用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問 ...
樓主: hkpapa852
go

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題  

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-22 10:29
咁仲唔夠杰? 一差差5分喎。

但唔值迫佢去學唔喜歡的事

piglet0529 發表於 19-1-22 10:52
但唔值迫佢去學唔喜歡的事
出嚟做嘢, 經常要做D唔想做既嘢, 于想壓迫也要令小朋友明白, 有時做事係要目標為本
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:05
出嚟做嘢, 經常要做D唔想做既嘢, 于想壓迫也要令小朋友明白, 有時做事係要目標為本
...

只是不外補了,小孩不喜歡的話加補太多小朋友會反感呢!  但當然會叫小朋友用心畫會影響呈分

睇完, 我又好亂了 !

問一下, 睇下我對升中呈分/派位的埋解是否有錯 ??

自行申請2間
女1~~入了表去A校,
EDB是會比, A校該女1的呈1 及呈2,
全港次第及本區次第 ???
定本係呈分系統只會提供學生校內既呈分排名 ?????

另外3次呈分都是分開獨立計 , 獨立出次第 !
咁派位時, 用那一次的呈分次第??

REMARK : 我未睇EDB 片, 未有時間地點可以開片睇 !

好亂...未諗到其他??!!!!

數學(標準分差): 15.51  (進位至2個小數位)
視藝(標準分差): 4.43  (進位至2個小數位)
音樂(標準分差): 4.40  (進位至2個小數位)

A 1.61  0.45   -0.45   14.49..............

是點計出來????

subb 發表於 19-1-22 11:46
睇完, 我又好亂了 !

自行時, 學生來自不同區, EDB係計全港排名, 再將相對排名交俾學校

統一派位, 你去睇吓EDB個Video先啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 19-1-22 11:49
數學(標準分差): 15.51  (進位至2個小數位)
視藝(標準分差): 4.43  (進位至2個小數位)
音樂(標準分差): 4.4 ...
正常嚟講, 家長係唔會計到.....

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1

piglet0529 發表於 19-1-22 11:34
只是不外補了,小孩不喜歡的話加補太多小朋友會反感呢!  但當然會叫小朋友用心畫會影響呈分
...
唔............畫畫自己教咪得囉, 唔駛補啦。

subb 發表於 19-1-22 11:46
睇完, 我又好亂了 !

唔駛擔心, 慢慢嚟。

自行時, 例如港九18區合共500位小朋友報A校, A校就會將個名單俾教育局, 教育局根據全港小朋友呈1+呈2成績配對上兩次本校師兄師姐pre-s1成績排咗個全港順序, 然後, 教育局將呢500位申請人士short list出嚟, 排「先後順序」俾A校, 係沒有實質名次, 亦沒有banding, 只係前後次序而已, 供A校參考。

至於大抽奬時, 已經有三次呈分成績, 所以教育局係會根據全部三次呈分成績配對後排全港及各區名次來分banding。

hkpapa852 發表於 19-1-22 11:51
自行時, 學生來自不同區, EDB係計全港排名, 再將相對排名交俾學校

統一派位, 你去睇吓EDB個Video先啦!
偷偷, 睇完 !

一般家長都未必明白SD和教育局的mapping。就算明白都掌握不到學校和教育局真實的數據。
簡單D講:
到呈分試時,家長應該緊張小孩考每一科的全級名次。因為總分高D並不代表校內呈分排名高!
呈分試並沒有家長口中的閒科,因每一科的全級排名都直接影響緊校內呈分排名!

