用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中截表】灣仔名校鄧肇堅 17人爭1自行分配學位 ...
go

【升中截表】灣仔名校鄧肇堅 17人爭1自行分配學位

攪乜?擔心中

17/1/2019

中一自行分配學位階段今日(17日)截止申請,下學年升中一學童較去年增加,多間地區名校的收表數字都有所上升,其中東區的張祝珊英文中學和灣仔區的聖公會鄧肇堅中學收表都增加約70份,兩校今年分別收到約450份和713份申請。中一自行分配學位階段今日截止申請,灣仔區名校聖公會鄧肇堅中學,平均17人爭1學位,競爭較去年激烈。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190117/59154622

回覆樓主:

YS_mommy 發表於 19-1-17 22:26
攪乜?擔心中

17/1/2019

競爭好大!

張祝珊1:9

回覆樓主:

男女校選擇唔多嘛,南區,中西區,灣仔區都好多人簡鄧肇堅

鄧記年年如是, 吾出奇, 只會一年比一年多申請者如適齡學童人口上升B1(吾TOP果班)~B2又吾想讀中中, 又吾想比學費讀直資, 又有咩選擇??

王家爸爸    發表於 19-1-19 17:21

YS_mommy 發表於 19-1-17 22:26
攪乜?擔心中

17/1/2019

你報左邊間?鄧肇堅?

回覆 YS_mommy 的帖子

同學家長也報了, 原來是全in, 所以谷出人潮來, 仲勁過皇仁1:13

不過, 看報紙聖鄧校長今年轉了遊戲玩法, 就係唔洗中英文朗讀, 係變了玩「處境問題」! 唉! 對一些只谷書本成績的同學有影響!

//戴德正稱,今年首設中文處境題,「看學生對周遭事物的觀察,感好奇及有知識,透過對話看學生潛質」。他舉例稱,公共交通工具上的關愛座沒人坐時,遇着其他座位爆滿,會否選擇坐關愛座,「如果坐關愛座,理據為何?設關愛座目的是什麼?」亦會問學生「出門後發現沒帶八達通怎麼辦?」等緊扣生活的題目。他稱,會留意學生等面試時的言談舉止,有否表現出「被迫來面試」的姿態,被問到不懂回答的題目時,會否只啞口無言。//

crazyhippo 發表於 19-1-18 10:08
鄧記年年如是, 吾出奇, 只會一年比一年多申請者如適齡學童人口上升B1(吾TOP果班)~B2又吾想讀中中, 又吾想比 ...

Ic, 我避左去 RC

dorchiu 發表於 19-1-19 14:44
Ic, 我避左去 RC

dorchiu 發表於 19-1-19 14:44
Ic, 我避左去 RC
鄧記, RC
差不多同LEVEL 的學校, 申請自行的, 都係差不多同一班人 (B1吾TOP ~ B2 之間)
兩間都係CO-EDU (男女) 學校, 自行機會中獎更微
RC對自行申請者要求亦吾低, 可能本身有親生B2仔上書院, 自行一定吾想收B2生

Mei 發表於 19-1-18 10:31
你報左邊間?鄧肇堅?

等係報了才驚驚。

1.無想過咁多人申請 17:1
2.考處境問題,如果正常都ok,好怕抽到張卡去講自己與張卡和物件的關係,攪乜李天命思考
3.小孩係B1, 乖乖讀書那形態,現在all in, 就好似對他不利

係老師叫我們選

YS_mommy 發表於 19-1-19 17:11
等係報了才驚驚。

老師叫你揀,應該係有啲信心既,唔需要太擔心,反正擔心都無用。

等係報了才驚驚。

聖鄧在灣仔區,在抽獎階段應會收到b2生,相信自行時應盡量想收b1生的。雖然面試方式好似不只是睇成績,但相信最終也是先睇成績。如小朋友是b1生,tank order 排得前,機會仍是大的

等係報了才驚驚。

如果係灣仔區,又係Band 1, 就算自行唔得,放乙一都好大機會。
但如果唔係灣仔區,擔心都無用,努力面對啦!我囡當年都係揀佢,都唔係灣仔區,都得咗,唔好擔心,祝福你

WinnieCatCat 發表於 19-1-19 18:26
聖鄧在灣仔區,在抽獎階段應會收到b2生,相信自行時應盡量想收b1生的。雖然面試方式好似不只是睇成績,但 ...

應該咁講,係就係面試佔好大比重,但咁短時間,除非答得好突出,但有幾多個丫,最終咪大部分在面試都差唔多分,結果就在成績上面分高低同差異。
就算面試佔90%,但A學生同B學生在面試得個幾分鐘有幾大差異丫,最後咪又係個10%學術成績分決勝負

我都係咁話,所以All in只係用來吸引多d人報佢,最後咪又睇成績。
希望每天開心渡過 ;-)

Mei 發表於 19-1-19 18:32
應該咁講,係就係面試佔好大比重,但咁短時間,除非答得好突出,但有幾多個丫,最終咪大部分在面試都差唔 ...
舊年我仔聖鄧面試,10分钟都唔知有冇,應該5分钟倒,我就知佢睇成绩行先

老周 發表於 19-1-19 20:50
舊年我仔聖鄧面試,10分钟都唔知有冇,應該5分钟倒,我就知佢睇成绩行先
咁最後成功嗎?
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 19-1-19 21:02
咁最後成功嗎?
OK 呀,最後自行入咗