用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位關於九龍塘聖家
樓主: patsm
go

請教各位關於九龍塘聖家   [複製鏈接]

Q4 發表於 19-3-15 23:19
回覆 SandyBabyChu 的帖子

多謝你意見。得15分,會唔會自行小學無優勢。等大抽獎。

Yes, #41疊埋心水等大抽獎,乙一抽兩所聖家必入。

回覆 apple1990 的帖子

41 NET..九龍城41網 ,統一派位首三志願比率56.9%, 773人申請派位只有440人獲派首三志願,成功率56.9%為全港36個校網中最低.

請教一下..不明白.兩間聖家都係好學校, 甚麼乙一抽兩所聖家必入。
其實, 好多人真係乙一神校,唔多考慮選擇聖家ma ??

希望大家可以幫忙解答,謝謝

去年小一統一派位各區成功率

成功率較低校網 
校網      統一派位首三志願比率 

九龍城41網    56.9% 
九龍灣46網    60.7% 
馬鞍山89網    62.3% 
灣仔12網     63.7% 
元朗東74網    64.2% 
柴灣16網     64.7% 

成功率較高校網 
校網 統一派位首三志願比率 

大嶼山98網    95.9% 
南丫島96網    91.3% 
長洲97網     88.7% 
黃大仙43網    85% 
上水80網     83.4% 
沙頭角83網    81.3% 
北角14網     80.6% 

■資料來源:2018年度《小一入學報告書》

Q4 發表於 19-3-16 23:13

41 NET..九龍城41網 ,統一派位首三志願比率56.9%, 773人申請派位只有440人獲派首 ...

報告冇講幾多男女去參加大抽獎喎。你41網,年年都大約7xx人去抽4xx位,成功率就係甘得出來。41網,男校得一所,女校三所。假如女仔佔數係一半。入女校的機會成功率一定比男生多些。
另外你要知道好傳統的女校的教學模式,看看你接受的程度了。

Q4    發表於 19-3-17 22:47
apple1990    發表於 19-3-17 05:54
apple1990    發表於 19-3-17 05:54

Q4 發表於 19-3-16 23:13

41 NET..九龍城41網 ,統一派位首三志願比率56.9%, 773人申請派位只有440人獲派首 ...

樓上63已講出其中一個原因。另外,個別家庭因傾情兩所男女神校而搬遷至#41,所以大部分家長抽得#41 都會把兩所男女神校及拔小喺大抽獎時放乙一,因此令到#41其他學校放乙一的話差不多必入(除了拔小外)。若#41有學童700+,假設當中女生佔400人,根據之前資料用中奬來標籤入到女神校或拔小女生,400女生當中保守估算有250人放 MCS 或拔小喺乙一(用MCS 大抽獎有70學額及只有1/3 機會中奬推算得出250人,因1/3中獎機會其實中獎機會已唔細,所以一定多過250人揀MCS放乙一),而兩所聖家喺大抽獎提供約100學額,因此如下150人若大抽獎時,乙一揀兩所聖家的話,係好容易中。之前嘅資料也沒有人提及乙一揀兩所聖家而唔中嘅個案。

Q4    發表於 19-3-17 22:47

zebrabb / apple1990 好勁呀, ..感激感激用心 & 專業幫忙解答

apple1990 發表於 19-3-17 06:58
樓上63已講出其中一個原因。另外,個別家庭因傾情兩所男女神校而搬遷至#41,所以大部分家長抽得#41 都會把 ...

请問兩間聖家係米自行20分都必入?有冇試過邊年係20分入唔到?九龍塘聖家20分是否大机会d?

patsm 發表於 19-3-23 06:51
请問兩間聖家係米自行20分都必入?有冇試過邊年係20分入唔到?九龍塘聖家20分是否大机会d?
...
20分不是必入兩所聖家。

apple1990 發表於 19-3-23 10:31
20分不是必入兩所聖家。

機會大嗎?我見有時jm話15分入到

patsm 發表於 19-3-23 12:51
機會大嗎?我見有時jm話15分入到
每年資訊都不同,有人話15分入到,但同年又有人話20分收唔晒要抽!

apple1990 發表於 19-3-23 14:25
每年資訊都不同,有人話15分入到,但同年又有人話20分收唔晒要抽!

明白

whitepurin 發表於 19-1-22 20:14
三成好似唔低, 但三個人有兩個唔中喎,重要自己仔女,如果完全無back up仲敢唔敢搏先?

乙一唔中重有可能 ...

係,我表姊當年就係咁,佢係本區+Old girl,自行衰咗,然後大抽獎都係唔中,仲要派到黃大仙(佢仲要為咗個女搬去九龍塘),好彩佢有私小back up咋

P.S.係講紅磚

差不多年年都聽到乙二有人中聖家, 咁你話乙一係咪必中!
20分又唔同, 自行係全香港一齊抽, 20分唔中並唔出奇, 但相信比起其他天主教女校聖家算大機會

josephbaba 發表於 19-1-17 23:55
我覺得中文真的頗深、小一拿9 字頭、小二已經得返7 字頭。本人意見係、想讀聖家的話、係幼稚園階段不要重 ...

請問知唔知佢地數學係中文書定英文書?

Shellimay 發表於 19-7-5 11:33
請問知唔知佢地數學係中文書定英文書?
中文小學除了英文科外,其他全部用中文書。

apple1990 發表於 19-7-5 12:11
中文小學除了英文科外,其他全部用中文書。

thanks

ja2oct09 發表於 19-1-17 17:15
今年15分有人入到

有同學仔中!

回覆 哈哈寶寶 的帖子

wah~~ 15分41網, 有機會乙一中九龍城聖家...
‹ 上一主題|下一主題