用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問 ...
樓主: hkpapa852
go

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題  

LeeCC 發表於 19-1-17 08:06
請問什麼是標準化分數,自己可以怎計出來?
家長唔會計到,因為除非知道全級每科既平均分。
不過就算計到都無用,因為你唔會知真正既排名。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:05
我都未列晒6科..... 或者睇吓我另外個帖

其實我重點想糾正部份家長, 認為視藝同音樂兩科比重低唔重要既諗 ...
呢個係事實, 上次呈一, 阿女個同學音視兩科以外其他科加埋多個阿女4X-5X分, 但最終阿女超前佢6個名次, 係因為阿女音視兩科都高佢好多。另一個同學, 阿女稍高佢1X分, 但對方視藝略勝一疇, 最後反超前阿女兩個名次。

hkpapa852 發表於 19-1-16 14:16
假設某小學有15個學生,以下係其中分科既成績:

爬文得知:中學會有一個list 知道學生在全港呈分的名次?他們會根據學生名次去篩選那些candidates符合first interview 資格?
另一方面,他們會細看學生每一科的呈分名次(或成績)嗎?如果不會,音樂/視藝不理想的學生咪死緊?

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-17 15:40
爬文得知:中學會有一個list 知道學生在全港呈分的名次?他們會根據學生名次去篩選那些candidates符合firs ...
中學不會有學生的全港呈分次弟.

自行時, EDB只會提供學生既相對次弟

派位後, 亦只會通知該中學, 多少學生屬那個派位組別, 個別學生既全港排名只有EDB有, 但佢唔會提供俾人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-17 15:40
爬文得知:中學會有一個list 知道學生在全港呈分的名次?他們會根據學生名次去篩選那些candidates符合firs ...

所以話自行只睇教局排名,係某些家長既一廂情願,吹下吹下更多家長當左真實情況~~~

hkpapa852 發表於 19-1-17 15:45
中學不會有學生的全港呈分次弟.

自行時, EDB只會提供學生既相對次弟

Oh! ic! 原來我爬錯文!Thanks

mcl203 發表於 19-1-17 15:49
所以話自行只睇教局排名,係某些家長既一廂情願,吹下吹下更多家長當左真實情況~~~
...

唉!我真係好擔心!我隻仔的音樂和視藝....很不幸地遺傳了我.....我成日都為了這個「呈分總名次/相對名次」提心吊膽

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-17 13:47
呢個係事實, 上次呈一, 阿女個同學音視兩科以外其他科加埋多個阿女4X-5X分, 但最終阿女超前佢6個名次, 係因 ...

我仔又仔視藝差,想問一下你女同學視藝大概高多少分? 即是依個相差抵消了原本總分相差的十多分 ?

piglet0529 發表於 19-1-22 07:48
我仔又仔視藝差,想問一下你女同學視藝大概高多少分? 即是依個相差抵消了原本總分相差的十多分 ?
...
視藝和音樂,呈分時只能以5既倍數既成績來填報,所以相差至少5分

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-22 08:11
視藝和音樂,呈分時只能以5既倍數既成績來填報,所以相差至少5分

原本仔校是视藝及音樂佔比3及2,點解要再乘大5倍呢? 咪好唔公平? 呢個乘比係同一间學校每年是否相同?又range 是唔乘至乘5嗎? 會唔會我可以問下學校? 因為如果小朋友冇藝術天份真唔想迫佢,但如影響甘大,又要谂谂

piglet0529 發表於 19-1-22 08:34
原本仔校是视藝及音樂佔比3及2,點解要再乘大5倍呢? 咪好唔公平? 呢個乘比係同一间學校每年是否相同?又ra ...
5的倍數,即只會80, 85, 90, 95 上,會 88 分,會四捨五入。

piglet0529 發表於 19-1-22 07:48
...
係呀, 因為視藝5分一跳, 高一級=高15分, 仲有音樂, 高一級又=10分, 所以就乜都無了。唔好話阿女同同學差1X分, 佢另一男同學高阿女4X分, 但阿女音視兩科高好多, 最後男仔反而低阿女好多。阿女一科視藝高個男仔10-15分, 即係單一科已多30-45分, 仲有音樂呢, 你話呢兩科差幾蝕呢。仲要呢兩科平均分基本都係高分, 個男同學低分(可能係average), 你話真係蝕到無晒影。

謝謝樓主的多年的分析和有關數據資料。

孩子老師說仔的視藝和音樂科幫到他呈分排名, 不過我們學校一直沒有提供名次在成績表上, 而今次只口頭說你個小朋友是幾多名以內。建議你自行報邊間?

可以免第日被人口實~

不過, 鄰居家長佢小朋友收到學校給一張呈分的名次, 寫明小孩屬於邊個BAND (DIVISION), 好讓小孩家長知道自行點報? 不過佢地舊年有位B1學生跨區在東區自行, 但都入唔到, 大家認為他不是B1, 但父母堅說是B1. 不過派得好差, 乙6定7, 最後叩門入了一些直資。係米學校會估錯? 定係佢地根據EDB給的資料?

Shirleema 發表於 19-1-22 09:56
謝謝樓主的多年的分析和有關數據資料。

孩子老師說仔的視藝和音樂科幫到他呈分排名, 不過我們學校一直沒有 ...
EDB既呈分系統只會提供學生校內既呈分排名

學生屬那個Banding, 係學校自己估.

fefemom 發表於 19-1-22 09:23
5的倍數,即只會80, 85, 90, 95 上,會 88 分,會四捨五入。

即係88=》90,82=〉80?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-22 09:36
係呀, 因為視藝5分一跳, 高一級=高15分, 仲有音樂, 高一級又=10分, 所以就乜都無了。唔好話阿女同同學差1X ...

哦! 甘即唔係乘5,只係5分跳一下再乘原本的3比重甘意思,嚇得我

piglet0529 發表於 19-1-22 10:28
哦! 甘即唔係乘5,只係5分跳一下再乘原本的3比重甘意思,嚇得我
咁仲唔夠杰? 一差差5分喎。

Ocean419 發表於 19-1-22 10:28
如何調整由小學自訂

回覆 hkpapa852 的帖子

明白! 謝謝!

出到全港又係會有少少偏差了, 貼近B1C 與B2A的差別~

Ocean419 發表於 19-1-22 10:28

之前有高班家長話過我哋學校 82>80, 83>85, 過呀女自己冇聽老師講過。VA派回,所有分計埋都是5的倍數,音樂就唔派,唔知。