用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:17
我同意。小六 B1同B2生跟本未必差距很大。

我接受唔到囉,B1英中出現個B2生,難以想像,學校點搞㗎,處理佢啦,萬一俾人知道,我咪好無面~~~

mcl203 發表於 19-1-17 11:19
我接受唔到囉,B1英中出現個B2生,難以想像,學校點搞㗎,處理佢啦,萬一俾人知道,我咪好無面~~~:joyo ...
响大抽獎及聯擊生制度下,晤到學校唔收。

王家爸爸    發表於 19-1-17 11:35

我接受唔到囉,B1英中出現個B2生,難以想像,學校點搞㗎,處理佢啦,萬一俾人知道,我咪好無面~~~:joyo ...
有時係一兩個 full stop,一兩個大細階,一幅呈分既畫......就能將一個學生由B1去B2或B2去B1。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:29
有時係一兩個 full stop,一兩個大細階,一幅呈分既畫......就能將一個學生由B1去B2或B2去B1。
...

對,但部分家長要有光采嘛,忽略小朋友既自然成長~~~

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:11
我認為入左 QC 個 D 小六 B1生,考第尾、跟吾上或入吾到大學,先係比死更難受
...
絕對同意

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:11
我認為入左 QC 個 D 小六 B1生,考第尾、跟吾上或入吾到大學,先係比死更難受
...
其實任何一間中學都有人考第尾,有人考第一。不能夠話X校考第尾,衰過Y校考第尾的。

制度係咁都無辦法。QC一定唔係真係想DSE成績差咗,但係制度係咁都要硬食。

afternoontea372 發表於 19-1-17 11:28
响大抽獎及聯擊生制度下,晤到學校唔收。

唔係討論緊B2生不能活於B1校咩?你估,直屬要收B1+2生係辦學團體意願 或 教育局硬政策?人地叩門收少部分B2/3生,強迫下既行為?

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:29
...
邊緣人既情況真係咁,所以小唔小心都好大影響。

王家爸爸 發表於 19-1-17 11:38
制度係咁都無辦法。QC一定唔係真係想DSE成績差咗,但係制度係咁都要硬食。 ...

你指抽獎定聯繋先,莫忘中學無Banding既基本原則~~~

mcl203 發表於 19-1-17 11:41
你指抽獎定聯繋先,莫忘中學無Banding既基本原則~~~
問題主要係喺大抽獎時既聯繋學位。

王家爸爸 發表於 19-1-17 11:43
問題主要係喺大抽獎時既聯繋學位。

得2X個聯繫位,仲要討論?~~~

mcl203 發表於 19-1-17 11:32
對,但部分家長要有光采嘛,忽略小朋友既自然成長~~~
原本吾想講出口,想拉去第二度
你真係......"白“

...

回説,呢個問題,若出現你所講既情況,可能係呈分試出現既問題,一次定生死既結果。我小朋友呈2呈3因不停操多項學界,引致影響佢溫書時間和心態,呈2已有失手,呈3更多番失手,但佢仍係校評既B1B生。嚴謹既評分制度,一次失手未致於咁嚴重~~~

結業試,所有學界完晒,佢又積極去搞畢業活動,時間多番D,結業試佢係6年成績最好既一次,讀書睇能力,唔係甚麼123既自我感覺既滿足感~~~

mcl203 發表於 19-1-17 11:55
回説,呢個問題,若出現你所講既情況,可能係呈分試出現既問題,一次定生死既結果。我小朋友呈2呈3因不停 ...
其實,係咪家長自己(或其他家長)壓住自己仔女,吾比試所謂Top B1 學校?
係我眼中,好多人神化左ge,係自己仔女。
憑小六成績,就判斷B2孩子不能係B1中學讀書,我就幾大都唔認同。
升中機制根本係容許任何B2生入任何B1校。
有時係以訛傳訛,自我實現「中學S1全是小六B1生」。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 12:09
其實,係咪家長自己(或其他家長)壓住自己仔女,吾比試所謂Top B1 學校?
係我眼中,好多人神化左ge,係自 ...

君不見不時吹神小神級生升中入神校,又大大步超前教育,面試考中學數,理應S1就分享升中後神級成績,現實係,只談小學不談中學~~~

2jkidsfather 發表於 19-1-17 12:09
係我眼中,好多人神化左ge,係自 ...
我反而覺得需要睇自己小朋友既實際情況。例如如果係唔小心、答案同標準答案唔同(但係更合理)而變咗B2生既,可能比B1學生更適合B1學校。

王家爸爸 發表於 19-1-17 11:38
制度係咁都無辦法。QC一定唔係真係想DSE成績差咗,但係制度係咁都要硬食。 ...
QC DSE 成績差左關制度事 ??

其實 QC 2018 DSE 不算很差, 每間中學成績有上有落並不出奇。何況今年有很多 band 1 學校成績也急跌, 特別是英數兩科, e.g. 保一, 聖言等等。要確認QC 是否差左, 要睇埋 2019。

王家爸爸 發表於 19-1-17 12:17
我反而覺得需要睇自己小朋友既實際情況。例如如果係唔小心、答案同標準答案唔同(但係更合理)而變咗B2生既 ...
可惜現有制度會錯放小朋友.....

IYY 發表於 19-1-17 12:22
QC DSE 成績差左關制度事 ??

其實 QC 2018 DSE 不算很差, 每間中學成績有上有落並不出奇。何況今年有很多  ...
要先定義"差左"係同甚麼比較,如果吾係又嗌交
‹ 上一主題|下一主題