用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一心等培正
樓主: KPI
go

一心等培正  

bbchu0316 發表於 19-1-31 16:02
可以分享一下嗎?

我有 KV am, LH pm, PC am offer.

如果揀得PC, 就應該想讀培正小學/ 中學,

不如你問下自己培小/培中係唔你杯茶先, D人好介意培正是中中的, 有D會嫌培正唔係神校唔係名校, 如非常介意, 就不要考慮培正了,

KV/LH就有定心理準備考小學, K1預備一點都不誇張, 因為K2下學期就開始考,

考得小學, 有要求的, 壓力很大

所以自己取捨吧!

請問培正有冇waiting list?

natalie1111 發表於 19-1-31 17:49
如果揀得PC, 就應該想讀培正小學/ 中學,不如你問下自己培小/培中係唔你杯茶先, 有D人好介意培正是中中的,  ...

同意

mkch 發表於 19-1-31 17:04
我上網睇k1有310 個學位,k2,k3各245個。咁未必一定升到k2?

培幼k1,2 每級十班
K3 八班

因為今年嘅k2開始保證85%升小

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

kangaroo37 發表於 19-1-31 18:06

備取生

mkch 發表於 19-1-31 17:04
我上網睇k1有310 個學位,k2,k3各245個。咁未必一定升到k2?

一定升k2
只是今年加左一班幼稚園
所以變了85%
不是100%直升小學

AM offer, 想問培小係咪好谷,有無培小用家分享下,感謝!另外,有校巴到將軍澳區嘛?AM 幾點上車?

醒目開學勳章 王國長老

版主最後通知

在此回覆後如再發現,一律直接給予警告牌,屢次違規者會被禁言或封鎖帳戶,敬請留意!

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kangaroo37 發表於 19-1-31 18:06

Yes

回覆 Pikki129 的帖子

原來係咁,謝謝資訊

受到警告

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

nixphoenix 發表於 19-1-31 18:19
培幼k1,2 每級十班
K3 八班

咁即係有2班K2升唔到K3?
到時要再搵學校讀k3?

lifeofshow 發表於 19-1-31 21:09
咁即係有2班K2升唔到K3?
到時要再搵學校讀k3?

唔係
只係兩年前開始培幼收多咗學生
所以85%培幼生升小

回覆 jdcow 的帖子

培正係好有愛的學校,培小功課少,每日大概四樣,測驗考試不會累積內容考,我兩個仔女都很喜歡上學
而且培正alumni 很龐大,學生對學校有很大歸屬感,這方面很難得

Lingfung813    發表於 19-2-11 12:05

幸運地有pm offer,想請問有否校車資訊?例如邊度幾點上落校車?

suyivanmi 發表於 19-2-1 00:38
幸運地有pm offer,想請問有否校車資訊?例如邊度幾點上落校車?

去冠忠培正網會有大概的校車路線圖參考,但年年都會因路線人數而調整。
https://school.kcm.com.hk/pcps/

有am offer 呢,請問有沒有谷?

YanYan531 發表於 19-2-1 08:02
去冠忠培正網會有大概的校車路線圖參考,但年年都會因路線人數而調整。
https://school.kcm.com.hk/pcps/
...

同上

chucimama 發表於 19-2-1 00:35
回覆 jdcow 的帖子

培正係好有愛的學校,培小功課少,每日大概四樣,測驗考試不會累積內容考,我兩個仔女 ...
想問問是幾年級每日4樣啊?

jwingbb 發表於 19-1-31 11:33
回覆 chc122018 的帖子

但係K2得上午班,K3得下午班喎

其實點解要這樣安排? 來年會改變嗎? 還是否向都是這樣?