就要留

有,但唔算好多,其實中途老師見有d學生跟不上,或某d科目相比下較差,學校老師都會打電話俾家長,另外有d家長見孩子跟不上也會轉校。跟足指引,合格唔難。Term 3 中、英or 數唔合格才留班。但聽過一個case, 有個小朋友四年級留班,但中學入咗男拔,我覺得好鼓勵性。如果小朋友真係唔合格,我眼見可能本身有d問題,e.g 專注力不足、學習障礙、記性問題等等⋯⋯走咗唔得於無咗呢d問題,而係可以無咁大壓力。都係果句跟足指引溫書,一定合格。

shirleyfoo1213 發表於 19-1-20 06:04

有,但唔算好多,其實中途老師見有d學生跟不上,或 ...

請問, term 3考試會唔會考埋term 1 and 2既野?
其實我怕好大壓力年年怕佢留班...咁講我都安心d

南丁媽咪 發表於 19-1-20 06:55
請問, team 3考試會唔會考埋team 1 and 2既野?
其實我怕好大壓力年年怕佢留班...咁講我都安心d
...

數學會、英文和中文唔會
‹ 上一主題|下一主題