用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 同學選校策略
樓主: yankikikyky
go

band 3 同學選校策略 [複製鏈接]

yankikikyky 發表於 19-1-17 15:04
假如是band 3 生,有什麼選校策略

自行收生,統一派位 可以有咩策略, thanks

自行收生報名已過。

大抽獎反正最差派到同Grade B3 中學,當然甲一和乙一可試一些較細競爭的B2尾校博一博。

tsangada 發表於 19-1-20 14:24
好擔心,想請教一下, 深水埗Band1學位唔夠, 請問知唔知個比例?有幾多Band 1 生會跌咗落 Band2 同真係Band ...

我意思是B1生在B1位不足情況下,會跌落B2,變成B2生學位不足,因為有部分B2位派俾B1生。幾年前,囡囡已經是學生最少的1年,深水埗區仍是B1位不足,何況現在學生人數上升的情況下,B1位會更顯不足。

MariaTsui 發表於 19-1-20 16:14
我意思是B1生在B1位不足情況下,會跌落B2,變成B2生學位不足,因為有部分B2位派俾B1生。幾年前,囡囡已經 ...

咁樣意思即喺深水埗區嘅 Band2 生今年會大咗競爭,因為由於 Band 1 學額不足, 所以部分 Band 1生都要跌落 Band2 學校, 但係想請問知唔知實際深水埗 Band1 學額欠幾多呢?

tsangada 發表於 19-1-20 16:50
咁樣意思即喺深水埗區嘅 Band2 生今年會大咗競爭,因為由於 Band 1 學額不足, 所以部分 Band 1生都要跌落  ...

因為沒有留意數據,不知道實際上欠幾多,這個情況只會影響大抽獎,因為在自行階段,B1生不會自降身價報B2校,B2生在自行階段不越級挑戰,只報B2校,是有機的。

tpmon 發表於 19-1-20 15:11
自行收生報名已過。

大抽獎反正最差派到同Grade B3 中學,當然甲一和乙一可試一些較細競爭的B2尾校博一博 ...

謝謝你意見(emoji)

elbar 發表於 19-1-18 21:47
派位會否試 張明添,協同

喜歡張明添多啲,協同一般

rulerL 發表於 19-1-20 14:57
哦⋯⋯   #34樓網友講基崇已經截止報名。

學費方面我唔清楚,只是有坊間網站講一年學費約$35600。

心中有個約數... thanks

MariaTsui 發表於 19-1-20 17:38
因為沒有留意數據,不知道實際上欠幾多,這個情況只會影響大抽獎,因為在自行階段,B1生不會自降身價報B2 ...
沒有人有能力評估B2學位差多少

因為現在大部份B2(尤其係B2B以下既B2中學)和B3學校基本上都唔會公開DSE成績, 邊間係B2/3其實已經唔易分得出嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MariaTsui 發表於 19-1-20 17:38
因為沒有留意數據,不知道實際上欠幾多,這個情況只會影響大抽獎,因為在自行階段,B1生不會自降身價報B2 ...
該區band1中學學位實際欠幾多,印象中小學校長會知道,聽說小學升中家長會上都會講。但實際上有家長申請轉區,數字就未必可靠。
家長大概在中學簡介會或呢度知道中學是否band1C至Band2A。
我覺得邊緣人係有機會降身價報呢類中學。
因為band1B-1A的中學有成績要求,根本可能見都無得見。
而且近年人口回升,既然band2A中學收到一班以上Band1生,
長遠就有機會升Band1,會有寧買當頭起的心態。
‹ 上一主題|下一主題