用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-1-21 21:23
你睇清楚啦!我响62樓,只係答返嗰位JM,點解皇仁會少人申請過鄧肇堅而反映入表數字唔等於一間學校易入程 ...

係喎睇得清清楚楚啦!你係話「誤導」個個,唔係話「無用」,不過俾你咁樣講一講個post「誤導」,趕客程度係咪仲衰過話「無用」呢?

Cliokohonda 發表於 19-1-21 21:21
不妨整理下所有數字,在一樓編輯下。

會呀,我都有咁諗!不過今日無心機呀,等聽日心情好D先整....

gigayan 發表於 19-1-21 21:57

係喎睇得清清楚楚啦!你係話「誤導」個個,唔係話「無用」 ...

我睇完有人答「毛用又毛料」都諗好唔好報料呀 !

我反而想知道數字,同一間學校,幾年比較來睇。正常一定有升升跌跌,不過如果一下子升好多,或者跌好多,就有興趣去瞭解發生咩事?
收表多少,同學校水平高低一定冇關係,不過,都會反應到D學校在相同水平的學校中受歡迎程度。不過,感覺all in 的學校,應該會收多D自行?不過最後也未必如此。

IloveJJ 發表於 19-1-21 22:08
算啦!呢個帖咁覇道,我都費時入嚟

吓,講事實又話人霸道?究竟邊個霸道呀?你睇到其他JM講啦,有時真係你一句說話,就對人好大影響,想講變唔敢講!就快成個EK只留底你地幾個玩....

章太郎    發表於 19-1-21 23:40

b3410 發表於 19-1-21 22:10
我反而想知道數字,同一間學校,幾年比較來睇。正常一定有升升跌跌,不過如果一下子升好多,或者跌好多,就 ...

屯門四大其中一間就係咁,呢兩年跌好多,睇完新聞就會知點解

gigayan 發表於 19-1-21 22:24
屯門四大其中一間就係咁,呢兩年跌好多,睇完新聞就會知點解
其實3月自行時,很多學校會貼出面試名單,座位表等等。對於all in 的學校,呢個list 應該最準。有時網上可以下載到。

回覆樓主

QC,我們10號前submit的,1915xx. If 當191係開始計,甘by that day就已經over 550。

If真係收5百幾,甘我們咪真係算遲交果隻....檸樂

chelsea_ying 發表於 19-1-22 00:24
QC,我們10號前submit的,1915xx. If 當191係開始計,甘by that day就已經over 550。

If真係收5百幾,甘我 ...

前面都有jm講,有D學校個號碼唔係順序,希望有多D網友一齊討論下,大家都知多D啦!

回覆樓主:

特別想知華英有幾多申請。會否因為遷校而大家感覺少人争而揀了?迦密原本成村人揀,申請反而跌咗(今年428,上年513), 大抽獎只能二選一,買大定買細呢!

請問有沒有喇沙自行收表數目?

tutik 發表於 19-1-22 08:35
特別想知華英有幾多申請。會否因為遷校而大家感覺少人争而揀了?迦密原本成村人揀,申請反而跌咗(今年428, ...

迦密我哋學校真係成村人揀, 好upset, 好多响阿女前面。唉, 求神拜佛直G神校收晒佢哋就好了

elderberry    發表於 19-1-22 13:35

Kitty1230 發表於 19-1-19 23:04
可風 17/1 早上11點 500號

gigayan 發表於 19-1-18 13:22
不如開個帖, 睇下16/1和17/1交表嘅朋友, application number去到幾號, 用嚟估下各校有幾多人申請

如果今年多人報料報數,同意樓上有網友說以自行all in的名單最準,有多一、二年睇下,有D學校競爭確實睇到D嘢!

1A⋯自己1A大多數瞇埋眼,點都望住自己心儀二間同佢C過

1C...同區可能幾間差不多,可能自己可以走位,甚至評估一下乙部各校受歡迎程度,放邊間乙二、乙三。。。

樓主加油。。。

ikenmak 發表於 19-1-19 12:09
都係既!不過有時我都覺得成個升中制度,係教育局聯同中學校長一齊玩弄緊班家長,即使唔進取,明明好有機 ...

深有同感

sukitelfold 發表於 19-1-25 18:35
如果今年多人報料報數,同意樓上有網友說以自行all in的名單最準,有多一、二年睇下,有D學校競爭確實睇到 ...

無啦,今年大部分人都唔肯(敢?)講,真係唔知點擺乙二乙三

唯有呈三畢業試加倍努力,自行盡量見我家小姐做好D.....

little_yolky 發表於 19-1-22 10:27
迦密我哋學校真係成村人揀, 好upset, 好多响阿女前面。唉, 求神拜佛直G神校收晒佢哋就好了 ...

我仔學校調番轉,聽聞級頭三無人揀LS(級一QC也唔選?!),老師又
唔協調下大家的選擇。。。唉,早知你唔搏,我搏嘛。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-26 15:16
我仔學校調番轉,聽聞級頭三無人揀LS(級一QC也唔選?!),老師又
唔協調下大家的選擇。。。唉,早 ...
我哋學校級頭三都無人揀LS, 因為頭五都好似係女仔。講笑唔好介意。不過, 好似有人揀MCS, 我覺得好合理。
‹ 上一主題|下一主題