用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地會俾小朋友針灸嗎? 好難的選擇T^T
樓主: babe0v0
go

你地會俾小朋友針灸嗎? 好難的選擇T^T

回覆 kiki_kittyhk 的帖子
Delete

我仔都試過果欄對面廣華醫院中醫邱醫師(官網有資料)亞仔3歲時試左2個療程,說話能力有改善,本身不怕痛(跌襯都唔會喊),但第二個treatment開始竟然開始對痛有感覺,亦開始強烈反抗,所以完左2個療程就沒有繼續(怕有陰影)。其實當初也不太相信針灸,也是看見討論區有人介紹,而覺得廣華醫院唔會騙人,一試無妨。所以如果小朋友不抗拒,可以一試。

tintin0614 發表於 19-5-23 20:40
我自己用針灸筆 針。。。都竟然有效

針灸筆針是什麼?不會流血嗎?幾多錢?可以分享多點?

fyusy245 發表於 19-12-17 22:51
尤傳香中醫
2020年2月22日(星期六)
1430-1730

雖然用針灸方法未必一家幫到小朋友,但對雙方黎講都係買多個希望,因為歲月不饒人,年齡大照顧子女的能力會冇咁高,所以會希望自己的子女可以自力更新,所以嘗試下針灸都冇防,只要有金錢同時間就可以

tintin0614 發表於 19-5-23 20:40
我自己用針灸筆 針。。。都竟然有效

自己針都有效……無出事,純屬好彩。
無意侵犯

除非真係學過,否則用咩力度、落幾深……其實應該由專業人士操作會安全一啲

kiki_kittyhk 發表於 19-1-24 00:34
我小朋友由兩歲十個月針灸到而家七歲,so far 真係進步左好多起碼佢對佢自己身邊的事物佢感到興趣,表達能 ...

請問可否PM針灸的資料俾我、謝謝

回覆 kiki_kittyhk 的帖子

hello 請問可以PM埋我嗎?謝謝你

請問可否pm針灸資料俾我? 謝謝!