用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目  

kirstyau 發表於 19-1-30 14:48

但我地班主任大抽獎時又好認真,乙四我填九真要我地改 ,心諗乙一都填直中,後面唔填都得㗎喇

頭先接放學有個媽咪實牙實齒同我講,原來除級一之外,頭三十幾乎
全體都自行左某男校,數目仲多過深水步某私校的推薦名單!今次老
師們依舊維持傳統,坐視不理唔協調!唉,恐怕今次都。。。

IYY    發表於 19-4-15 15:48
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-3-18 16:31
頭先接放學有個媽咪實牙實齒同我講,原來除級一之外,頭三十幾乎
全體都自行左某男校,數目仲多過深水步 ...
Your son is studying at 男校?

bakusensei 發表於 19-1-30 18:09
我好好奇, 究竟喇沙收咗幾多份表? 到底係英華女校收表多啲定係喇沙收表多啲? 純粹八卦 。
...

YWGS自行個日返過學接女,大約數到940左右

自行有2個機會

kirstyau 發表於 19-3-18 17:38
YWGS自行個日返過學接女,大約數到940左右

聽聞我校有D已有offer嘅,都有出現你女學校嘅面試

kwankwanchun 發表於 19-3-18 16:04
亞女中學返得開心,至少佢都鐘意間學校。學校老師同學都好好。
學校無小食部,無左一樣樂趣 haha
...
太好了, 間學校實在不錯的。

乜間學校玩到咁大, 會害死好多人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-15 16:20

乜間學校玩到咁大, 會害死好多人

其實學校咁玩法,唔止害死同學,分分鐘玩埋自己:

一)今年應該無人去某頂級直資男女校,亦唔會有人去維園官校,因為能者心有
所屬,唔要!

二)今年應該只有一人去界限街,但佢唔係用學業成績去,亦唔會有人去西區做
皇帝。

點解學校唔做協調?唔同有關同學傾下,了解下?前面既真係唔去,係咪可以鼓
勵下排後面的人試下?成三十人自行堅尼地道都唔出聲,「勸退」無乜機會的同
學?唔分流下同學仔?

我明白學校想多d叻同學上中學部,但有無諗過你們的升中支援咁「低調」,會
令到未來的叻仔對學校卻步嗎?

我地既前校長,即係依家深水埗某私校的校長,佢地既升中支援真係做得好好。
聽聞有叻仔面試堅尼地道男校失左手,依家憂心忡忡。幸好老師開解他說:放心
,考好你黎緊的畢業試。若真係失唔好彩失手,校長會同你出封信,直接俾對方
校長。。。

相比起自己學校,我真的葡萄了!

IYY    發表於 19-4-15 18:00
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-15 16:54
呢D係咪叫自找麻煩呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 19-4-15 16:54
我諗小學部的確有心令多D 小朋友揀中學部, 幫中學部提升水平, 所以升中支援才會如此安排。