用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一心等培正
樓主: KPI
go

一心等培正  

leslie22 發表於 19-2-1 10:43
其實點解要這樣安排? 來年會改變嗎? 還是否向都是這樣?

應該每年都係咁安排

mkch 發表於 19-1-31 17:04
我上網睇k1有310 個學位,k2,k3各245個。咁未必一定升到k2?

因為上年佢K1開始開多咗兩班k1, 亦都解釋咗點解上年入讀K1 唔係100% 升小,小學唔夠位收哂所有幼稚園生

回覆 natalie1111 的帖子

現在是初小
印象了解過高小都是不多的,仲要一版作業,類似既問題會取消不用做

YanYan531 發表於 19-2-1 08:02
去冠忠培正網會有大概的校車路線圖參考,但年年都會因路線人數而調整。
https://school.kcm.com.hk/pcps/
...
唔該晒 :)

回覆樓主

新年忙到頭先先記得要check offer

恭喜收到offer 既家長。

我check左直接寫不取錄,可以放下心頭大石,繼續直升依家間幼稚園,之後直上大嗰個間小學,唔使選擇困難症

chucimama 發表於 19-2-1 00:35
回覆 jdcow 的帖子

培正係好有愛的學校,培小功課少,每日大概四樣,測驗考試不會累積內容考,我兩個仔女 ...

剛剛弟弟上年有培正K1 offer, 立即將大仔由津校轉到私校,哥哥入了一所很好的私立小學而弟弟亦不用跟哥哥入津校循道(哥哥當年讀KV有數間直私offers,因為有弟弟才叩門津校 )現在一家人放心曬

培正的確是一所很有愛的和活動多元化的學校

請教各位意見, 如果小朋友在KV 讀完K1, 值得轉培正重讀K1嗎?

leslie22 發表於 19-2-11 16:53
請教各位意見, 如果小朋友在KV 讀完K1, 值得轉培正重讀K1嗎?

KV收到30/9 , 如果9月都repeat好似好大,
小朋友向KV跟得上進度, 其實都不用repeat,

KV對考小學都好有保證呢!

如果培正小學係非常心儀, 非入不可, 才考慮repeat 吧!

leslie22 發表於 19-2-11 16:53

睇你想唔想要龍校back up. 好奇一問,9月讀kv跟得上嗎?

回覆 Lingfung813 的帖子

想請問下循道不好嗎? 津校真係大壓力好多?私校真係好輕鬆?

Dailac9 發表於 19-9-12 08:49
回覆 Lingfung813 的帖子

想請問下循道不好嗎? 津校真係大壓力好多?私校真係好輕鬆? ...

循道脱咗龍 培正有B1A直屬中學