用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四寫英文潦草
go

小四寫英文潦草

我小朋友一向小肌弱, 一直以來, 不論中文字寫得好肉酸, 所以校方亦给予寫中文字有調適用1.2cm格仔, 原本用0.8cm格仔, 英文字一向沒有調適, 因為寫正楷.現在問題嚟嘞!小四英文要寫潦草, 功課, 默書, 作文及考試都要寫潦草, 由初初睇唔到佢寫乜變到睇到甚至乎靚過正楷, 但就寫得超慢, 一頁功課簿 writing 可以寫好耐, 以往考試寫英文寫正楷都夠時間做, 剛剛上星期考完試, 話自己唔夠時間做, 當然成績唔好, 仲差過上次用正楷寫, 我有想過幫佢向學校申請調適, 要計入成績的如默書及考試, 就不寫潦草, 改為正楷, 現在我十五十六, 都唔知好唔好幫佢爭取, 因為英文唔可以寫半潦半正楷.....續

回覆樓主:

繼續......

一是全正楷, 一是全潦草, 如果批准用正楷之後, 冇得返轉頭寫回潦草直至小六畢業, 所以好煩!

禁咪一直用正楷到畢業囉,有乜好煩?

Yanamami 發表於 19-1-18 21:31
禁咪一直用正楷到畢業囉,有乜好煩?

但我仔意願係想寫潦草多啲

py84ko 發表於 19-1-18 22:33
但我仔意願係想寫潦草多啲

要同佢分析利害关係呢~有时唔係鈡唔鈡意,而係应唔应該做。

同仔分析下,佢鍾意寫潦草,但考試果陣對佢不利,往後升中呈分就更難去揀心儀學校,影響自己前途。鍾意寫潦草可以自己私下練,私下寫,連到小肌肉控制得比較好,潦草亦純熟,到時候讀中學再寫潦草都未遲,唔需要爭一時喜好。

py84ko 發表於 19-1-18 17:48
繼續......

一是全正楷, 一是全潦草, 如果批准用正楷之後, 冇得返轉頭寫回潦草直至小六畢業, 所以好煩!

咁咪用正階囉! 好過呈分試做唔切份卷喎!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

樓主小朋友其實寫潦草嘅時間尚短,初初會感覺困難慢慢就會適應,熟咗之後其實可以寫得好快,如果小朋友真係好喜歡寫潦草,可以同佢傾下可否多啲練習令自己寫快啲,設定一段時間以唔影響测/考為目標,如果唔得先同學校申請改用正楷。

小兒自小四起學校已經規定要用潦草寫英文,初初唔習慣到越寫越快,仔仔反而喜歡用,升上中學後發現身邊很多同學都用正楷,除了英文老師外有部分老師更唔太懂得看,所以功課會要求佢哋用返正楷寫,但我仔到現在英文功课都仍然用潦草,因為功课/作文都可以寫快啲,除了覺得靚之外,测、考、作文都有利,所以我仔話會一直寫潦草直至考DSE.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-19 14:51
樓主小朋友其實寫潦草嘅時間尚短,初初會感覺困難慢慢就會適應,熟咗之後其實可以寫得好快,如果小朋友真係 ...

謝謝你鼓勵, 其實佢寫潦草係靚過寫正楷, 由初初完全唔知佢寫乜到現在睇到寫乜, 但真係慢很, 今日都有同我小朋友傾寫潦草字問題, 佢話自己嘗試學寫快啲, 叫我比啲時間佢, 我就睇埋下學期3月尾的中期試, 如果都係慢到唔夠時間做卷, 就嘗試向學校申請調適

py84ko 發表於 19-1-19 16:05
謝謝你鼓勵, 其實佢寫潦草係靚過寫正楷, 由初初完全唔知佢寫乜到現在睇到寫乜, 但真係慢很, 今日都有同我 ...

加油  

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-19 18:02
加油

現在英文潦草是否不太重要?我見我小朋友小學前幾年小四都要開始學習寫潦草,但現在已高小了,學校話不會教潦草。

我亦有睇過一D報導,英國本身有D學校都冇教潦草!

回覆 Raleigh 的帖子

英文潦草寫字寫得快 d,亦訓練到小肌肉同幫到串字。

Raleigh 發表於 19-1-21 15:15
現在英文潦草是否不太重要?我見我小朋友小學前幾年小四都要開始學習寫潦草,但現在已高小了,學校話不會 ...

有部分小學係規定高小要寫潦草,但有部分學校又唔會要求,所以好睇學校。
其實學寫潦草都有好處,如果識寫熟左真係可以寫得好快。我仔話佢作文有時要寫成千字,寫潦草快過寫正楷嘅同學好多。

ps. 我仔英文成績是级一

1998Ruby1998 發表於 19-1-21 16:33
回覆 Raleigh 的帖子

英文潦草寫字寫得快 d,亦訓練到小肌肉同幫到串字。

發覺的確好多學校不太重視潦草,除了教英文科嘅老師之外,有啲老師連睇都唔識睇。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-21 17:59
發覺的確好多學校不太重視潦草,除了教英文科嘅老師之外,有啲老師連睇都唔識睇。
...

英美唔多學校教,但好多家長/祖父母都會自己教,仲會引以為傲,因為覺得要 connect to history,好多舊文章都係寫潦草,尤其美國重視獨立宣言。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-21 18:05

回覆樓主:

習慣咗寫潦草,潦草一定快過正階!   寫正階反而慢左!

Raleigh 發表於 19-1-21 15:15
現在英文潦草是否不太重要?我見我小朋友小學前幾年小四都要開始學習寫潦草,但現在已高小了,學校話不會 ...

我小朋友前傳統小學,P2開始用潦草~~~