用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應否轉校網(灣仔轉去東區)
go

應否轉校網(灣仔轉去東區) [複製鏈接]

阿囡成績B2尾,B3 頭,讀灣仔小學!剛收到學校通告,要決定大抽獎階段留在學校網或轉自己住區校網!
因灣仔區Band 2 可揀中學不多,根本填唔到30間,反而東區多幾間,唔知轉唔轉好!
   0    0    0    0

beargarden 發表於 19-1-18 15:42
阿囡成績B2尾,B3 頭,讀灣仔小學!剛收到學校通告,要決定大抽獎階段留在學校網或轉自己住區校網!
因灣仔 ...
如果係B3, 係兩區搏B2C和B3中學機會都係差不多

睇吓邊區既B2C/B3中學心儀多D吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beargarden 發表於 19-1-18 15:42
因灣仔 ...
我覺得灣仔校網好啲,孔聖堂都轉咗直資之後,區內得玫瑰崗一間算係B3A(有人話係B2C)外,其他學校都係B2或者B1,想保守啲入B3唔係咁容易,只能填啲外區借位。反而想進取既B3女仔,有可能入到何東中學、佛教黃鳳翎。

轉去東區要留意,東區中學去年不收東區扣門生
而灣仔區可扣灣仔區及東區

醒目開學勳章

5tgb 發表於 19-1-18 16:55
轉去東區要留意,東區中學去年不收東區扣門生
而灣仔區可扣灣仔區及東區 ...
東區這幾年都話唔收同區扣門生,但年年都有人話扣到,都唔知邊個真。

回覆樓主

但我囡成績在灣仔區屬B3 , 轉去東區會否變左B2 ?

beargarden 發表於 19-2-4 00:20
但我囡成績在灣仔區屬B3 , 轉去東區會否變左B2 ?

應該唔會,東區都唔算弱網
‹ 上一主題|下一主題