用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正、協恩,大家點揀?
go

培正、協恩,大家點揀?  

培正、協恩,大家點揀?

5tgb    發表於 19-3-1 06:29

回覆 hehered 的帖子

培正女生外投考協恩,不外乎:女校、英中、運動強

協恩女生外投考培正,不外乎:
男女校、津中、理科強、海外網絡強

其他小學投考此2間,都要有外向活潑的性格才好,否則中學社交或許不夠理想

我喜歡協恩,全人教育

我投英中-票

hehered 發表於 19-1-18 22:22
培正、協恩,大家點揀?

如果唔係培小學生,基本上無得考培中,只可以抽。

Arabellahk    發表於 19-1-21 14:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

只是想hkpapa大師你,分析一下你的睇法,有勞了

5tgb    發表於 19-3-1 06:29

hehered 發表於 19-1-19 10:27

禁都要知你女多d资料先分析到吧~唔同情况揀法亦唔-样。

hkpapa852 發表於 19-1-19 09:07
如果唔係培小學生,基本上無得考培中,只可以抽。

通常都是培小生想外闖吧

hyao 發表於 19-1-19 11:25
通常都是培小生想外闖吧

除了SPCCPS和DGJS,相信大部份龍小都有家長想子女向外闖
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hehered 發表於 19-1-19 10:27

個人感受除左SPCC或DGS我就唔會外闖了
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

都係Band 1頭學校,我就一定揀間英中啦。

英中, 運動強, 協恩

多謝大家回應,如果協恩,女拔又點揀呢?純吹下水,想知多D。

5tgb    發表於 19-3-1 06:30

hehered 發表於 19-1-19 15:31

正常一定選女拔但近幾年多了運動員選協恩,主要是學校對運動員的學業支持做得越來越好

可參考:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2376503&highlight=HY

女校巡禮啱你睇:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3573983&extra=page%3D90

bettyay    發表於 19-1-19 19:34

hehered 發表於 19-1-18 22:22
培正、協恩,大家點揀?
你既然問得, 就一定係培小學生有心外闖, 仲一定係頂尖果批, 咁仲點駛問他人意見?

其實, 你有心既, 大可先報HY, 佢係直資, 培正係津校, 完全無沖突。HY收咗你咪收工囉, 唔收仲大把時間報直屬大抽奬。你甚至自行都唔報培正, 報MCS, st mary, QES都仲得, B1學生, 大抽奬先填培正都實入, 你基本係無得輸。

Yanamami 發表於 19-1-19 00:02
我投英中-票
咁我又好想請教你, 培正除咗係中中之外, 你個人親身經歷佢仲有咩缺點呢?

正路是DGS, 但亦有例外, 而以我所知例外的原因多是怕成績追不上、英文冇信心或怕大競爭之類