用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位關於九龍塘聖家
樓主: patsm
go

請教各位關於九龍塘聖家   [複製鏈接]

hoiyeeching 發表於 19-1-17 23:26
回覆 Fish777 的帖子

同意!我就係想MCS排第一,九龍塘聖家排第二,九龍城聖家第三!如果咁會不會叫做太搏 ...

你咁搏?有好私校back up?

josephbaba 發表於 19-1-18 08:32
不算自殺、相信仍有一定% 入到、之前有其他人在此計算過第一志願入MCS 及LS 比率。及有些會選聖家甚至因為 ...

同意,咁多人搬屋/借地址都只係為左乙一MCS,住本區而抵得住放棄,真係要好堅定

不算自殺、相信仍有一定% 入到、之前有其他人在此計算過第一志願入MCS 及LS 比率。及有些會選聖家甚至因為 ...

都唔係自殺架,我都識唔少人抽到, 之前聽人估計有三成機會抽中(未經証實)

我。本區放棄MCS.. 因為唔想小朋友咁大壓力。 而且唔係葡萄 我本身都唔係咁喜愛MCS, 除左校園既百年紅磚.
出嚟做野識好幾位MCS 出嚟既朋友(小學中學都係)佢地既氣焰真係唔講笑。叻係叻女嚟既,又smart. 但,有d 野其他方面我更著重。

Fish777 發表於 19-1-18 18:25
都唔係自殺架,我都識唔少人抽到, 之前聽人估計有三成機會抽中(未經証實)
...

三成好似唔低, 但三個人有兩個唔中喎,重要自己仔女,如果完全無back up仲敢唔敢搏先?

乙一唔中重有可能去埋黃大仙,唔係話入寶校真係世界末日,但要扣門或考插班也不容易。

patsm 發表於 19-1-17 19:18
小囡20分,現有约克及方方N班offer,想睇下出年使唔使再找強d 學校做支援,定已經足夠,唔想不停去轉校
...

york教學模式比較自由,包容度較高,對紀律要求應該比聖家低好多,中文程度相對比英文弱,呢兩點可多加留意。

suki.ywk 發表於 19-1-22 19:06
我。本區放棄MCS.. 因為唔想小朋友咁大壓力。 而且唔係葡萄 我本身都唔係咁喜愛MCS, 除左校園既百年紅磚:i ...

所以我覺得乙一填mcs 不算自殺、除左有大約一半男生填LS / 其他外、仍有一定% 人乙一填2 間聖家/ 華德/ 小拔等學校。

josephbaba 發表於 19-1-23 08:08
所以我覺得乙一填mcs 不算自殺、除左有大約一半男生填LS / 其他外、仍有一定% 人乙一填2 間聖家/ 華德/ 小 ...

但我唸我係小數既家長囉,大部分家長唔會捨得MCS 既光環。

whitepurin 發表於 19-1-22 20:14
三成好似唔低, 但三個人有兩個唔中喎,重要自己仔女,如果完全無back up仲敢唔敢搏先?

乙一唔中重有可能 ...

41女頭3填哂3間女校都應該穩陣,除非果號碼好後啦。 但男仔就慘d, 乙一填LS 唔中 好大機會跌去43...

suki.ywk 發表於 19-1-23 10:50
41女頭3填哂3間女校都應該穩陣,除非果號碼好後啦。 但男仔就慘d, 乙一填LS 唔中 好大機會跌去43... :zomb ...

都有人乙二入唔到聖家去黃大仙。千祈唔好以為乙二兩間聖家係保險線,乙三先入聖家好似無聽過,所以乙一mcs乙二聖家都係搏一搏,唔係一定有聖家「包底」,無backup自己衡量。

apple1990    發表於 19-1-25 09:30
apple1990    發表於 19-1-25 09:29

whitepurin 發表於 19-1-23 18:31
都有人乙二入唔到聖家去黃大仙。千祈唔好以為乙二兩間聖家係保險線,乙三先入聖家好似無聽過,所以乙一mcs ...

咁一定會有,所以講到尾都係睇下小朋友既號碼係前中定後,又視乎個年既家長填表心態係進取定保守。所以搏得MCS, 都一定要有野揸手,我當年得一間私小offer,自己比較過聖家同私小既地方,得出結果係,抽到聖家我已心足,咁又何需再搏MCS 呢。
但乙二入聖家既都大有人在,尤其佢地唔洗3條1. 小朋友條件唔差既,叩門都唔特別難,但我覺得天主教徒係有優勢既。

wg_ann 發表於 19-1-22 21:44
york教學模式比較自由,包容度較高,對紀律要求應該比聖家低好多,中文程度相對比英文弱,呢兩點可多加留 ...

多謝提点,起碼我有点方向了

suki.ywk 發表於 19-1-23 20:31
咁一定會有,所以講到尾都係睇下小朋友既號碼係前中定後,又視乎個年既家長填表心態係進取定保守。所以搏 ...
兩所聖家叩門真係好易嗎?您之前試過成功叩門兩所聖家?

apple1990 發表於 19-1-25 09:32
兩所聖家叩門真係好易嗎?您之前試過成功叩門兩所聖家?

我抽中,冇叩門經驗,不過睇上年叩門入既,都覺得比起其他學校,唔算難叩。

suki.ywk 發表於 19-1-25 09:33
我抽中,冇叩門經驗,不過睇上年叩門入既,都覺得比起其他學校,唔算難叩。
...

據我了解,兩所聖家叩門小一要做筆試。九龍塘聖家考中英數,筆試兩小時。聯合道聖家,不是人人有得做筆試或面試;首輪揀人進行筆試,隨後第二輪才面試,第二次面試要見校長。

回覆 apple1990 的帖子

請問如果無選过九龍塘聖家,接受叩門嗎?

Fire2013 發表於 19-1-26 08:37

可以,不過只係揀200位小朋友進行筆試。

兩所聖家都唔睇 111

可以、000 扣九龍塘個間收了

suki.ywk 發表於 19-1-23 10:50
41女頭3填哂3間女校都應該穩陣,除非果號碼好後啦。 但男仔就慘d, 乙一填LS 唔中 好大機會跌去43... :zomb ...

個號碼其實點睇,有D傳聞話跟身份證括號內數字
‹ 上一主題|下一主題