用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?  

hkpapa852 發表於 19-1-17 15:48
句子(1)不對, 因為我相信四大天王佢地既小朋友, 日後就算係B1A頂班馬都無資格入到QC
硬係捉字眼

2jkidsfather 發表於 19-1-17 16:01
硬係捉字眼
唔, 你估小學老師捉唔捉你用詞/描述不完整呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-17 16:11
唔, 你估小學老師捉唔捉你用詞/描述不完整呢?
係ge, 係ge

IloveJJ 發表於 19-1-17 16:09
咁你講既係體藝特長學生,全港邊間學校都可能有,咁我估樓主要討論既,唔係呢點囉!如果係只要有一個體藝 ...
I am 樓主 呀

mcl203 發表於 19-1-17 12:47
有無一年,SPCC/DGS/SPC/SPCS/HYS/GHS局收大量B3生,係就可以睇睇B3生能否活於B1A中學了~~~
...
現場直播SMCC咪已經係囉……

joeyxlma 發表於 19-1-17 09:57
好有興趣, 比link 來看看, 唔方便公開PM都得, THX.

Please check your inbox

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-17 15:48
句子(1)不對, 因為我相信四大天王佢地既小朋友, 日後就算係B1A頂班馬都無資格入到QC

因為所有都生女      

2jkidsfather    發表於 19-1-17 19:08

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 19-1-16 15:50
QC、BPS 可能性高啲。
我認爲不可能100%是B1生。因爲首階段“自行收生“時,老師和校長都有很大的主觀方面的自主權。再加上跟【學校裏教師員工】有特殊關係那些人。能公平地 全收B1生嗎?

回覆 beauvor 的帖子

相反,電腦抽籤是絕對統一標準公平,衹要您上了B1學生綫,絕無人爲因素在作怪。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-16 15:31
鄧顯係極大啦,張祝珊,曾記,荃官,......其他~~~
如果計而家還在學,張記應該唔係,早幾年冇面試時,學校話每年都會收到部幾個B2生。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-17 11:45
得2X個聯繫位,仲要討論?~~~
其中7-8個是16網愛官,再加東區1-2個乙部位,除了愛官男生,想信冇幾多16網B1仔會乙一選QC。每年愛官都差不多全中。

beauvor 發表於 19-1-21 02:27
我認爲不可能100%是B1生。因爲首階段“自行收生“時,老師和校長都有很大的主觀方面的自主權。再加上跟【學 ...
相對來説,叩門反而有人情因素。
例如 Alumni 父/母 影響......

王家爸爸    發表於 19-1-21 10:24

beauvor 發表於 19-1-21 02:27
我認爲不可能100%是B1生。因爲首階段“自行收生“時,老師和校長都有很大的主觀方面的自主權。再加上跟【學 ...
對於呢兩間官校,自行收生階段,無論點既特殊關係,都一定係B1學生先有機會。大抽獎階段,大區競爭大,錯配既機會細,所以亦都好難收到B2學生。

2jkidsfather 發表於 19-1-21 09:49
相對來説,叩門反而有人情因素。
例如 Alumni 父/母 影響......
講得啱,叩門階段先係講特殊關係既時候。

王家爸爸 發表於 19-1-21 10:25
講得啱,叩門階段先係講特殊關係既時候。
有時知道叩門收人(B1校)因特殊關係都幾無奈。

mama_papa 發表於 19-1-21 04:32
其中7-8個是16網愛官,再加東區1-2個乙部位,除了愛官男生,想信冇幾多16網B1仔會乙一選QC。每年愛官都差不 ...

從愛官既派位結果其實亦可得知一個殘酷既現實。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

重未計部份B1仔自行階段已離場,所以每年愛官去QC那7-9個