用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙 VS 聖保羅堂
樓主: kkll
go

蘇浙 VS 聖保羅堂 [複製鏈接]

高0媽媽 發表於 19-1-17 16:32
Spc 官網有升小數據可參考,穌浙就唔知啦!
私校學術應好D,理論考私校應好D嘅
...

蘇浙前兩年由學卷幼稚園轉為私校,而課程冇大改變。要考直私其實都要外補。

普通話語境強,但考小絕大部分係用廣東話考。要另外教廣東話。

回覆 cherrygoldfish 的帖子

SPC有STOP CHAIR, 佢有一個美化了的名稱, 叫魔法椅, 小朋友坐上去會變成好孩子的

piglet.tso 發表於 19-2-25 10:43

SPC有STOP CHAIR, 佢有一個美化了的名稱, 叫魔法椅, 小朋友坐上去會變成好孩 ...

中環校區老師說沒有類似的椅子 可能以前有吧 目前應該是沒有了,或者分老師?我們班老師認為給小孩單獨坐小椅子會被其他孩子看不起 ,影響孩子自信心,我深以為然,很感恩!

魔法椅唔係一張實質嘅椅, 只係一個遊戲口號, 仲有磁力手, 磁力腳等, 等小朋友聽到指令後會自動企好坐好.

SPC 老師好有愛心,我大仔畢業左5年仲可以叫到大仔全名同讀邊班,中文底打得好好,英文可能外補一下會好d, 我大仔同大多數同學都讀直資小學

cherrygoldfish 發表於 19-2-23 02:00
我是用家,強烈推薦聖保羅堂。去年我們也有蘇浙offer。以後選了聖保羅堂。感恩明智的選擇。學術靠在學校是 ...

請問spc有教phonics 嗎?

回覆 torocat2010 的帖子

有教,不過教得淺和慢。

我仔讀Kc本地今年k3,我覺得kc中文真係教得好好,須然是普教中,但他有許多字都識,只是英數去外補,有戶外學習日,聖誕有表演,也有運動表演,見他都讀得好開心,而且有小學backup也可大抽獎,時當年我選擇的原因

Vote for 聖保羅堂,老師好有愛心

回覆樓主:

我小朋友2間都讀過,想有小學backup住大抽獎,揀kcs;  想老師成日打俾你跟進小朋友返學情況,揀spc.
K1 計spc功課仲多過kcs好多,但語境kcs更好,每日有net.

Penipony 發表於 19-1-17 23:04
蘇幼升小成績學校無公佈
蘇小升中成績係bk蘇小個page有在校家長提供,記憶中係很好的,好似6-7成band one ...

蘇小升B1中學%可比三私一直
無直聯中學而有此佳績全港屈指可數

kkll 發表於 19-1-16 14:12
蘇浙 VS 聖保羅堂, 男仔, both PM, 邊間對考直資/私小較好?

女兒畢業於蘇幼,中文以普通話教學,女兒一口流利普通話,英文都唔錯,K3每天都有外藉老師教學,感恩當初選擇對了!謝謝蘇幼!

Poyau    發表於 19-12-21 18:39
‹ 上一主題|下一主題