用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好後悔,係咪真係揀錯學校,真道 vs德兆 ...
go

好後悔,係咪真係揀錯學校,真道 vs德兆  

真係好後悔當初揀左德兆放棄真道,日日功課勁多,因為我個係細b,好多野都未能理解,成績當然唔理想,初初返學仲日日喊,後悔到不得了,我係咪真係錯左

回覆樓主:

囡囡也是德兆一年级,功課其實無想像咁多,一小數之內可以完。除了數學真係深,其他也不是教深。其實細B升小一一定比同班大B辛苦D,但如果理解上的問題,就算讀真道,也可能遇到同一學習問題,不如諗下點幫小朋友重好。

回覆 lulumelody 的帖子

佢做功課又唔專心,做2,3個鐘先做得完,上堂又發夢,又唔肯聽人講聽人教

keigood 發表於 19-1-18 08:12
真係好後悔當初揀左德兆放棄真道,日日功課勁多,因為我個係細b,好多野都未能理解,成績當然唔理想,初初返 ...
真道讀小人一年, 都未必一定容易吧
如期後悔不如諗下轉其他更岩佢既學校

回覆 hohoho888 的帖子

有搵緊,但唔係咁易轉到一間心儀學校呢

會否嘗試找出難以應付功課的問題根源?

每間學校總有利弊,好多時讀到才能體會。聽到幼稚園家長朋輩說,真道和播道都比兩三年前深了,功課多了。與其後悔,不如努力處理好現在的問題吧。

加油。

真係好後悔當初揀左德兆放棄真道,日日功課勁多,因為我個係細b,好多野都未能理解,成績當然唔理想,初初返 ...

小一就話多功課?上到五、六年班你就知味道!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

沒自行收生權,而又可以Band1率持續比其他學校勁, 肯定是有D原因既.
唯有做好時間管理,儘量幫小朋友適應.

回覆樓主

小一起初也許未適應,但要再觀察一下,如果再係未能完成,也要看看問問所在!
唔解決問題,相信去到邊間都無分別

真道也並不輕鬆,英文教深一年,其實做野手腳慢同上堂唔專心,讀邊間也大鑊,官津功課抄寫多些,直私功課少一些但通常教快教深,與其想後悔不如想辦法和小朋友一起面對和解決問題,加油

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

有朋友都係入錯德兆
佢係叩門入,朋友嘅身邊朋友都係虎媽,全部戰鬥格,佢被影響下都會覺得「個仔唔可以輸俾人」
結果......個仔情緒有問題唔走唔得,轉校都係攪唔掂,移左民了
所以選校真係要睇適唔適合

你放棄德兆,大把等緊插班的會多謝你

其實吾需要要後悔,人生總不會事事順利,積極面對吧。

每個小朋友適合不同程度及教法學校,如果覺得不合適,嘗試適應後都係吾得就轉校,免強在不合適環境下成長,大人小朋友都辛苦,加油!教養小朋友很不易,共勉之。

不過,如果小朋友吾專心,上堂又發夢,去到無功課既學校,只不過將問題遮蓋,始終還是要面對及解決的。

anpanman_baby 發表於 19-1-18 10:24

真道也並不輕鬆,英文教深一年,其實做野手腳慢同上 ...

真道如英文跟得上,係好輕鬆,如果跟唔上小三開始多科轉英文,會全炒,有跟不上的要轉回普通津校。

Charlotte_mom 發表於 19-1-18 11:03
有朋友都係入錯德兆
佢係叩門入,朋友嘅身邊朋友都係虎媽,全部戰鬥格,佢被影響下都會覺得「個仔唔可以輸 ...

如果佢係虎媽,去到那一間個仔結果都係一樣。

小一只是過了上學期, 其實不用咁快灰心. 既然你知道問題根源, 只要對症下藥去改善先, 要有耐性去克服, 小一的功課其實比你去到D二、三線小學, 功課量唔會差太遠, 由其小一功課通常都比較少, 唔好比個小朋友習慣hea 做hea 時間, 加油.

做功課唔專心,上堂發夢,又唔肯聽人講聽人教, 就算 讀 band 2 to band 3 津校,結果都係一樣,遇到同一學習問題 ... 儘量 幫 小朋友 解決 唔專心 / 唔肯聽人教 問題

醒目開學勳章 王國長老

lulumelody 發表於 19-1-18 11:42
如果佢係虎媽,去到那一間個仔結果都係一樣。

佢係羊牯,人講咩佢信咩
到見個仔爆鑊(詳情唔講了),學校零協助,唔到佢唔轉軚啦
移民唔係佢想,係無得揀

回覆樓主

讀多個學期睇下,如果專注力有問題可能要評估

聽聞德兆真係有勸退架,攪唔掂,留一年都無起色就要走!

反而佢對面間天主教學校對學生就關愛得多。識得個朋友仔因
情緒和學習問題,要轉校去大嶼山一間有寄宿的學校。年多後
小朋友的問題解決左,小學重新收番佢!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手