用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?   [複製鏈接]

bakusensei 發表於 19-1-16 22:17
The study revealed that at that time about 32% to 40% of S1 students in Hong Kong were able to lear ...
Using  "top 40% students" but not "33.33% students", does it mean that even B2 P6 students can have chance to enter TOP B1 schools?

地區名校有機會, spcc ls dbs dgs mcs sjc 呢d一定唔係

2jkidsfather 發表於 19-1-17 09:24
有機會的!
如果兩軒男女B1生比例不平,為了填滿聯系位,QC或BPS是會有B2生抽入,最緊要不要聽老師"忠告"。: ...
話說回头,不听忠告band2生入左去,万-(唔排除佢小学因失手定音視科拖累定乜关係唔好彩做左B2生),講万-跟唔上中四揀唔到科点算?男校理科好熱门……

王家爸爸    發表於 19-1-17 10:52

Lindytiger 發表於 19-1-16 16:05
其實就算S1 真係全band 1, 6 年後output 出返嚟學生成績可以差天共地。近來係面書睇到EK 神校學生講上課情 ...
好有興趣, 比link 來看看, 唔方便公開PM都得, THX.

jli008 發表於 19-1-16 15:26
個人認為係無吧,還有直升那些學生,看版主以什麼界定B1生,以我肯定知道SPCC收了一個級十都沒有,也沒什麼體藝 ...
級十已經是好好的成績了.

mcl203 發表於 19-1-16 23:26
係?點解我知有音樂生入左既~~~
咁你要問番嗰位音樂生啦。

Yanamami 發表於 19-1-17 09:50
話說回头,不听忠告band2生入左去,万-(唔排除佢小学因失手定音視科拖累定乜关係唔好彩做左B2生),講万- ...
呢D好難講,男仔遲熟,熟左發力起來B2都可變頂尖
P6<>S6

王家爸爸 發表於 19-1-16 23:37
Band 2 仔乙部中獎既機會應該只係喺三~五年前發生。
三、四年前有人以級百幾嘅成績入咗QC,仲係跨區,冇特異功能,亦唔係聯繫。凡係官校都有機會收band 2生,QC, BPS亦唔例外,因為唔係個個經聯繫入嘅都係band 1生。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 10:27
P6S6
你發力,你同学亦会發力吧~男女校仲可以追过女生,男校真要拼过你死我活。

IloveJJ 發表於 19-1-17 10:25
但軒小唔係都有B1生入唔到QC嗎?咁仲點會有位俾B2生呢?
軒小每年都有Band 1 生入唔到QC, 所以並不存在band 2生入到QC相信提出軒小Band 2 生可入QC言論的帖友,祗是對派位系統及軒小學生成績未有充分理解,而做成誤解,祗要多了解,就會明白軒小入QC 人數根本過小,未能反應學生真正實力。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 10:27
P6S6

呢D事實講完又講~~~

甚麼長期守尾,自尊心受創。咁多直屬中學收B2生多年來都係錯,事實呢?當學校辦學經驗係流既,人地甚或叩門回收自己B2/3生,咪又好多係分班後打成一片,真係咁強弱懸殊?B2生差成咁,仲敢收?又係D B1家長一廂情願令自己心境開朗,B1校無弱兵~~~

afternoontea372 發表於 19-1-17 10:38
三、四年前有人以級百幾嘅成績入咗QC,仲係跨區,冇特異功能,亦唔係聯繫。凡係官校都有機會收band 2生,QC ...
級百幾入QC?應該無嘜可能,區內無幾多間級百幾仲係B1、B2生既學校。

2jkidsfather    發表於 19-1-17 11:20

hkpapa852 發表於 19-1-16 20:00
記得朋友曾講過,中學收到學生名單時,有各派位組別學生人數,同多少學生符合EMI條件。 ...
我都懷疑可能有,原因係五年前(當年華仁第一次有入學講座)我問華仁收生老師,佢話佢哋有辦法知道名單裡面既學生係唔係適合讀英中(唔知道係唔係暗示有)。

Band 2 入了QC,比死更難受,根本不會跟得上,因為老師上堂唔會照顧跟不上的學生的。

5tgb 發表於 19-1-17 11:06
Band 2 入了QC,比死更難受,根本不會跟得上,因為老師上堂唔會照顧跟不上的學生的。 ...
我認為入左 QC 個 D 小六 B1生,考第尾、跟吾上或入吾到大學,先係比死更難受

ysnmama    發表於 19-1-17 13:11
IYY    發表於 19-1-17 11:39
王家爸爸    發表於 19-1-17 11:33

mcl203 發表於 19-1-17 10:47
呢D事實講完又講~~~

甚麼長期守尾,自尊心受創。咁多直屬中學收B2生多年來都係錯,事實呢?當 ...
我同意。小六 B1同B2生跟本未必差距很大。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:11
我認為入左 QC 個 D 小六 B1生,考第尾、跟吾上或入吾到大學,先係比死更難受
...

世人眼中最差果D一定係?我個仔女最醒最靚,差果D一定係?為乜要硬來,竹門對竹門吧,明知自己未夠實力仲,感覺多美好,~~~

王家爸爸 發表於 19-1-17 10:50
級百幾入QC?應該無嘜可能,區內無幾多間級百幾仲係B1、B2生既學校。

呢個係事實,校長亦唔知點解會咁,但奉勸家長唔好咁玩,入咗都辛苦。
‹ 上一主題|下一主題