用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問 ...
go

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題  

其實我上年整個一個帖解釋過關於小學呈分既資料,但不少家長似乎仍對以下事情有疑問:

關於呈分和分Banding既詳情解說,請參考:

【小學升中派位分Banding的解說】

1. 如科目已計算科比重,那累計總分是否等於呈分排名?

2. 呈分是否只需考好科比重較高既科目,排名就一定高

我又試吓再簡化一下我既資料,再解釋下以上題問題。我會在 #2 舉例說明。

1. 如科目已計算科比重,那累計總分是否等於呈分排名?

答案:不是

因為呈分成績經過標準化,和簡單地乘以科比重既差距,可以很大。
學校可直接在呈分系統,或用Excel formula,計算到每個學生既呈分成績和校內呈分排名。如果只提供乘以科比重既排名,其實好誤導。

2. 呈分是否只需考好科比重較高既科目,排名就一定高?

答案:不是

呢個只係錯覺。不要以為中文高其它人1分,就等於高人9分。因為呈分成績,係先標準化調整後,再乘以科目比重。最後結果,可以好出人意表。

總之重點係:每科都不能掉以輕心

大家可以參考吓 #2 個例子。

其餘相關帖子/討論:

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

淺談小學升中學生如何分Banding

小學升中分Banding機制: 弱勢學校的困局

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

假設某小學有15個學生,以下係其中分科既成績:

學生數學視藝音樂累計總分累計總分排名科目按呈分比重累計總分科目按呈分比重累計排名
A1009085275213401
B979085272413132
C949090274312963
D909595280112854
E888590263512275
F838590258611826
G7585852451011007
H729085247910889
I709590255710958
J7085952508107510
K6680802261499412
L65908023511101511
M5985852291395613
N5590852301293514
O4780852121583315

基本上,好似科比重成績好既學生,排名就一定高。但如果按照呈分方法去計呢?

數學(平均分): 75 (進位至整數)
視藝(平均分): 88 (進位至整數)
音樂(平均分): 87 (進位至整數)

數學(標準分差): 15.51  (進位至2個小數位)
視藝(標準分差): 4.43  (進位至2個小數位)
音樂(標準分差): 4.40  (進位至2個小數位)

最終各學生呢3科既標準分和以呈分方式計算既排名如下:

學生數學 (標準分)視藝 (標準分)音樂 (標準分)數學(呈分成績,加入科目比重)視藝(呈分成績,加入科目比重)音樂(呈分成績,加入科目比重)累計呈分成績(加入科目比重)實際校內呈分排名
A1.610.45-0.4514.491.35-0.914.942
B1.420.45-0.4512.781.35-0.913.234
C1.230.450.6811.071.351.3613.783
D0.971.581.828.734.743.6417.111
E0.84-0.680.687.56-2.041.366.885
F0.52-0.680.684.68-2.041.3646
G0-0.68-0.450-2.04-0.9-2.9410
H-0.190.45-0.45-1.711.35-0.9-1.268
I-0.321.580.68-2.884.741.363.227
J-0.32-0.681.82-2.88-2.043.64-1.289
K-0.58-1.81-1.59-5.22-5.43-3.18-13.8314
L-0.640.45-1.59-5.761.35-3.18-7.5911
M-1.03-0.68-0.45-9.27-2.04-0.9-12.2113
N-1.290.45-0.45-11.611.35-0.9-11.1612
O-1.81-1.81-0.45-16.29-5.43-0.9-22.6215

大家會見到, 學生D雖然數學只係第4高分, 和排第1名既相差10分, 但因為視藝和音樂成績優秀, 最終成為呈分排名第1。

所以,大家不要輕視任何一科

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

******* 留位 *******

******* 留位 *******

追....

回覆樓主

期待........
天助自助者,  別再怨天尤人

hkpapa852 發表於 19-1-16 14:16
假設某小學有15個學生,以下係其中分科既成績:

點解校內實際呈分排名,更加接近簡單的總分相加排名

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-16 15:51
期待........
你期待D乜?

我未諗到仲有咩講住

不如你俾D問題出嚟

b3410 發表於 19-1-16 16:00
點解校內實際呈分排名,更加接近簡單的總分相加排名
我都未列晒6科..... 或者睇吓我另外個帖

其實我重點想糾正部份家長, 認為視藝同音樂兩科比重低唔重要既諗法

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:00
你期待D乜?

我未諗到仲有咩講住
我真係有問題, 仔學校本身是粵教中, 不過我地測考都有考普通話( 不是計入中文科), 如果

普通話不是太好,

其實呢個會否影響呈分??

Felix223 發表於 19-1-16 17:15
我真係有問題, 仔學校本身是粵教中, 不過我地測考都有考普通話( 不是計入中文科), 如果普通話不是太好, 其 ...
要問吓學校, 到底佢地呈分有咩科目

EDB要求, 中/英/數/常/視藝/音樂係必須呈分

普通話, 電腦, PE, 宗教等, 由學校決定是否需要呈分

Felix223 發表於 19-1-16 17:15
我真係有問題, 仔學校本身是粵教中, 不過我地測考都有考普通話( 不是計入中文科), 如果普通話不是太好, 其 ...

你要睇番學校呈乜喎,我小朋友學校如是,但唔呈普通話,亦唔呈中英默書,好果批學生好多都平均10X分,要踢走D太易高分細項~~~

回覆樓主

你們兩位咁講,我又記起呈分時係唔計。
不過咁小一至小四?呢啲會唔會影響排名呢!謝謝

Felix223 發表於 19-1-16 17:27
...

呢點都係要問學校

好似有D學校乜都計入排名, 有D只係計4主科

Felix223 發表於 19-1-16 17:27
...

我答唔到你了,從來無排名,只係呈分試3次俾grade~~~

ic….好, 下次有機會我會問下老師.

Felix223 發表於 19-1-16 17:47
ic….好, 下次有機會我會問下老師.

其實你校有無家長手冊?我嗰間係有本家長手冊,入面有講各級計名次會計邊幾科、各科佔分比重,呈分又會呈邊啲科咁。

請問什麼是標準化分數,自己可以怎計出來?