用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 E 位, I位, O位 點選擇?
go

[聽/語障] E 位, I位, O位 點選擇?

小朋友有輕至中聽障, 逢星期六由我哋父母帶佢去聾福上私人早期訓練課堂(沒有言語訓練), 平時就由婆婆照顧

知道入咗正式嘅E位後, 課堂會密咗, 要在平日上堂, 我哋都係雙職父母, 平日只可以靠婆婆帶佢, 但又唔想加添婆婆嘅壓力, 所以又考慮一下I位會唔會對大家都好啲...

想問下大家, E位, I位同 O位, 大家會點揀? 會考慮啲乜因素? 有無小朋友係讀緊屯門區嘅 I /O位,可以分享一下上課情況嘛, 例如老師幾耐同小朋友做 training 一次? ST 幾耐到訪一次? 謝謝

love0823chi 發表於 19-1-17 08:05
小朋友有輕至中聽障, 逢星期六由我哋父母帶佢去聾福上私人早期訓練課堂(沒有言語訓練), 平時就由婆婆照顧

...

我姨甥讀緊屯門某幼兒園 i位
雖然呢間學校並唔出名
校舍亦唔大
不過老師們都好好
我姨甥本身係學習遲緩
返學前佢係唔講野+坐唔定+情緒不穩
但學校好包容小朋友
亦好耐心教導及幫助佢
依家已大有進步了!

關於E位同O位的分別, 其實你可以打比社署問的。。當時負責人話我知。。E位就真係有個中心有晒器材做訓練, 如感統, 大肌肉訓練就梗係e位較適合。如係O位。。到校的話。。未必有咁多器材。。但我唔知你小朋友需要咩訓練。。你可以打比社署社工問下。。
O位一定快過e位。。如訓練冇需要去中心上, 梗係揀o位

至於次數。。其實間間服務提供者都唔同。。建議你搵翻你o位的服務提供者打比佢地問下最準確

Cherry0401 發表於 19-1-27 03:07
我姨甥讀緊屯門某幼兒園 i位
雖然呢間學校並唔出名
校舍亦唔大

可以告訴我是哪間幼兒園嗎?我孩子有言語發展遲緩問題,情緒不穩,依家讀緊既幼兒園無相關支援,我諗緊下一年是否需要轉校。

IamWongC9 發表於 19-2-9 23:19
可以告訴我是哪間幼兒園嗎?我孩子有言語發展遲緩問題,情緒不穩,依家讀緊既幼兒園無相關支援,我諗緊下 ...

pm u

回覆樓主:

E位唔一定要平日上堂,有啲中心可以安排星期六上堂嘅