用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問 ...
樓主: hkpapa852
go

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題   [複製鏈接]

rulerL 發表於 19-1-24 23:49
想請教hkpapa852,圖中的「標準差」數目係幾多,點計出來?

應該是統計學常用的standard deviation. 上網可找到公式

hkpapa852 發表於 19-1-24 09:04
可參考以下資料:

EDB既"網上校管系統資料庫", 關於呈分運作既說明:

原來如此,謝謝你。

即是說呈分試最後分數是取決於學生每一科比起全級平均成績超前或落後多少,而這個超前或落後呈度又會按不同科目有不同比重。而樓主的例子是因為該學生視藝丶音樂落後全班平均太多所以導致級名次較沒有標準化差。

hkpapa852 發表於 19-1-24 09:04
可參考以下資料:

EDB既"網上校管系統資料庫", 關於呈分運作既說明:

純學術討論,標準化有什麼好處呢?我意思是比較起直接乘999632

rulerL 發表於 19-1-24 23:49
想請教hkpapa852,圖中的「標準差」數目係幾多,點計出來?
標準分, 即係統計學既 standard deviation, 有通用公式可以係上搵到

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A8%99%E6%BA%96%E5%B7%AE

亦可以參考吓我呢個帖 #2 個例子既公式:

【小學升中派位分Banding的解說】

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_snow 發表於 19-1-25 09:03
純學術討論,標準化有什麼好處呢?我意思是比較起直接乘999632
這是統計中一門高深學問, 標準化其中一個原因, 係可將全港學校成績統一格式計算和顯示, 然後直接比較.

如果EDB真係會咁做, 理應可更清瞭解各小學之間, 學生能力差異既分佈 (不過佢地係咪會理呢?)

另一原因, 標準化可減低異常情況既影響. 如數學科只有一個學生擺滿分100分, 其餘最叻的也只有8X分, 如果只按照科比重或一般平均分計算, 呢個學生只靠一科已經跑嬴其它同學成條街, 人地唔駛追了.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

天意弄人 ! 讀statistics時, 已經覺得又好又唔好, 好似好容易, 照公式計, 但又好煩... , 讀完甩難 !

但讀完 ,現在又要玩statistics

subb 發表於 19-1-25 09:25
天意弄人 ! 讀statistics時, 已經覺得又好又唔好, 好似好容易, 照公式計, 但又好煩... , 讀完甩難 !

但 ...

反而以前我讀 Applied Maths 時, 最鍾意既其中一樣嘢

最怕反而係 Pure Maths 既 Set Theory

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:05
我都未列晒6科..... 或者睇吓我另外個帖

其實我重點想糾正部份家長, 認為視藝同音樂兩科比重低唔重要既諗 ...
終於有時間入黎睇你寫咩

真係好多家長對 VA & MUSIC 覺得唔重要, 我係朋友口中得知佢仔就係因為 VA 成績差, 雖然其他科成績好, 計晒 999632 後, 名次比起 4 主科差佢仔少少既後, 記得約 10+ 左右, 我知道後即刻叫我個 "不加思索" 去學返畫畫囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

留毛

回覆樓主

留毛

回覆樓主

留毛

回覆樓主:

VA 同Music 呢兩科,我地在小五上學期升中講座,校長已提醒不可輕視,呢兩科除了音樂筆試,都可以好彈性,手鬆手緊差好遠,我仔呈一這兩科都B,平均分又係B,呈二兩科都A,平均分都A,2次主科除了英文進步約10分,其餘差不多。

回覆樓主:

留位
‹ 上一主題|下一主題