用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正、協恩,大家點揀?
樓主: hehered
go

培正、協恩,大家點揀?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-1-21 13:31
咁我又好想請教你, 培正除咗係中中之外, 你個人親身經歷佢仲有咩缺點呢?  ...

無乜~以前……校舍旧到-个点……而家好靚吖~

NeoMom 發表於 19-1-21 13:43
正路是DGS, 但亦有例外, 而以我所知例外的原因多是怕成績追不上、英文冇信心或怕大競爭之類
...
唔惊喎……佢師姐小厨神係DGS讀得好好喎~有船添~

咁易揀,DGS>HY>培正. 10個最少8個係咁揀啦,另外两個唔知林咩,揀錯咗.

Yanamami 發表於 19-1-21 13:57
無乜~以前……校舍旧到-个点……而家好靚吖~
無, 我見你好似都無俾兩個女返去母校咁, 以為有乜唔妥當啫................我同學係old boy, 佢仔仔中學都跳船了, 有一次無意中聽佢講, 話好傳統保守.................

little_yolky 發表於 19-1-21 15:03
無, 我見你好似都無俾兩個女返去母校咁, 以為有乜唔妥當啫................我同學係old boy, 佢仔仔中學都 ...

傳統保守……唔知啊……幾十年前觉得应該係禁?無乜唔妥?以前阿媽俾你讀间有名氣、校风好既学校仲有乜要求?我果个年代老師同同学都打成-片,好多而家禁大年紀都-见如故,讀果时开心㗎喎~你識我禁耐都知中中係我心中-條剌啦~女未出世已plan定佢地入英中啦~

Yanamami 發表於 19-1-21 18:40
傳統保守……唔知啊……幾十年前觉得应該係禁?無乜唔妥?以前阿媽俾你讀间有名氣、校风好既学校仲有乜要 ...
依家佢哋學校都係打成一片架。即係, 你無乜不滿, 如果係英中, 你會俾阿女入讀咁啦, 係無?

我同學仔仔後來跳咗船去LS, 好似係。

little_yolky 發表於 19-1-22 09:27
依家佢哋學校都係打成一片架。即係, 你無乜不滿, 如果係英中, 你會俾阿女入讀咁啦, 係無?

我同學仔仔後來 ...
無得如果~培正係proud to be中中。阿媽讀果间,阿女唔-定跟啫。唔-定要不满,可以係揾(觉得)更好既,係咪?

Yanamami 發表於 19-1-22 12:26
無得如果~培正係proud to be中中。阿媽讀果间,阿女唔-定跟啫。唔-定要不满,可以係揾(觉得)更好既,係咪 ...
正如我都無俾阿大讀母校, 不過, 阿妹好努力想考阿媽間母校。

goodmama2003 發表於 19-1-22 15:36
父母是但一個係培正, 就要仔女返培正, 如果唔係就係有咩唔妥? 咩道理? 大把學校好過培正啦.  ...
係呀, 培正實在好多缺點, 我數都數到好多個, 所以自行我都無考慮培正。其實, 如果小朋友係B1, 實在無必要揀佢啦, 仲有咁多好過佢既學校, 好多選擇, 尤其九龍城區, 大把一線同神校, 唔通有幾十個位唔揀, 揀間1X個位咩, 係咪。
死啦, 做到咁明顯, 版主會唔會封我呢..........

hkpapa852 發表於 19-1-19 09:07
如果唔係培小學生,基本上無得考培中,只可以抽。
培中無自行??

little_yolky 發表於 19-1-22 16:08
係呀, 培正實在好多缺點, 我數都數到好多個, 所以自行我都無考慮培正。其實, 如果小朋友係B1, 實在無必要揀 ...
妳講事實啫, 早兩年有個DGS女奬元由培小跳過去, 都話去到DGS係大開眼界

咁啫係暗示培正唔掂囉

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mianyang_99 發表於 19-1-22 16:11
培中無自行??
自行位全部留俾自己小学部,外人無份。

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:13
妳講事實啫, 早兩年有個DGS女奬元由培小跳過去, 都話去到DGS係大開眼界

咁啫係暗示培正唔掂囉
唔好用“唔掂”呢个形容詞~如果唔係HK禁多间中学,咪有好多好唔掂?既然人都有人外有人,学校自然都有-山比-山高,又或者禁講,咸魚青菜各有所愛。

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:13

咁啫係暗示培正唔掂囉
係呀, 係呀, 培正係好多不足既, 大家真係無必要咁早揀佢。

mianyang_99 發表於 19-1-22 16:11
培中無自行??
培中自行只俾培小生揀。

little_yolky 發表於 19-1-22 16:32
係呀, 係呀, 培正係好多不足既, 大家真係無必要咁早揀佢。

放心啦……除左培小,無人同你爭㗎。

little_yolky    發表於 19-1-22 16:34

Yanamami 發表於 19-1-22 16:29
唔好用“唔掂”呢个形容詞~如果唔係HK禁多间中学,咪有好多好唔掂?既然人都有人外有人,学校自然都有-山 ...
等我呢幾個月繼續唱衰佢先。

Yanamami 發表於 19-1-22 16:34
放心啦……除左培小,無人同你爭㗎。
請問你咁大聲做乜嘢? 我响度唱衰緊間學校喎, 你做乜壞我好事。

little_yolky 發表於 19-1-22 16:34
等我呢幾個月繼續唱衰佢先。
其实阿大份人夠唔夠sociable? 如果係好靜既,入到去好似搭枱禁㗎啵~
‹ 上一主題|下一主題