用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 請問陳守仁中英數課程有沒有教快教深的呢? ...
go

請問陳守仁中英數課程有沒有教快教深的呢?

請問陳守仁中英數課程有沒有教快教深的呢? 請賜教, 謝謝!!

.oO雪兒Oo. 發表於 19-1-18 12:36
請問陳守仁中英數課程有沒有教快教深的呢? 請賜教, 謝謝!!

暫時見到小一小二中文、數學、常識書都沒有教快,完全跟教育局課程進度,老師會按課題需要而增加課程延伸度和廣闊度,舉例現在gs教動物植物特徵,書會簡單地描述兩者特徵,但tsl gs 會教學生利用Venn diagram 將兩者特徵比較相同和不同之處,同一課題,冇教深冇教快,而是提高左學習和思考層次。

對喜歡教快教深半年或一年用書的家長,tsl就肯定唔夠好了。

在沒有教快用書的情況下仍有這樣的派位成績,我個人認為算係不錯了。

英文科完全唔用坊間課本,冇得比較,主題式學習加入大量文化元素及文法,擴闊英語眼界,最後再利用相關閱讀篇章和寫作應用所學,英文課程的確編寫得很好。

button822 發表於 19-1-19 15:20
暫時見到小一小二中文、數學、常識書都沒有教快,完全跟教育局課程進度,老師會按課題需要而增加課程延伸 ...

請教.
係咪要英文基礎非常好先合適呢?
((屋企主要用中文為主. 係咪會讀得好辛苦?)

artai430 發表於 19-5-2 13:06
請教.

唔使驚,英文唔好根本入唔到,唔使煩。

artai430 發表於 19-5-2 13:06
請教.

最緊要係小朋友語文能力呀,放心