至於地區和全港排名並不在家長控制範圍之內了。

hkpapa852    發表於 19-1-22 15:38

hkpapa852 發表於 19-1-16 14:16
假設某小學有15個學生,以下係其中分科既成績:

不好意思,因為是第一次聽要用標準差,和我一向理解的不同,我理解的是只按999632比重計分然後排級名次,再去跟PRE-S1配對。我剛才上過EDB網頁,找不到呈分試分數的計法的解釋,想問下你是哪裡看到的用標準差?

hkpapa852 發表於 19-1-17 13:24
家長唔會計到,因為除非知道全級每科既平均分。
不過就算計到都無用,因為你唔會知真正既排名。
...
原來所指的是standard deviation,甘家長沒有整個population的數據,根本無法計到
不但Sd受同學的平均分影響 ,分數的分佈也有關係,這些都不受家長控制

甘簡單來講,就係盡自己力,做到最好啦,各科表現平均,不要被個別科目拉低

little_snow 發表於 19-1-23 22:57
不好意思,因為是第一次聽要用標準差,和我一向理解的不同,我理解的是只按999632比重計分然後排級名次,再 ...

可參考以下資料:

EDB既"網上校管系統資料庫", 關於呈分運作既說明:

https://cdr.websams.edb.gov.hk/html/Q&A/soap.html  (留意問答 16, 有提及要將分數標準化)

另外, 可參考以下小學對呈分既詳盡解說:

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p5-meeting-11052016.pdf (可參考PDF中, P.22-27關於呈分成績標準化既說明)

數據標準化其實係統計學上一個常用既方法, 唔係咩特別嘢. 不過只有掌握晒所有數據既人, 才可以做到.

hkpapa852 發表於 19-1-24 09:04
可參考以下資料:

如果知道呈ㄧ和呈二的呈分排名,那麼最後的合併排名是不是2次的平均?

ktdanielli 發表於 19-1-24 09:45
如果知道呈ㄧ和呈二的呈分排名,那麼最後的合併排名是不是2次的平均?

其際上唔係

因為呈分排名最後一個環節:

將學生校內呈分排名, 配對番Pre-S1成績呢個資料係無

無人知道, 每個排名之間既Pre-S1分數相差多少..... 所以仍然有誤差, 又舉個例:

假設:

學生A呈1級15配對後有85分, 呈2級19配對後得70分, 兩次合計呈分平均名次係17, 配對分係155分
學生B呈1級18配對後有78分, 呈2都係級18配對後又係78分, 兩次合計呈分平均名次係18, 但配對分係156分

按照"沒有Pre-S1數據既呈分排名/模擬名次"計算, 學生A排名D高, 但實際呈分排名/全港次弟, 學生B比學生A高

因為呢間小學級18和級19既Pre-S1配對分差異大, 所以導致"沒有Pre-S1數據既呈分排名/模擬名次"和實際呈分排名/全港次弟既估算有出入. 呢點亦係學生排名不穩定所要面對既風險 (尤其係經常游走於邊緣位置既學生)

hkpapa852 發表於 19-1-24 10:12
其際上唔係

因為呈分排名最後一個環節:

其實我問錯左,只是想問學校排名的平均名次,是不是呈ㄧ和呈二的平均。事缘係學校告訴我的平均學校排名,不是2次呈分的平均,但學校排名已經是標準分來排。

ktdanielli 發表於 19-1-24 14:18

其實我問錯左,只是想問學校排名的平均名次,是不是呈ㄧ和 ...
只果係由呈分系統出嚟, 應該係將全級學生兩次標準分相加後, 再去按標準分高低排名次, 咁同耐兩次排名再除二係未必一樣

hkpapa852 發表於 19-1-24 14:29
只果係由呈分系統出嚟, 應該係將全級學生兩次標準分相加後, 再去按標準分高低排名次, 咁同耐兩次排名再除二 ...

明白了,應該是由原始數據的平均來排,不是簡單地將2次學校排名來均。小女呈ㄧ的成績好過呈二好多,所以學校告訴我的平均排名,比呈ㄧ呈二2次的平均排名好。

hkpapa852 發表於 19-1-24 09:04
可參考以下資料:

想請教hkpapa852,圖中的「標準差」數目係幾多,點計出來?