用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目  

回覆樓主

QC甘少?覺得難以置信啵

pccw2017 發表於 19-1-19 08:46
你話有用咪有用攞!

咁似我小學雞細仔講嘢㗎?!

IloveJJ 發表於 19-1-20 10:17
所以一向覺得收表人數無意思,難道皇仁易入過鄧肇堅嗎?
X2

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-21 10:13
真的同某位版友所說,知道數字也沒什麼,且很多都有機會做假,令人看到比較熱門多人選而已. 自行衹是給孩子多 ...

你有MCS的數字嗎?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-21 10:58
回覆 gigayan 的帖子

沒有,衹知道MCS全IN,沒限制人數.

謝謝

奥脫福 發表於 19-1-19 14:01
聽阿仔講學校好低調,無即場係家長面前將號數蓋在三聯表上,等你出左
校務處,文員姐姐至會在表上蓋號碼印 ...
唔通好多學校都會這樣處理

交了兩間都沒冇編到號碼在三聯度

gigayan 發表於 19-1-19 11:17
覺得無用嘅家長,真係可以直飛呢個post!呢到叫「升中派位」, 自覺開呢個post完全附合準則,對你無意義 ...

章太郎 發表於 19-1-21 14:03
做乜有jm覺得無用又要入嚟踩場咁奇怪...  
我唔係今年都好想知喎
...

奇怪到不得了!

考直資D post又會問收表數目

好似九華咁,如果唔係大家係到傾開,就唔知1xx係學校編號

IloveJJ 發表於 19-1-21 14:15
覺得無用而入來,唔係踩場,係提醒嗰啲以為有用既家長考慮清楚,唔好被誤導啫。

一個B1A既學生,如果去申 ...

其實自行同直資, 申請人數同間學校嘅級數, 真係冇乜關係㗎。
學校收生光譜越闊,低半個band的家長, 都覺得自己有機會收, 就會好踴躍咁報名。 反而嗰啲神校, 大家唔會覺得佢收band2生, 所以應該比較少band2生報名

我仲有個細跟尾,我真係想知我留意嗰D學校有幾多人申請,究竟有幾熱門,從而作出日後既安排,咁當然一定要確定自己的內在條件而去選校,不是人云亦云啦…

bbforever 發表於 19-1-21 14:32
我仲有個細跟尾,我真係想知我留意嗰D學校有幾多人申請,究竟有幾熱門,從而作出日後既安排,咁當然一定要 ...

我仲有個細跟尾,我真係想知我留意嗰D學校有幾多人申請,究竟有幾熱門,從而作出日後既安排,咁當然一定要 ...

絕對認同

Add oil

ikenmak 發表於 19-1-19 10:57
到4月填表,睇見2間心儀校只能選其一,A校700人申請,B校200人申請,你都會重新諗下乙一揀邊間啦!
...
唔好意思, 可唔可以再解釋一下點解同大抽奬有關? 雖然我其中一個自行係跨區, 不過都想知點影響。唔該。

數字真係無咩實際用途呀, 表又交咗, 1000人去考和100人去考都係咁考架啦! 但有無諗下下一年或再下下下一年嘅人, 可以俾佢地去評估下呢? 撫心自問, 你地交自行表之前, 會唔會留意下d學校收表數量呢? 真係一間都無問過? 我自問我有去考慮過, 聽到往年某校600+人交表收40個, 另一間400+人交表收50個, 我揀咗後者去交囉! 2間同等級數, 我鐘意程度又一樣, 我無理由去揀間難嘅去挑戰自己個細路卦!

到填大抽獎條飛, 正常乙一放自己最心儀的, 乙二之後點排好呢? 如見到某校700人申請自行, 另一間200人申請, 我當2間同等級數, 往年乙二都有人入到, 咁你又會放邊間去乙二? 當然, 你可以話 : 車~ 可能個個都湧晒去個200人申請個間, 咪又係無機會? 咁又係呀, 呢刻好考你敢唔敢問你同區嘅家長點選擇, 又要估下人地有無吹水啦! 我自問面皮薄, 真係唔敢兜口兜面問人地你點排大抽獎張飛呀?? 但呢到, 起碼大家隔住個mon, 唔使問到紅都面晒呀!! 當有d數字, 有人吹得太誇, 真係會有jm出聲! 所以我真係唔明, 點誤導呢? 如果有人到呢刻b1a成績去考b1c學校, 覺得多人考就會少d機會, 咁不如你睇返個間學校收生點俾分先, 如果成績計50%以上, 你都起碼揸住45-50%啦, 咁點拎埋個d分, 就自己再去操下啦, 唔係計交表人數啦.......

所以, 我想講 : 對覺得有參考價值嘅家長, 呢個post數字好有用, 對覺得無參考價值嘅家長, 自己心目中已經排好乙1-乙30, 又或者自行2間我唔理點都好我都會去交架啦,  又真係可以一笑之置, 自動閉屏呢個post的。