用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?  

2jkidsfather 發表於 19-1-16 15:21
收窄D,我認為一D大部份人覺得係全收B1生嘅中學,實情係未必。
的確有可能, 尤其係自行階段.

因為自行階段, 中學只知申請人既相對次弟, 有機會呈一+呈二時係邊緣人, 呈三後變咗做B2既學生

另外, 當然仲有係以特異功能/特殊關係入學既人仕啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 19-1-16 15:21
收窄D,我認為一D大部份人覺得係全收B1生嘅中學,實情係未必。

我估,地區強校88-100% 3322果D中學就主攻1仔生,或已係100% B1生~~~

簽名被屏蔽

mcl203 發表於 19-1-16 15:25
我估,地區強校88-100% 3322果D中學就主攻1仔生,或已係100% B1生~~~
...
鄧顯?

jli008 發表於 19-1-16 15:26
個人認為係無吧,還有直升那些學生,看版主以什麼界定B1生,以我肯定知道SPCC收了一個級十都沒有,也沒什麼體藝 ...

你個肯定疑似錯誤,級1X莫非已經唔係B1生,你學校B1率咁低?~~~

jli008 發表於 19-1-16 15:26
個人認為係無吧,還有直升那些學生,看版主以什麼界定B1生,以我肯定知道SPCC收了一個級十都沒有,也沒什麼體藝 ...
不出奇

2jkidsfather 發表於 19-1-16 15:28
鄧顯?

鄧顯係極大啦,張祝珊,曾記,荃官,......其他~~~

王家爸爸    發表於 19-1-16 15:54

大家都夠無聊,理得佢係咪全部B1生,自己個係咪得囉.唔係嗰個都可能追得好辛苦.

Yanamami    發表於 19-1-16 15:58

林護?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-16 15:37
回覆 mcl203 的帖子

你這樣說那就可以給很多不是級10以內的家長放心嘗試想入的學校啦~~~因之前看到有些人 ...

樓主出題係討論B1生~~~

mcl203 發表於 19-1-16 15:39
樓主出題係討論B1生~~~
B1生當然用 EDB 分法, 1/3...

2jkidsfather 發表於 19-1-16 15:42
B1生當然用 EDB 分法, 1/3...

我見網友耿耿於懷,早月又出左長po討論,宜家又文不對題,提下提下啫~~~

AL1987    發表於 19-1-16 17:03

如果有家長只睇中學S1 Band1學生%去選校,咁SPCC, DGS, DBS, HY........呢的都唔使揀喇,一定唔係100%.

ilyrd 發表於 19-1-16 15:45
如果有家長只睇中學S1 Band1學生%去選校,咁SPCC, DGS, DBS, HY........呢的都唔使揀喇,一定唔係100%. ...

Agree. 我認為中學S1全是B1生只是理論

ftsekm 發表於 19-1-16 14:42
回覆 2jkidsfather 的帖子

St Paul Co Ed
QC、BPS 可能性高啲。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-1-16 15:37
回覆 mcl203 的帖子

你這樣說那就可以給很多不是級10以內的家長放心嘗試想入的學校啦~~~因之前看到有些人 ...
SPCC是直資,想試儘管試

jli008 發表於 19-1-16 15:51
所以才回應說沒有及原因而已~~~沒離題 .
當然另說級11以下嘗試去那些,衹是帶出給其他這位置的家長,原來都 ...
理性討論就可以啦,不用對不起

王家爸爸 發表於 19-1-16 15:50
QC、BPS 可能性高啲。

BPS未必係,佢哋會考慮體藝~~~

中學有某些強體藝,或許都要係收生遷就番~~~