用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五級鋼琴樂理
樓主: bopui0607
go

五級鋼琴樂理 [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

我仔小一剛在琴行學二個月,老師會教少少樂理,4堂/半小時,600元
合理嗎?

rainbowyung1 發表於 19-2-20 16:40
回覆 Jane1983 的帖子

我仔小一剛在琴行學二個月,老師會教少少樂理,4堂/半小時,600元

聽落差不多,不過我女已經高小,所以唔記得以前初學幾錢。

你可以打電話去通利問吓半個鐘係咩收費,有個指標。我女而家學緊的老師係一般姐姐仔,唔係名師。我比較過,佢收費係貴過通利唔少的。不過一直學得幾好,加上上門對我有價值,就接受lor。

回覆樓主

弱弱一問,學琴要達甚麼程度才可以學樂理?
無學樂器可以學樂理?

hyao 發表於 19-3-1 14:14
無學樂器可以學樂理?
樂理可以一邊學樂器一邊一級級上,如果為考五級樂理,我估樂器有3,4級會易掌握d
我小朋友五級樂器和樂理差不多同期考的,老師教琴和樂理同時教

Charlotte_mom 發表於 19-2-18 11:27
跟唔跟琴老師學,都要睇返老師。有d琴老師本身都係得5級,或因其他原因,就唔教
跟自己老師好處,係通常跟 ...

想問你小朋友由四級去7級用左幾多年?

醒目開學勳章 王國長老

tszchungmama 發表於 19-3-7 12:20
想問你小朋友由四級去7級用左幾多年?

,唔好提啦
同佢同期開始學嘅,人地已考演奏級
我女hea學,4級跳7級用左8年,而家迫佢考8級

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 19:00
佢,唔好提啦
同佢同期開始學嘅,人地已考演奏級
我女hea學,4級跳7級用左8年,而家 ...

(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

hyao 發表於 19-3-1 14:14
無學樂器可以學樂理?

其實一路學樂器,會一路滲滲下學埋樂理,咁當然有d冷知識,就唔考樂理都唔會學啦
所以學到3、4級程度左右,有一定基礎,學起樂理就事半功倍
例如我盲毛一個,要學樂理都無話唔可以,不過我零底子咁,學起黎就慘囉!我陪仔去學,老師解釋咩a flag major呢個音咪等於b flag minor呢個音(例如)我仔明,我聽都聽唔明
‹ 上一主題|下一主題